Mozaic muzical

Doamne ale ROMANIEI – Angela Gheorghiu – VIDEO

Publicat: 23 oct. 2013
3
Cantareata de opera Angela Gheorghiu s-a nascut la 7 septembrie 1965, in Adjud, judetul Vrancea.
La 6 ani a interpretat liedul Guten Abend, Gut’ Nacht, de Brahms pe scena si a convins ca care talent. A urmat apoi Liceul de muzica din Bucuresti si in 1990 era absolventa a Conservatorului.
A debutat in acelasi an pe scena Operei din Cluj, cu rolul Mimi din La Bohčme, de Giacomo Puccini. S-a casatorit cu Andrei Gheorghiu, devenit acum unul dintre cei mai apreciati compozitori romani si artisti de arta digitala din Toronto, Canada, dar au divortat si cantareata a pastrat numele Gheorghiu, cu care s-a lansat.
Debutul international a avut loc in 1992, la Covent Garden, Royal Opera House din Londra, unde a interpretat rolul Zerlinei din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. A urmat scena Operei de Stat din Viena, unde a cantat in Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, apoi scena de la Metropolitan Opera din New York, unde a cantat din nou La Bohčme. A cucerit publicul in 1994, la Royal Opera House din Londra, cand a interpretat rolul Violettei din La Traviata, de Giuseppe Verdi si in anul 1996 s-a casatorit cu tenorul Roberto Alagna, la New York. 
Pana in 2003 a continuat sa interpreteze personajele Mimi (din La Bohčme), Magda ( din La Rondine de Giacomo Puccini) , Adina (din Elixirul dragostei) , Juliette (din Romeo si Julieta de Charles Gounod), precum si Violetta. In 2003 adauga la palmaresul sau si interpretarea deosebita a rolurilor Marguerite din Faust, de Charles Gounod si Nedda din Pagliacci, de Ruggero Leoncavallo. In 2006 interpreta Tosca de Giacomo Puccini la Londra si era comparata cu Maria Callas.
A inregistrat discuri, CD-uri si DVD-uri, a aparut la televiziune in filmele muzicale Traviata, in 1994,  Elixirul dragostei (1996), Carmen (1997), Tosca (2001) Romeo si Julieta (2002), in serialul Imagine (2006), Marius et Fanny (2008), etc. A cantat la concertul Michael Jackson si prietenii din Munchen (1999), la redeschiderea Teatrului Malibran din Venetia (2001) si al Royal Opera House Covent Garden (1999), dar si la concertul Premiului Nobel pentru Pace (2003).Adauga un comentariu