National

DNA detoneaza NUCLEARA: Administratia Prezidentiala l-a ajutat pentru a obtine despagubiri ANRP

Publicat: 25 iul. 2016
1

Persoane cu functii de conducere din Administratia Prezidentiala, Ministerul Mediului si RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu sa obtina, in anul 2011, despagubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanta, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata de DNA.

„Obtinerea acestor despagubiri nelegale de inculpat s-a datorat interventiilor facute de acesta direct, prin intermediul unor angajati ai societatilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse functii de conducere in cadrul Ministerului Mediului, Administratiei Prezidentiale sau RAAPPS pe langa autoritatile implicate in procedura de retrocedare, respectiv Primaria Municipiului Constanta, Prefectura Judetului Constanta, ANRP si Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, interventii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea solutionarii dosarului de despagubire, iar, pe de alta parte, solutionarea favorabila a acestuia, prin acordarea de despagubiri care nu i se cuveneau”, se precizeaza in rechizitoriu.

Citeste si Traian Basescu a EXPLODAT: Anunt FARA PRECEDENT al fostului presedinte

Procurorii mai sustin ca o persoana, care la acel moment ocupa functia de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, i-a intermediat lui Simu o intalnire cu prefectul judetului Constanta.

„In acelasi scop al obtinerii cat mai urgente a despagubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale la acea data, s-a intalnit cu prefectul judetului Constanta (…) si a obtinut sprijinul acestuia pentru solutionarea favorabila si urgenta a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despagubire de catre Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si inaintarea dosarului la ANRP”, se mai arata in rechizitoriu.

Tot prin intermediul unei persoane care avea „o functie importanta” in cadrul Administratiei Prezidential a ajuns Horia Simu si la Crinuta Dumitrean, care era presedinte al ANRP.

„In urma demersurilor pe care le-a facut la nivelul Primariei Constanta si a Institutiei Prefectului (…) se reusise ca dosarul sa ajunga la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, astfel incat inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care sa-i mijloceasca legatura cu (…) inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta. Profitand de relatia profesionala si de prietenie cu (…), care detinea o functie importanta la nivelul Administratiei Prezidentiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile detinute in dosarul de despagubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obtinerea cat mai urgenta si intr-un cuantum cat mai mare de despagubiri de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Astfel, (…), prin intermediul (…) – director tehnic in cadrul RAAPPS, a apelat la (…) – director general al aceleiasi regii, despre care avea cunostinta ca se afla intr-o relatie speciala cu inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta, si i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea si solutionarea dosarului de despagubire sa cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achizitionase anterior”, mai sustin procurorii anticoruptie.

Citeste si Traian BASESCU: „Cer public sa fiu AUDIAT legat de BICA, UDREA si fostul presedinte ANI! Instanta imi REFUZA audierea si NU E CORECT! Voi incepe sa vorbesc PUBLIC”

In schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administratiei Prezidentiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar.

„La data de 15.12.2010, la numai cateva zile de la inregistrarea dosarului la ANRP, din dispozitia inculpatului Simu Horia, (…), prin intermediul (…), a cedat lui (…) 10% din drepturile litigioase si, intrucat la momentul respectiv acesta detinea o functie publica importanta in cadrul Administratiei Prezidentiale, l-a interpus ca intermediar si beneficiar aparent pe un apropiat de-al sau, respectiv pe (…). Operatiunea de primire mascata a procentului de 10% din drepturile detinute de inculpatul Simu Horia s-a materializat intr-un contract de cesiune de drepturi (…) in care cesionar a fost (…), iar pretul stipulat in contractul de cesiune de 100.000 lei nu a fost platit de cesionar cedentului – aspect confirmat de (…) si (…) – tocmai datorita intelegerii dintre inculpatul Simu Horia si (…) si data fiind adevarata natura a operatiunii de a disimula complicitatea la infractiunea de dare de mita”, se precizeaza in rechizitoriul DNA.

Crinuta Dumitrean si Horia Simu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte opt persoane, in dosarul ANRP 5, care vizeaza supraevaluarea despagubirilor pentru un teren din municipiul Constanta.

Crinuta Dumitrean, la data faptelor presedinte al ANRP si al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost trimisa in judecata sub control judiciar pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si luare de mita, potrivit DNA.

In cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despagubirii supraevaluate, acuzatiile sunt de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mita (doua infractiuni) si spalare a banilor in forma continuata.

Citeste si BREAKING NEWS – A fost TRIMIS IN JUDECATA!

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta au fost achizitionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, pretul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

„De la acea data, inculpatul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si Marko Atilla Gabor (…) au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu – Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, arata DNA.

In opinia procurorilor, in acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioanr de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Horia Simu si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, in cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

Adauga un comentariu