News Flash:

Doar patru producatori vor primi subventii pentru irigatii

20 August 2008
887 Vizualizari | 0 Comentarii
• Producatorii agricoli din judetul Iasi nu constientizeaza necesitatea irigatiilor pentru a putea diminua macar o parte din efectele negative ale fenomenelor meteorologice atunci cand este cazul • "Doar patru OUAI (Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii - n.r.) din judetul Iasi au depus cereri pentru a primi subventii pentru irigatii", a declarat Neculai Olariu, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
Producatorii agricoli din judetul Iasi nu constientizeaza necesitatea irigatiilor pentru a putea diminua macar o parte din efectele negative ale fenomenelor meteorologice atunci cand este cazul. In urma secetei excesive din urma cu doi ani, au fost infiintate doar patru Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), respectiv OUAI Solonet Nord Bivolari, OUAI Solonet Sud Trifesti, OUAI Pretitu si OUAI Frasuleni. Astfel, doar patru producatori agricoli din Iasi vor beneficia de subventiile pentru irigatii. Conform specialistilor, producatorii agricoli care nu sunt organizati in OUAI nu beneficiaza de subventii. "Doar patru OUAI din judetul Iasi au depus cereri pentru a primi subventii pentru irigatii. Cele patru OUAI sunt OUAI Solonet Nord Bivolari cu o suprafata irigabila de 1,8 mii hectare, OUAI Solonet Sud Trifesti cu o suprafata de peste 1,2 mii hectare, OUAI Pretitu cu o suprafata de aproximativ 3,3 mii hectare si OUAI Frasuleni ce detine o suprafata irigabila de circa 3,2 mii hectare. Iesenii organizati in OUAI platesc apa folosita in scopul irigatiilor la Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF)", a declarat Neculai Olariu, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Conform specialistilor, producatorii organizati in OUAI beneficiaza de subventii din partea Ministerului Agriculturii, iar tariful anual si tariful de livrare a apei se negociaza cu ANIF. "Pentru luna mai a acestui an, am cerut Ministerului Agriculturii un tarif anual in valoare de aproximativ 77 mii lei. Pentru luna iunie am solicitat o suma de circa 74 mii lei, din care 50 mii lei pentru tariful de livrare a apei, 11 mii lei pentru energie electrica, iar 13 mii lei pentru energie termica", a precizat Olariu. Cele patru organizatii care au depus cereri pentru subventii mai beneficiaza si de alte subventii de la bugetul de stat pentru intretinerea infrastructurii de irigatii si pentru paza infrastructurii. "Valoarea subventiei pentru intretinerea infrastructurii de irigatii este de 140 lei la hectar pe an si pentru paza infrastructurii se acorda 31 lei la hectar pe an. Noi am cerut aproximativ 300 mii lei, din care peste 16 mii lei pentru paza si circa 283 mii lei pentru intretinerea infrastructurii. Aceste plati se efectueaza pe masura cheltuielilor efectuate de producatorii agricoli", a declarat Neculai Olariu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2993 (s) | 23 queries | Mysql time :0.179752 (s)