National

DNA: Udrea percepea comision de 10% din contractele de la MDRT, cand se taiau salariile si pensiile

Publicat: 02 apr. 2015
1

ICCJ a decis prelungirea arestarii preventive a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute, pentru ca fostul ministru al Turismului nu constientizeaza ”activitatea ilicita generata”, dar si pentru ca acuzatiile sunt complexe si ample, se arata in motivarea instantei din 23 martie. Elena Udrea urmeaza sa afle, joi, daca instanta ii va aproba contestatia la masura arestului preventiv stabilit in urma cu noua zile.

Astfel, Elena Udrea a recunoscut ca stia de existenta postacilor PDL recompensati cu 10.000 de euro pe luna, precum si despre platile efectuate de administratorul mosiei de la Nana si prietena ei, Ana-Maria Topoliceanu, folositi pentru promovarea partidului si a fostului ministru.

Chitante false in valoare de 50.000 de euro
Instanta a aratat ca, la doua luni dupa ce Udrea a primit mita de 900.000 de euro, a mai primit inca 50.000 de euro, trecuti pe cinci chitante, pe numele unor persoane care nu recunosc efectuarea acestor donatii si ale caror venituri nu le-ar fi permis sa detina asemenea disponibilitati.

”In conditiile in care suma a fost folosita integral pentru plata unor servicii de publicitate contractate de Udrea Elena Gabriela, cu privire la care aceasta a avut mai multe discutii cu martorul Felix Tataru, exista indicii ca banii provin din infractiunea de luare de mita retinuta in sarcina inculpatei”, se arata in motivare.

Motivarea arestarii: Udrea percepea comision de 10% din contractele de la MDRT, cand se taiau salariile si pensiile
Procurorii au aratat, potrivit motivarii arestarii din 23 martie, ca Udrea percepea un comision de 10% din valoarea contractelor pentru care ministerul urma sa faca plati, in conditiile in care facea parte dintr-un Guvern care, in 2009 si 2010, invoca pretinse masuri de austeritate, masuri in cadrul carora s-a procedat la o taiere bugetara a salariilor si a pensiilor.

La interpelarea instantei cu privire la faptul daca inculpata Udrea Elena Gabriela poate fi culpabila pentru o masura politica a guvernului de la acea data, reprezentantul parchetului a aratat ca inculpata Udrea Elena Gabriela, pe de o parte in calitate de membru al Guvernului, era de acord cu masuri de austeritate, iar pe de alta parte, din bugetul tarii acorda contracte supraevaluate pentru care primea mita. Procurorul de sedinta a apreciat ca aceeasi situatie poate fi avuta in vedere si fata de ceilalti inculpati care au indeplinit functii publice.

Fosta sefa CNI, Ana-Maria Topoliceanu, si Tudor Breazu ii plateau, lunar, din mita perceputa, 3.000 de euro lui Gheorghe Cristian Calugaru, care coordona echipa de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti si care, apoi, s-a ocupat de de comunicarea publica a Elenei Udrea.

Totodata, tot din spagile obtinute, postacii erau platiti cu pana la 10.000 de euro pe luna, pentru a posta comentarii la articole sub identitati fictive pe paginile de Internet care le erau indicate.

”Toate aceste plati se realizau fara a fi intocmite documente justificative, cu stiinta inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informari pe mail cu privire la situatia platilor si la eficienta „postacilor” de la Breazu Tudor si de la Calugaru Cristian”, se arata in motivarea deciziei de arestare a Elenei Udrea.

Intrebare: Stiati ca Breazu Tudor, Cristi Calugaru, postacii si materialele promotionale erau platite de catre doamna Topoliceanu Ana Maria?

Raspuns: Pe Breazu Tudor il plateam eu. Daca au fost situatii in care l-a platit Topoliceanu Ana Maria, in mod cert ulterior banii aceia au fost recuperati de Topoliceanu Ana Maria. Cristi Calugaru stiu ca primea bani de la partid si separat, in afara contractului. In total probabil ca era aceasta suma de 3000 de euro. Suma din afara contractului era platita de Topoliceanu Ana Maria, din ce stiu eu, din bani de la partid, de unde se faceau toate platile. Erau situatii in care partidul detinea fonduri care nu erau inregistrate in contabilitate si care proveneau, de exemplu, din contributiile de la sectoare, din donatiile membrilor si au fost si cazuri in care candidatii au contribuit cu sume de bani. Au fost situatii in care acesti bani nu se inregistrau. Desi nu se tinea o evidenta a acestor sume, conducatorul fiecarui sector stia cu cat a contribuit, astfel incat nu era dificil de tinut socoteala. Este posibil ca o evidenta a sumelor neinregistrate in contabilitate sa fi fost tinuta si de contabila Naidin. Nu stiu cu cat erau platiti postacii. Stiu doar ca au functionat cateva luni in perioada de campanie electorala, erau studenti din partid care initial au lucrat gratis, dar era ineficient si apoi s-a luat decizia sa fie platiti si nu as sti sa va spun la cat ajungeau sumele, probabil la cat a spus Topoliceanu Ana Maria. Presupun ca postacii erau platiti din aceeasi bani care se foloseau la partid.

Intrebare: Primeati de la Cristi Calugaru o situatie detaliata lunar cu numarul de comentarii ale postacilor si cu sumele platite acestora?

Raspuns: Posibil da, dar nu stateam sa le citesc avand in vedere ca erau mii de comentarii.

Intrebare: Stiti daca domnul Horatiu Tica a facut asemenea donatii neinregistrate sau a platit cheltuieli ale partidului?

Raspuns: Nu cunosc personal, dar cred ca a fost candidat la consiliul general si este posibil sa fi facut. Se intampla si se intampla la toate partidele, fara exceptie, ca firme si persoane care doresc sa faca donatii sau sponsorizari sa nu vrea sa apara in aceasta calitate, de teama repercusiunilor politice ori a scandalului mediatic care s-ar declansa ca urmare a asocierii cu un partid sau altul. In acest context, puteau fi firme si persoane care sa fi sprijinit campania PDL, fara sa fi dorit ca lucrul acestea sa fie cunoscut in mod public. Daca voi identifica vreun caz, voi face precizari.”

Cum rezolva instanta dilema gentii cu bani
Instanta a mai retinut si ca, in procesul din 23 martie 2015, Gheorghe Nastasia si Stefan Lungu au mentionat ca isi mentin declaratiile anterioare, iar Nastasia ”indica cu fermitate” ca a dat o geanta continand suma de 900 000 Euro inculpatei Udrea Elena Gabriela.

In ceea ce priveste geanta cu mita pe care Nastasia i-ar fi dat-o fostei ministre a Turismului, avocatul Elenei Udrea a aratat ca Nastasia Gheorghe nu a putut mentiona ce fel de geanta era, ce marime, ce culoare, ce fel de inchidere prezenta si care era cupiura banilor, instanta sustine ca avocatul a marsat pe aceste aspecte pentru a se da o valoare de neadevar celor declarate de inculpatul Nastasia Gheorghe.

Totodata, judecatorul de drepturi si libertati arata ca Elena Udrea nu ofera nici o explicatie care sa combata faptul ca atat prietena sa, Topoliceanu Ana Maria, cat si inculpatii Nastasia Gheorghe si Lungu Stefan o incrimineaza.

”In ceea ce priveste circumstantele personale ale inculpatei Udrea Elena Gabriela, judecatorul de drepturi si libertati constata ca acele date ce caracterizeaza pozitiv persoana acesteia nu sunt suficiente pentru a determina reconsiderarea privarii sale de libertate, aceste elemente privite singular nu au aptitudinea de a duce la luarea unei masuri preventive neprivative de libertate, in contextul in care activitatea infractionala este complexa si ampla, iar la acest moment inculpata nu constientizeaza activitatea ilicita generata. Judecatorul de drepturi si libertati constata ca niciunul dintre argumentele prezentate in aparare nu pot conduce la concluzia ca temeiurile avute in vedere la momentul arestarii preventive nu mai subzista, ci dimpotriva acestea exista si justifica detentia provizorie; masura preventiva fiind proportionala cu gravitatea acuzatiilor si totodata necesara pentru realizarea scopului urmarit, respectiv buna desfasurare a procesului penal. Ansamblul criteriilor enumerate de art. 223 Cod procedura penala conduc la concluzia ca masura arestarii preventiv fata de inculpata Udrea Elena Gabriela este in continuare coerent individualizata astfel incat urmeaza a fi prelungita”, preciza instanta, in 23 martie.

Comentarii
  • asa procedau si castigau si kurvele din eon gaz ,la fiecare om plecat din eon kurvele castigau 10 %..de asta alergau ca disperatii din formatie in formatie cu amenintari ,,vezi kurva de irena,bluangiu de ceriu si multi altii,se stiu ei – o sleahta de kurve care sau imbogatit pe spatele fraierilor.

Adauga un comentariu