Actualitate

DNA are acum, pe masa, dovada jafului din Primaria Iasi

Publicat: 10 mai 2012
1

@ Prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, a depus, ieri, plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie impotriva primarului Gheorghe Nichita, pentru modul fraudulos in care au fost folositi banii contractati printr-un credit de la Banca Dexia @ Prefectul a anexat rapoartele de control intocmite de institutiile care au verificat modul in care s-au cheltuit 200.000.000 lei, respectiv Directia de Finante, ANRMAP si o firma de experti @ S-a constatat ca multe din contractele incheiate cu firmele care au realizat asfaltarile au fost supraevaluate, s-au facut plati nejustificate catre companiile respective, iar materialele de constructii folosite au fost necorespunzatoare din punct de vedere administrativ

Directia Nationala Anticoruptie
are, acum, un set suficient de dovezi si indicii pentru a demara o ancheta serioasa la Primaria Iasi condusa de Gheorghe Nichita. Institutiile abilitate ale statului au finalizat cercetarile cu privire la modul in care municipalitatea ieseana a cheltuit fondurile in valoare de 200 milioane euro, obtinute prin contractarea unui credit de la Banca Dexia. In baza concluziilor, s-a formulat o plangere la Directia Nationala Anticoruptie. Prefectul a anexat si cate o copie a rapoartelor intocmite de Directia Generala de Finante, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), precum si expertiza facuta de o firma de profil. „Am cele trei documente prin care institutii diferite, ANAF, ANRMAP si expertii, confirma ca nici achizitiile folosite pentru asfaltarea drumurilor, si nici calitatea drumurilor realizate nu corespund stasurilor. Asa se explica proasta calitate si faptul ca drumurile se strica mai repede la Iasi. Fiind vorba de un prejudiciu foarte mare, am inaintat plangere procurorilor, sa ia masuri, sa raspunda cei care se fac vinovati. S-a gasit inclusiv un drum din vremea lui Gheorghiu Dej, peste care s-a turnat un strat de uzura”, a declarat ieri, prefectul Dragomir Tomaseschi.

Prin urmare, s-a constatat ca majoritatea contractelor incheiate cu firme de constructii care au realizat lucrarile in cadrul programului de asfaltare finantat cu fonduri contractate de la Banca Dexia au fost supraevaluate. In plus, au fost facute, in mod nejustificat, plati catre companiile respective, fara ca acestea sa execute lucrarile decontate. De asemenea, nu s-au folosit materialele de constructii corespunzatoare conform proiectului, si asa se explica faptul ca acestea se strica repede. De altfel, expertii vorbesc de un prejudiciu de cel putin cateva milioane de euro.

Ce spun expertii

Cotidianul BUNA ZIUA IASI
a intrat in posesia rapoartelor de control intocmite de institutiie statului mentionate mai sus. De exemplu, ANRMAP a descoperit ca, la acordurile incheiate cu firmele respective pentru realizarea lucrarilor de asfaltare, au fost incalcate mai multe prevederi din legislatia privind achizitiile publice, iar valorile contractelor au fost majorate nejustificat prin acte aditionale. S-ar parea ca aceasta era principala metoda de trucare a licitatiilor. Adica se realiza o intelegere prealabila cu firma care trebuia sa castige licitatia, ocazie cu care se stabileau comisioanele. Reprezentantii consortiilor respective ofereau, la licitatie, pretul cel mai mic, pentru a fi siguri ca vor castiga; ulterior, pentru a realiza profit si a acoperi comisioanele, valoarea era majorata prin act aditional. De exemplu, in data de 18.12.2007 a fost fost incheiat contractul nr. 94.754, prin care s-a ridicat, cu suma de 16.583.880 lei, contractul de lucrari nr.42983, incheiat pe data de 8.06.2007, cu asocierea formata din SC Citadin SA, SC Euroconstruct Grup SRL, SCCF Iasi Grup Colas, SC Compania de Constructii Feroviare Campulung Moldovenesc SA. Initial, valoarea contractului a fost de 39.477.664 lei. Un alt exemplu: in 23.09.2009, s-a suplimentat cu suma de 6.720.000 lei contractul de lucrari avand ca obiect „Modernizare strazi Iasi-etapa II”, incheiat cu SC Citadin SA, SC Euroconstruct Grup SRL, SC Compania de Constructii Feroviare Campulung Moldovenesc SA. Initial, cu aceste firme a fost incheiat, la data de 06.08.2008, un contract in valoare de 22.677.731 lei, fara TVA. De asemenea, la 18.02.2010, s-a incheiat contractul nr.15742, din 18.02.2010, in valoare de 2.809.146 lei, fara TVA, avand ca obiect „Modernizare strazi Iasi-etapa a II-a”, lucrari suplimentare, cu SC Citadin SA, SC Euroconstruct Grup SRL, SC Compania de Constructii Feroviare Campulung Moldovenesc SA. Acest lucru se intampla in conditiile in care acordul initial avea o valoare de 4.100.000 lei, fara TVA. Expertii ANRMAP au constatat ca lucrarile suplimentare invocate nu justifica valorile cu care au fost majorate ulterior contractele incheiate cu firmele respective.

Comentarii
 • ehe!daca ar fi doar frauda dexia…asta,dorohoianul,pirlitul de la rajac ,are la activ mai multe jafuri.o sa iasa la iveala.dar daca nastase are condamnare si nu face inchisoare,oare nechita va fi pedepsit.CRED INSA MAI INTII CA NOI SA-L PEDEPSIM LA VOT.ALTFEL VA DISTRUGE IN TOTALITATE IASUL.EX:PALATUL CULTURII IN PERICOL DIN CAUZA PALASULUI,TEATRUL NATIONAL DE ATITIA ANI CU SCHELE.CLADIRI ISTORICE STAU SA CADA.ETC.HAI SA-I DAM O BILA NEAGRA LA VOT!!!!

 • Daca ar fi numai aceasta magarie dar s-a uitat prea repede de banii aruncati pe sediu RAJAC(APAVITAL)stati a de epurare de la Dancu si afacerea apometrelor de la blocuri si multe altele cat a fost sef acolo.Ca primar si el si Simirad au fost trei nule(**0)fara sa faca ceva spectaculos in oras.S-au imbogatit peste poate iar pe noi ne-au indatorat pt mai nimic pentru cateva generatii.

 • Dincolo de corectitudinea sau incorectitudinea suplimentarii valorii contractelor,sunt doua intrebari la care as fi curios sa aflu raspunsul.
  *.ce inseamna materiale de constructii necorespunzatoare din punct de vedere administrativ?Este o noua descoperiore a autorului articolului?
  2.De ce onorabilul prefect nu a chitcait nimic concret si cu probe la DNA pana nu i s-a luat osul din gura?

 • am un prieten care a lucrat la Spatii Verzi si mi-a spus ca toate achizitiile de acolo flori,copaci,ornamente,tot ce se foloseste la infrumusetarea orasului,sunt achizitionate la suprapret iar banii sunt impartiti intre directoarea de acolo si Nichita.

 • Au furat iasu asta nu e posibil asa ceva eu nul mai votez pe nichita eu nu am bani sa platesc intretinerea si el fura milioane din banii nostri oameni buni cand o sa ne trezim la realitate nul mai votati pe nichita

 • Daca s-ar verifica toate achizitiile s-ar vedea citi bani se impart pe usa din dos ex: spatiile verzi, florile, masinile cu nisip care pleaca de la cariera cu un pret si in contabilitatea primariei intra cu alt pret, trec prin firme capusa incit nisipul se transforma in praf de marmura sau granit care banuiesc ca sunt mai scumpe, etc. Oricum nu mai votam pe Nichita si Simirad sa se duca dracului la Botosani

 • citi bani primiti ca sa scrieti ineptii si defaimari zilnice???
  oricum iesenii vor vota cu cine cred ei ….nu-i influentati in nici un fel cu mizeriile astea….

 • @ieseanul nedumerit: se vede ca citesti recent ziare ca ai fi stiut deja raspunsul la a doua intrebare: nu e prima incercare … De a dovedi ca asfaltul din Iasi e terminat inainte de a fi dat in folosire. Necorespunzator este ca atunci cand folosesti baia ca sa mananci …

 • IASUL ARE PRIORITATE. PENTRU TOTI MANCATORII DE RAHAT…TOT NIICHITA IESE PRIMAR ASA CA …VOTATI GHEORGHE NICHITA…CA ARE PRIORITATE!

 • Ar trebui sa ne lase in pace! A distrus orasul pentru a-si face campanie electorala. Nu inteleg cum mai poate fi ales un om dupa 9 ani in care a fost primar si nu a facut NIMIC!!!

 • cum dracu na facut nimic,mai cata?probabil ca te-ai nascut ieri de nu stii cum arata-u intrarile in oras dinspre Pacurari,bdul Socola,zona Garii,etc.,etc.Nu o fi Nichita vreun sfant dar dupa bataia de joc facuta de Simirad(vezi statuia de la UMF care sta cu kurul la tine,buncarul din piata Independentei unde nu poti respira si multe alte prostii facute pe banii iesenilor),pentru ce se realizeaza acum,jos palaria!.P.s.Dupa ce Nichita castiga un nou mandat,ce va face BZI???.

 • Tot felul de politruci ajunsi in mari functii-ca cea de prefect, nefiind nici macar validati prin vreun vot popular ajung sa cheltuie banii institutiilor cu sesizari de dragul sesizarilor!Iar alti politruci din instititii ca DNA, sub adapostul anonimatului isi permit sa actioneze pur si simplu la comanda, fara sa raspunda personal penal si pecuniar in cazul in care se dovedeste ca totul nu a fost decat o campanie de denigrare impotriva unuia sau altuia!Tot poporul plateste nota de plata!Poate se sparge buba undeva ca prea suntem luati de prosti si-fie vorba intre noi-nici macar locuitorii de la sate nu mai sunt analfabeti, chiar daca actualele lepre ce ne conduc ne doresc pe toti adusi la stadiul de ev mediu!

 • O ultima rabufnire a lui Tomaseschi inainte de a-si face bagajul. Daca avea ceva de dovedit, o facea cat era prefect, nu acum cand va fi un nimeni.

 • Mai nou adaugati si Conest printre favorite. Poate nu stiti ce hoti sunt cei de la Conest in frunte cu Ioan Cordun, care a lucrat zeci de ani la negru. Un excroc.

 • afacerea MAZ? DNA nu a luat nici o masura Este vorba de 6milioane euro spaga la momentul tranzactiei un MAZ costa 5***0EURO fara TVA Diferenta pana la 2**0*0EURO e de competenta rezolvarii a DNA DNA se aude

 • afacerea CIVITAS RenAULTURILE modificate pe gaz nu functioneaza decat 5din3* TOV Veliscu cat iti mai bati joc de soferii pusi pe jafurile alea Bani europeni spalati pe un proiect neviabil DNA siMinisterul Afacerilor Cu FOnduri Europene nu se autosesizeaza? La ultima Vizita a civitas arhimedes vrajeala RATPa fost ca nu au soferi nu ca nu functioneaza autobuzele am dreptate TOV COMUNIST VELISCU? Sa ai renii pe chept

Adauga un comentariu