Secretele istoriei

Doamnele zborului romanesc

Publicat: 14 ian. 2014
Nu este tainic faptul ca, in domeniul aviatiei, tara noastra a fost dintotdeauna un varf lance, personalitatea unui Traian Vuia sau Henri Coanda apasand greu si cu o amprenta usor de recunoscut.
In ciuda umbrei aruncate de acesti uriasi, cateva femei temerare au reusit sa iasa de sub ea si sa-si impuna la randul lor valoarea.
Printre ele s-a aflat Irina Burnaia, care a devenit cunoscuta in perioada interbelica pentru zborurile de cursa lunga efectuate de-a lungul Europei, Asiei si Africii.
De departe, cel mai ambitios raid al ei a fost planuit in tandem cu celebrul aviator Petre Ivanovici si avea drept punct de plecare Bucurestiul, iar destinatia finala era orasul Cape Town din Africa de Sud.
Expeditia inceputa pe 3 ianuarie 1935 a fost incheiata prematur din cauza problemelor intalnite la motorul avionului cand se aflau deasupra Ugandei, dar din punctul de vedere al distantei enorme parcurse pana in acel punct ramane totusi o realizare remarcabila.
Virginia Dutescu a devenit renumita in urma acrobatiilor dificile si deosebit de complicate pe care le efectua in cadrul evenimentelor de profil, iar Mariana Dragescu era considerata la acea vreme una dintre cele mai iscusite si dibace aviatoare din tara.
Nadia Russo, al carei destin este tulburat de evenimentele Revolutiei Bolsevice, paraseste Rusia natala in favoarea tarii noastre pe cand era doar o copila. A crescut cu o fascinatie nestramutata pentru zbor si devine faimoasa in urma participarii in cadrul Concursului Aerian al Micii Intelegeri, care a strans cei mai buni aviatori ai momentului din Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia.
Intemeierea unei escadrile unice
Nu in ultimul rand, Marina Stirbei, fiica printului George Stirbei si verisoara mult mai celebrului aviator Constantin Cantacuzino, s-a remarcat dupa ce a castigat la randu-i un numar de concursuri aviatice in tara, ca mai apoi sa-si puna talentul la incercare, parcurgand peste doua mii de kilometri intr-un raid ce a purtat-o pana in tarile scandinave.
In timpul acestui raid afla mai multe detalii legate de Lotta Svard, o grupare paramilitara finlandeza formata exclusiv din femei si auxiliara armatei, ce ii va da mai tarziu ideea formarii unei escadrile sanitare pe baza unei functiuni asemanatoare.
In anii premergatori intrarii Romaniei in razboi, ele erau cele mai bine cotate femei pilot ale tarii, iar comandamentul fortelor aeriene romane, cu ocazia manevrelor militare de la Galati din toamna anului 1938, decide sa le puna la incercare, sa vada cum s-ar descurca in conditii de razboi.
In cele aproape doua saptamani cat au durat exercitiile s-au descurcat admirabil, fapt ce a indemnat comandamentul sa le declare apte in cazul unei mobilizari.
La finalul acestor manevre, Marina Stirbei, le dezvaluie camaradelor de zbor intentia ei de a infiinta o escadrila de avioane sanitare care sa aiba numai femei pilot.
Pe masura ce razboiul devenea din in ce mai mult o certitudine, Marina Stirbei depune un memoriu ministrului aviatiei pentru crearea acestei escadrile, care este aprobat pe 25 iunie 1940.
In randurile ostasilor romani
In acel moment trei din cele cinci aviatoare care au participat la manevrele de la Galati au pasit in fata, anume Mariana Dragescu, Virginia Dutescu si Nadia Russo. Lor li s-a adaugat Virginia Thomas, care incepuse sa isi faca si ea un renume fiind si printre primele femei pilot brevetate la noi in tara.
Au fost incadrate in armata cu gradul de sublocotenent si la dispozitia lor au fost puse avioanele de fabricatie poloneza RWD-13, care datorita folosirii lor de Escadrila Alba si-au castigat in scurt timp renumele de ambulante aeriene.
Desi numarul aviatoarelor a fost restrans si mai mult dupa ce Virginia Dutescu s-a imbolnavit si s-a retras, iar Irina Burnaia inca nu se razgandise cu privire la refuzul ei, Marina Stirbei a continuat sa le sprijine si sa le sustina pe cele ramase.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit