Cum sa...

Doamnelor si domnisoarelor, daca aveti intre 18 si 44 de ani, trebuie neaparat sa cititi acest articol. Este de mare ajutor!

Publicat: 18 ian. 2017

Din pacate, femeile trec prin foarte multe schimbari de-a lungul timpului, atat fizice cat si emotionale, in special in timpul pubertatii si in timpul menopauzei. Varsta, nivelul hormonal, nasterea sunt doar cativa dintre factorii care aduc modificari corpului. Repercursiunile difera de la o femeie la cealalta.
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune endocrina care afecteaza aprope 20% dintre femei si apare ca rezultat al cresterii nivelului de androgeni adica hormonilor barbatesti la femeil. Sindromul ovarelor polichistice poate aparea atat tinerelor de 18 ani, dar si femeilor de 44.
Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interfereaza cu ovulatia normala.

Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate si alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic si cel cardiovascular.
Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezinta numeroase chisturi mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor.

Care sunt cauzele chisturilor ovariene?

O caracteristica esentiala a sindromului ovarelor polichistice este rezistenta la insulina. Atunci cand o persoana este rezistenta la insulina inseamna ca celulele din organism nu mai raspund la acest hormon care circula in sange.
Lipsa ovulatiei, infertilitatea, pierderile premature de sarcina si nivelul mare de hormoni androgeni sunt determinate de cresterea cantitatii de insulina din corp.
In cazul ovarelor polichistice, anumiti foliculi sub-dezvoltati se aduna in ovare. Ovulele din acesti foliculi nu se maturizeaza si astfel nu pot fi eliberate, deci nu are loc menstruatia. Si atunci se acumuleaza sub forma de chisturi in ovare. Incapacitatea de a ovula si lipsa maturitatii foliculilor sunt cauzate de nivelul scazut ale hormonului de stimulare a foliculilor si de nivelul ridicat de androgeni (hormoni masculini).

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
– absenta menstruatiei, care apare de obicei dupa una sau mai multe menstruatii normale in timpul pubertatii;
– cicluri menstruale neregulate, rare sau anormale;
– diabet sau rezistenta la insulina;
– crestere in greutate, uneori pana la obezitate;
– acnee, ten gras, matreata, pete pe piele;
– virilizare (prezenta caracteristicilor de sex masculin; spre exemplu: intensificarea cresterii parului de pe corp, ingrosarea vocii, largirea clitorisului etc.);
– depresie sau modificari ale dispozitiei;
infertilitate

Rezultatele ultimilor studii releva faptul ca sindromul ovarelor polichistice este strans legat de nivelul ridicat de insulina din corp. Aceasta conditie medicala este un factor de risc pentru diverse boli cum ar fi hipertensiunea, apnea in somn, diabetul, bolile de inima si diverse tipuri de cancer. Prin urmare, daca suspectati ca suferiti de sindromul ovarelor polichistice este bine sa consultati un specialist care sa va recomande tratamentul potrivit.

sursaloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit