Secretele istoriei

Doamna Milita Despina, sotia lui Neagoe Basarab

Publicat: 04 apr. 2014
3
Doamna Milita Despina sau Despina Elena (n.circa 1487 – d.30 ianuarie 1554) a fost sotia lui Neagoe Basarab. Provenea dintr-un neam inalt de despoti sarbi, fiind fata lui Ioan Brancovici al Serbiei (n.1465, d. 10 decembrie 1502). Unchiul sau era Mitropolitul Maxim (nascut Gheorghe Brancovici).
Despina s-a casatorit in anul 1505 cu Neagoe Basarab si au avut sase copii (Theodosie, Stana, Petru, Ioan, Ruxandra, Anghelina), insa doi fii si o fiica au murit la o varsta frageda.
Dupa moartea lui Neagoe Basarab, in 1521, fiul lor Theodosie (n.1505, d.1521) a fost inscaunat ca domn al Tarii Romanesti, insa a fost alungat de Radu de la Afumati si a murit la Constantinopol.
Doamna Despina s-a refugiat in Ardeal impreuna cu fiicele sale Stana si Ruxanda, traind la Sibiu o viata linistita, sub ocrotirea varului sau, Regele Ungariei. La 21 ianuarie 1526, Ruxanda s-a casatorit cu Radu de la Afumati, domnitorul Tarii Romanesti.

Vezi si Fascinanta poveste a Elisabetei Stirbey
Peste putin timp, in acelasi an, Stana s-a maritat cu Stefanita Voda, domn al Moldovei. Dupa moartea lui Stefanita (14 ianuarie 1527), Stana revine la Sibiu langa mama sa si se calugareste luand numele Sofronia. In 1529, dupa moartea sotului ei Radu, Ruxandra revine si ea la Sibiu, unde ramane pana in 1541, cand se casatoreste cu Radu Paisie. Dupa o scurta perioada petrecuta la Bucuresti, unde nu a mai gasit nimic din splendorile de alta data, Doamna Despina se calugareste in 1545 sub numele de Platonida, intorcandu-se la Sibiu unde petrece restul vietii sale.

Vezi si Domnitorii romani care au ajuns in calendarul sfintilor:Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanu si Neagoe Basarab

Doamna Despina a fost un protector al artelor, ajutand material la construirea Manastirii Krusedol. Impreuna impreuna cu sotul sau, a ctitorit Manastirea Curtea de Arges, participand la tarnosirea acesteia la 15 august 1517. In anul 1520 Neagoe Basarab si sotia sa au inceput constructia Schitului Ostrov din Calimanesti, aceasta fiind terminata in 1522, dupa moartea domnitorului.A murit, rapusa de ciuma, la Sibiu, la 30 ianuarie 1554.
Adauga un comentariu