Magazin

Doamne fereste! Toate fetele fac asta acum, desi acum 10 ani era o raritate

Publicat: 09 iul. 2016
Pentru multe fete din zonele dezvoltate ale lumii, pubertatea incepe la varste mult mai mici.
Noile cercetari  dezvaluie faptul ca pubertatea in randul fetelor incepe la varsta de zece ani, cu cinci ani mai devreme decat acum 10 ani, scrie descopera.ro.
Cercetatorii au gasit mai multe explicatii pentru acest fenomen. Insa efectele secundare sunt cele care ii ingrijoreaza pe savanti. Pubertatea precoce creste riscul aparitiei cancerului la san, al bolilor de inima si a problemele depresive.
Cu alte cuvinte, schimbarile hormonale care activeza maturizarea precoce la copii au un impact asupra sanatatii lor pe termen lung .
Faptul ca fetele ajung la pubertate mult mai devreme nu este un lucru nou, insa in timp varsta la care este prezenta prima menstruatie a scazut la 13 ani, comparabil cu fetele din secolul trecut, care aveam prima mentruatie in jurul varstei de 16, 17 ani.
Dezvoltarea sanilor incepe la fel de precoce. Un studiu din Statele Unite ale Americii  a prezentat faptul ca varsta medie la care sanii fetelor incep sa se dezvolte este in jur de opt ani, in cazul fetelor afro-americane, si intre 9 si 10 ani in cazul fetelor hispanice si asiatice.
Cercetatorii considera ca schimbarile sunt rezultatul obezitatii. S-a dovedit faptul ca excesul de grasime poate afecta modul de dezvoltare al fetelor. O alta ipoteza sustine ca poluarea poate cauza pubertatea precoce. Aceste  schimbari au efecte pe termen lung. Un studiu publicat in mai a prezentat faptul ca fetele ai caror sani s-au dezvoltat devreme au avut un risc mult mai mare de dezvoltare a depresiei intre varsta de 12 si 15 ani.


loading...

Adauga un comentariu