National

DNA anchetează mai mulţi lideri PNL. Aceştia şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a angaja persoane pe anumite poziţii de conducere

Publicat: 12 nov. 2021
DNA anchetează mai mulţi lideri PNL. Aceştia şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a angaja persoane pe anumite poziţii de conducere
DNA a luat în vizor mai multe persoane care au săvârșit infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu

Mai mulți membri ai Partidului Naţional Liberal sunt luați în vizor de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind urmăriți penal după ce ar fi încercat să-și folosească influenţa politică pentru a numi persoane în poziții de conducere.

Primii vizaţi de anchetă DNA sunt liderul PNL Argeș și deputatul Adrian Gheorghe Miuțescu. Procurorii anticorupție îl acuză de nu mai puțin de opt infracțiuni de folosire a influenței sau a autorității dată de funcția de conducere din partid pentru a obține pentru sine sau pentru alții foloase. Faptele s-ar fi petrecut în perioada lunilor aprilie – iulie 2021.

Acesta ar fi intervenit pe lângă conducerea Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, instigat fiind de un alt urmărit penal din dosar, Ovidiu Chiru, pentru a-l numi pe acesta din urmă, dar și o altă persoană la conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Funcția vizată de Chiru era deja ocupată de o persoană care o obținuse prin concurs.

Lideri liberali, acuzaţi de folosirea influentei pentru a face angajări dirijate

S-a folosit de influența dată de funcția de conducere în partid, potrivit anchetatorilor, liderul liberal Argeș ar fi intervenit, în același mod, pentru a numi o persoană într-o funcție de conducere la Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia, dar și pentru a muta sediul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

În perioada iulie-august 2021, Miuțescu este acuzat că ar fi intervenit direct pe lângă un ”înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș.”

Similar, ar fi intervenit și pe lângă conducerea Poștei Române.

DNA îl mai acuză pe liderul PNL Argeș că ar fi intervenit, împreună cu Tofan Gelu, președinte al PNL Pitești, pe lângă persoane ”în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid.”

Vizat este și liberalul Cristian Mitrofan, vicepreședintele al PNL Argeș, dar și Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș.

Ce susțin procurorii DNA

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de următorii:

MIUȚESCU GHEORGHE ADRIAN, președinte al Organizației Județene Argeș a unui partid și deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

TOFAN GELU, președinte al Organizației Pitești a unui partid și viceprimar al municipiului Pitești, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

MITROFAN CRISTIAN, vicepreședinte al Organizației Județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)

CHIRU OVIDIU, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș, pentru instigare la una dintre infracțiunile reținute în sarcina primului menționat.

Urmăriri penale

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă de existență a infracțiunilor precizate, fiind conturată următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – iulie 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Aceasta, în condițiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană.

În aceeași manieră, Miuțescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția menționată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

Cum au procedat suspecții

Suspectul ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum și în lunile aprilie și august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naționale Poșta Română în scopul angajării unei persoane la această instituție, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean.

În perioada iulie – august 2021, suspectul Tofan Gelu și Mitrofan Cristian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcțiile ocupate în partid, pe lângă persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, anunță DNA.

Reamintim faptul că un alt deputat PNL a fost acuzat de DNA de dare de mită la moţiunea de cenzură. De asemenea, Dan Barna a fost luat în vizor de procurorii anticorupție.
Adauga un comentariu