Actualitate

Doar cei nascuti pe 29 februarie pot ajunge la 108 ani? Aceasta femeie din Iasi detine recordul in toata Moldova – FOTO, VIDEO

Publicat: 29 feb. 2016

@ Povestile prin care a trecut aceasta batrana sunt un exemplu ca familia este lucrul cel mai important din lume @ Cand a implinit 108 ani, Elena Sireteanu a avut parte de o surpriza inimaginabila

Anii si greutatile vietii apasa pe umerii tuturor, insa cei care au trecut prin momente intrate in istorie sunt cei care ar trebui adusi in prim-plan. Desi sunt inca multe persoane care pot povesti ce s-a intamplat pe timpul razboiului, unele dintre ele au simtit pe propria piele ce inseamna si durerea faptului ca au ramas acasa, departe de toti cei care au plecat in lupte. Aceasta este si situatia unei batrane din comuna Ungheni, satul Bosia, care a fost nevoita sa isi creasca singura baiatul, dupa ce sotul a plecat la lupta in cel de-al Doilea Razboi Mondial. A fost greu, insa a preferat sa duca la capat singura aceasta lupta, la fel cum a facut-o si sotul ei pe front.

Ieri, Elena Sireteanu a fost vizitata acasa de multe persoane, in special de reprezentantii Centrului Militar Zonal din Iasi, care au premiat-o pe femeie si au sarbatorit-o in ziua in care a implinit onorabila varsta de 108 ani. Desi a trecut prin multe greutati, batrana a stiut sa tina piept tuturor problemelor si sa isi creasca baiatul singura. Parca avand un semn din nastere, Elena Sireteanu a fost adusa pe lume in ziua de 29 februarie a anului 1908. Ziua de nastere i-a scris destinul, astfel ca viata femeii este desprinsa din filme. A fost nevoita sa plece cu fiul din calea razboiului si sa ajunga inapoi cand totul era gol. Nimeni nu le-a oferit niciun ajutor, insa au putut sa razbeasca si sa treaca peste tot. „In viata mea nu m-am certat cu nimeni, nu mi-a placut. Mi-a placut sa muncesc, niciodata nu m-am ferit de munca, mi-a placut sa am grija de copil, daca sotul nu a venit si baiatul era inca mic. De ziua mea, imi doresc sa am lemne, bani sa imi pot achita datoriile si sa cumpar ce ne trebuie prin casa”, marturiseste batrana in ziua in care implineste 108 ani.

Secretele pentru o viata atat de lunga

Chiar si la aceasta varsta, are mereu grija de ceea ce mananca si niciodata nu uita sa isi bea cafeaua, in fiecare dimineata. Cei care au grija de femeie sunt baiatul si nora, care stau zilnic cu ea. Niciodata nu a dat inapoi de la munca, astfel ca, la varsta de 100 de ani, doamna Elena inca era cu sapa in mana prin gradina, fara a tine cont de varsta. „Sunt foarte mandra de ea. Am grija de ea mereu. In fiecare dimineata, ii prepar cafeaua, bea numai nes, in fiecare dimineata. Mananca lactate, carne de pasare, de porc, dar sa fie doar de la noi de la tara, nu de la Iasi. Gemuri, carne, tot ce si-a dorit, a facut doar aici. Avea o suta de ani si prasea in gradina, nu le venea sa creada vecinilor cand o vedeau”, povesteste Gheorghe Sireteanu, baiatul Elenei.

Chiar daca stia povestea tatalui de la mama, Gheorghe marturiseste ca si-ar fi dorit sa se inroleze in armata, insa ca mama este cea care nu l-a lasat, stiind soarta pe care a avut-o sotul acesteia. Si pentru tot ceea ce este azi, Gheorghe ii este recunoscator mamei sale. „M-a crescut asa cum a trebuit, nu m-a parasit si nu si-a batut joc de mine. Pana m-a facut pe la 15 ani si pe urma m-am pus pe treaba. Am mers si cu ea si singur la munca. Mi-a tot povestit de tata, dar daca nu l-am vazut… Nici in poza. Cand am venit din evacuare nu am mai gasit nimic, nimic. Nu aveam nici linguri. Am mai crescut niste animale, am facut armata, ea a ramas aici. Nu m-a lasat sa ma inrolez, am vrut, dar a zis ca nu, ca ea cu cine ramane? M-am eliberat, am venit acasa si m-am casatorit”, continua Gheorghe Sireteanu. Bunica Elena are cinci nepoti si trei stranepoti, nicio fata, chiar daca si-ar fi dorit cu totii. La ziua Elenei Sireteanu au participat si reprezentantii Centrului Militar Zonal din Iasi, care au premiat-o pe femeie pentru onorabila varsta. „Astazi (ieri – n.r.) am facut o mare bucurie, venind si aducand bucurii Elenei Sireteanu, care a implinit venerabila varsta de 108 ani. Anul trecut, in evidentele noastre erau 5.447 de veterani de razboi si am reusit sa ajungem la 54 dintre ei. Un lucru pe care l-am si inserat intr-o carte, «Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole». Doamna are un parcurs istoric important. Este, pentru noi toti, o lectie de viata. Cred ca, la ora actuala, pe Moldova, este cea mai in varsta. Sunt sigur ca va astepta inca patru ani de zile pentru un alt cadou”, a declarat colonelul dr. Cezar Cobuz, comandantul Centrului Militar Zonal Iasi, care a adus la locuinta batranei si alti veterani decorati.

Adauga un comentariu