News Flash:

Doar zece SRL-uri doresc sa profite de esalonarea datoriilor catre stat

10 August 2001
608 Vizualizari | 0 Comentarii
•Societatile mari evita sa solicite acordarea de inlesniri la plata •Firmele vor avea obligatia sa depuna o garantie fixata in functie de gradul de risc, ce va putea fi achitata in numerar sau sub forma unei scrisori de garantie bancara

Doar zece societati iesene s-au aratat interesate de a-si achita debitele catre stat in mod esalonat. Din momentul in care s-a dat din nou drumul la robinetul esalonarilor, la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Iasi s-au depus doar zece dosare in care se solicita acordarea inlesnirilor la plata. Reprezentantii Directiei de Finante apreciaza ca solicitarile au venit doar de la societatile cu raspundere limitata, iar sumele care sunt cerute a fi platite esalonat sunt foarte mici. "Societatile mari nu doresc sa apeleze la aceste inlesniri deoarece sunt convinse ca nu se pot tine de graficul stabilit. Pentru a beneficia de esalonari, o societate trebuie sa-si achite atat debitele curente, cat si rata stabilita la esalonare", a afirmat purtatoarea de cuvant a Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Iasi, Maria Taran.
De altfel, in ultimii ani, au alternat perioadele in care s-au acordat inlesniri la plata cu cele in care scutirile, reducerile si esalonarile debitelor au fost doar un vis frumos pentru o mare parte din firmele iesene. In perioadele in care inlesnirile la plata au fost anulate, o mare parte a managerilor firmelor iesene erau de parere ca acestea nu fac decat sa prelungeasca moartea sigura a unor societati acoperite de debite. Prin Ordinul 1.196 din luna iulie a acestui an s-a dat din nou drumul robinetului de inlesniri la plata. Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Iasi va putea acorda scutiri sau reduceri de pana la un miliard de lei, iar amanari si esalonari de pana la zece miliarde lei. In schimb, Ministerul Finantelor Publice va avea posibilitatea sa acorde agentilor economici reduceri si scutiri de taxe si impozite a caror valoare va putea atinge suma de 50 de miliarde lei, iar amanari si esalonari de pana la 500 de miliarde lei. Pentru a beneficia de astfel de inlesniri la plata, societatile vor trebui sa prezinte un program de restructurare sau unul de redresare financiara si totodata sa dovedeasca posibilitatea de a recupera sumele pe care le solicita drept inlesniri.

Garantii in functie de gradul de risc

Potrivit noilor reglementari legislative, firmele vor avea obligatia sa depuna o garantie fixata in functie de gradul de risc, ce va putea fi achitata in numerar sau sub forma unei scrisori de garantie bancara. Anterior acestor norme, firmele aveau obligatia de a plati o taxa de 0,5% din suma solicitata a fi reesalonata, amanata sau scutita la plata. Gradul de risc al agentilor economici va fi stabilit in functie de urmatorii factori: vechimea arieratelor, indatorirea financiara si rezultatele controalelor fiscale. Pentru un grad de risc minim de recuperare a creantelor, garantia se va stabili pana la valoarea unei rate medii de esalonare. In ceea ce priveste societatile care dovedesc un risc mediu, acestea vor avea obligatia de a depune o garantie de una sau cel mult doua rate de esalonare. In cazul unui risc maxim, garantia va fi cuprinsa intre doua si patru rate medii. In momentul in care debitorul intra in imposibilitatea de a achita ratele, garantia va fi utilizata pentru stingerea acestora, debitorul avand obligatia de a reintregi garantia pana la urmatorul termen de esalonare.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013038 (s)