Actualitate

DNA pleaca pe urmele a zeci de fermieri din judetul Iasi – FOTO

Publicat: 30 mai 2013

@ In urma unei sesizari, Directia Nationala Anticoruptie a inceput sa verifice modul in care mai multi fermieri au folosit fondurile europene primite prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura @ Valoarea fondurilor obtinute de acestia ajunge la 2 milioane euro @ Sunt vizati fermieri din 33 de comune de pe raza judetului Iasi

O sesizare penala aduce in vizorul DNA Iasi zeci de fermieri din judetul Iasi. Este vorba despre cei care au beneficiat de subventii europene alocate stimularii zootehniei. Sunt vizate in special asociatiile crescatorilor de animale care au concesionat de la consiliile locale suprafete de teren destinate pasunatului si au primit prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura fonduri pentru a le intretine. S-ar parea ca din condamnarea la inchisoare a unor primari care au deturnat aceste fonduri, fermierii ieseni nu au invatat mare lucru. Astfel, din anul 2007 si pana in anul 2010, aceste fonduri destinate intretinerii pasunilor au fost incasate de primariile comunelor sau de asociatiile patronate de respectivele unitati administrative. Asta deoarece majoritatea suprafetelor de pasune se afla in domeniul public al consiliilor locale. Cei mai multi primari au folosit abuziv aceste fonduri, bagand pur si simplu banii in propriile buzunare. Din aceste motive, multi primari au fost anchetati sau trimisi in judecata. Printre acestia se numara primarii comunelor Tibanesti, Andrieseni, Popricani, Ion Neculce etc. Intreg scandalul a ajuns la Bruxelles, iar Comisia Europeana a decis ca incepand cu anul 2010, aceste subventii sa fie incasate de asociatiile crescatorilor de animale, care au concesionat suprafete de pasuni de la consiliile locale. Dar potrivit unor plangeri depuse la DNA, nici aceste asociatii nu au cheltuit banii conform legii, exclusiv pentru intretinerea pasunii. Se putea achizitiona samanta pentru imbogatirea pasunii cu material vegetal, puteau fi facute adapatori pentru animale, cai de acces catre pasune, umbrare pentru animale etc. Verificarile demarate recent vizeaza subventiile acordate in anul 2012, cand au primit astfel de fonduri 39 de asociatii de crescatori de animale din 33 de comune. Valoarea totala a subventiilor incasate de aceste asociatii de crescatori de animale este de 2 milioane de euro. Cele mai mari subventii le-au primit Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Sipote – 419.451 lei, Asociatia Pajistea Gropnita – 410.452, Asociatia Crescatorilor de Animale din comuna Romanesti – 300.142 lei, Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Animale Cotnari – 367.708 lei, Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Animale Prod Bals – 220.171, Asociatia Crescatorilor de Animale din comuna Scanteia 225.915 lei, Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Taurine Golaesti – 109.054 lei.

Comentarii
 • Lasa sa-ifrece ca in toate asociatiile astea sunt membrii angajati ai primariilor, consilieri, pupincuristi, cumetri etc. Sa le iasa pe ochi!

 • Luati cu voi specialisti ptr. verificari, controlati toti arendasii, concesionarii si proprietarii mari de terenuri, ve-ti gasi cu siguranta fffff nereguli.Atentie, ca au mari relatii si vor incerca in orice mod sa scape basma curata. verificati actele, terenurile si foarte important martorii oculari. Succes.

 • Asociatia COLINA Probota-Perieni, are vicepresedinte pe Dadu Dorin Constantin, fiul lui Dadu Vasile primarul in functie al Comunei Probota. De fapt toti membri familiei primarului detin PFA-uri si sc srl, cu obiect de activitate agricultura, si implicit proiecte cu fonduri europene. Nici un PFA sau Asociatie sau SRL detinut de familia lui DADU V. nu este declarat in declaratia de interese, si nici declaratia de avere nu este complectata cu date reale. Iazul Frasin I si Frasin II, figureaza in baza de date ca fiind in admninistrarea Primariei, nedeclarat apartine sorei lui Dadu V. care este grefiera la Tribunal, nici aceasta nu si-a complectat cu date reale declaratiile.

 • Cine vrea sa o f.u.t.a pe Alina Roman de la primaria Grajduri sa ia legatura cu barbata-su….e asa de prost ca o duce singur la ******* si ea e ,, asa o nevinovata „….:)

 • SI SE MAI MIRA GUVERNANTII NOSTRI CA SPUNE LUMEA CA ROMINIA E O TARA NEGUVERNABILA>.TOATA LUMEA STIE SI SE VEDE CU OCHIUL LIBER NUMAI CEI CARE CONDUC ROMINIA NU VAD .LOR LI SE PARE NORMALTOTUL >:SA SE FURE SA IA SALARII DE 5-6 SUTE DE MILIOANE LA CARE SE FAC PENSII DE 3-4 SUTE DE MILIOANE CARE SE MARESC SAU SE INDEXEAZA CU X% EI PRIMIND MARIREA CIT 20 -3o DE PENSII DE OAMENI CARE AU MUNCIT IN TARA ASTA SI AU PRODUS CEVA IAR TRINTORII SI SMECHERII PROFITA ACUM(fura mai bine zis )PROFITINDDIN PLIN DE POLITICA ROMINEASCA >rusine.ne-ati facut de risul lumii di 90″ pina acum si daca nu se intervine de afara aceasta situatie nu se schimbapentru ca v-a convine si chiar va place sa furati ca in codru.

  • Te-ai trezit? vezi sa nu uiti de pastile, caci devi caz patologic grav. Se pare ca moldoveanul acela de tactu` te-a maltratat si psihic si fizic, prea mult. Din aceste motive noua moldovenilor ne pare rau pentru tine. Ma repet, nu uita de pastile.

  • Ce vrei sa spui? ca, cumatrii Primarului Sabaiduc au cota parte din aceste fonduri? Daca DA s-a dus dracului ancheta asta…Caci unul dintre cumatri lui Sabaiduc, este procuror DNA.

 • presedintele asociatiei crescatorilor de animale de la BALS,este un foarte apropiat al primarului CIBOTARU,este frate cu cumatra primarului POPESCU GEORGIANA,consilier local,deci si banii de la subventia pentru pasune ia folosit tot intre cumetri,DNA verificati si luati masuri.

 • mai vita de copil al lui Apostol verificarea o face pentru cnd Boul de Apostol era primar la Bals, asa ca ar trebui sa te gindesti cum justifica Martolica de maricica banii de la pasune care ia minuit cind ea conducea primaria bals, boul avea doar rol de inaintas el face ce i se spunea de martolica pentru ca atit cit era de mare tot atit e si de prost.

 • La Grajduri toti si-o trag in primarie , e o mare curvarie acolo, de cand au venit prospaturi in frunte cu contabila totul a devenit ,,in grup,,….

 • DOMNILOR VERIFICATI LA TUTORA SA VEDETI CINE IA BANI MOCA PRON MASURA 141. E JALE ACOLO OAMENI BUNI.UNUL AVEA UN PURCEL SI ACELA CUMPARAT SI APOI TAIAT SI PRIMESTE ACESTI BANI. SA FIE RUSINE! E GRAVA SITUATIA ACOLO CU DOSARELE. SUNT OAMENI CARE DEPASEAU SI VARSTA SI AU BANI DE LA 141
  VERIFICATI!

 • DNA;DACA VETI VERIFICA TOATE SOCIETATILE INREGISTRATE IN COMUNA SI IN SPECIAL CEI CARE AU FOST ABONATI AN DE AN LA SUBVENTII ,SI CARE AU BENEFICIAT DE ACESTI BANI FARA SA FI AVUT DREPT SI CARE IAU DIRECTIONAT CU TOTUL IN ALTA PARTE DECAT IN AGRICULTURA IN FRUNTEA CLASAMENTULUI;EILIP DUMITRU,IGNAT PETRU AMARIEI TICA,COLAC ETC ORCUM AVETI TREABA ACOLO NU GLUMA
  ACESTIA AU CAPUSAT STATU SI OAMENII DIN COMUNA

 • DNA; DACA VETI VERIFICA TOATE SOCIETATILE INREGISTRATE IN COMUNA SI IN SPECIAL CEI CARE AU FOST ABONATI AN DE AN LA SUBVENTII ,SI CARE AU BENEFICIAT DE ACESTI BANI FARA SA FI AVUT DREPT SI CARE IAU DIRECTIONAT CU TOTUL IN ALTA PARTE DECAT IN AGRICULTURA IN FRUNTEA CLASAMENTULUI;FILIP DUMITRU, IGNAT PETRU AMARIEI TICA,COLAC ETC ORCUM AVETI TREABA ACOLO NU GLUMA
  ACESTIA AU CAPUSAT STATU SI OAMENII DIN COMUNA

 • Urat di tat intradevar in com romanesti e jale cu mega excrocii aia de acolo,nu stiu cum nu sa sesizat pana acum cei in drept,ce mai, oamenii au luat subventii si si-au tras vile,jeepuri,curve,au di tati baietii,brava lor felicitari,orcum organu doarmi pi el, cainii latra caravana treci hai pa,furati fara grija ca controlu trci ca apa di ploie hahahahaha

 • PENTRU COTNARI, A FOST DEPUSA LA DNA IASI, O SESIZARE PRIVIND SUBVENTIILE PENTRU PASUNEA COMUNALA —CCA.1200DE HA.PENTRU ANUL 2007.AU TRECUT 6-sase ANI SI NU S-A MAI PRIMIT RASPUNS.A FOST SDI E BUN VINUL DE COTNARI!!!!APOPI A FOST O BULIBASEALA CU CERERE DUBLA PE SUPRAFATA-VARZARI IOAN SI MATASARIU DANUT SI NU SE STIE SOARTA SUBVENTIEI PENTRU 2008 si 2009.APOI AU FACUT ASOCIATIA PROFESIONALA A CRESCATORILOR DE ANIMALE[!!!!!!!CE SPECII]SI AU PUS SEF PE MATASARIU DANUT DIN HODORA.ACESTA INCASEAZA ANUAL-2011 si 2012 CCA.7 MILIARDE LEI VECHI SI NU S-A FACUT MAI NIMIC PE CELE 1200 DE HA PASUNE–SUPRAINSAMANTARI,FERTILIZARI,ADAPATORI,UMBRARE,CURATIRI DE VEGETATII ,ETC BANII FOLOSITI IN MAREA MAJORITATE IN SCOP PERSONAL SAU IMPARTITI CU CEI DIN PRIMARIA COTNARI.

 • DNA IASI-ASTA A FOST O SURSA DE BANI PENTRU TOATE CAMPANIILE ELECTORALE!!!!! TOTI CIOBANII DE LA COTNARI N-AU AVUT INAINTE NICI UN METRU DE TOLOACA[PASUNE PROPRIETATE PRIVATA]DOAMNE AJUTA SA-L VAD PE CRETU VASILE SI ACOLITII SA-I ACOLO UNDE LE E LOCUL DUPA LEGE!!!!

 • Majoritatea care au declarate subventii nu au declarate numarul corect de animale ci le-au trecut fictiv.. Trece-ti si comuna Erbiceni pe lista fermierii au incasat bani pentru inca 10 20 animale pe care nu le au..si e vorba de cateva zeci poate sute de milioane… E corect oare? sa dea banii inapoi sau sa faca puscarie doar e furt nu??

Adauga un comentariu