Economic Local

Dobanzi infime la depozitele bancare

Publicat: 02 apr. 2008
1

• Iesenii care reusesc sa puna ceva bani deoparte si care nu doresc sa-i investeasca in diferite domenii pot apela la depozitele bancare, la care institutiile bancare se intrec in oferte pentru dobanzi • Cu toate acestea, dobanzile la depozite sunt mult mai mici decat la credite, variind intre 1,1 si 8 la suta in functie de perioada depozitului • In schimb, dobanzile la credite ajung si la peste 16 la suta, la care se mai adauga o serie de alte taxe si comisioane

Iesenii care reusesc sa puna ceva bani deoparte si care nu doresc sa-i investeasca in diferite domenii pot apela la depozitele bancare, la care institutiile bancare se intrec in oferte pentru dobanzi. Cu toate acestea, dobanzile la depozitele sunt mult mai mici decat la credite, variind intre 1,1 si 8 la suta in functie de perioada depozitului. Banca Transilvania are printre cele mai bune oferte pentru depozitele bancare, oferind o dobanda medie de opt la suta pentru depozitele intre o luna si 12 luni. Suma minima care trebuie depusa pentru constituirea depozitului este de o mie lei. Solicitantii pot opta pentru plata dobanzii la scadenta, primind o dobanda lunara de 7,5 la suta si de opt la suta pentru depozitele pe trei, sase, noua sau 12 luni. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) Iasi ofera o dobanda intre 7 si 7,25 la suta pentru o suma minima de doar 50 lei.

Banca Comerciala Romana (BCR) promoveaza dobanzi intre 6,5 si 7,75 la suta pentru depozitele bancare in lei. Suma minima care trebuie depusa pentru constituirea depozitului este de o suta lei. Dobanda lunara este de 6,5 la suta, 6,6 la suta pentru un depozit pe trei luni, sapte la suta pentru sase luni, 7,25 la suta pentru noua luni si 7,75 la suta pentru un an. Pentru depozitele in valuta, dobanzile bancare sunt insa mult mai mici, variind intre 1,10 si 4,75 la suta. La banca comerciala ABN Amro, de exemplu, pentru depozitele in Euro, dobanda lunara este de 1,10 la suta, iar dobanda pentru un depozit pe 12 luni ajunge la 1,30 la suta. Dobanzile sunt mai mari insa la depozitele in dolari americani, variind intre 1,8 si 2,40 la suta. BCR si Banca Transilvania au printre cele mai bune oferte la depozitele in valuta, dobanda variind intre 3 si 4,75 la suta in functie de termenul depozitului. Daca dobanzile la depozitele bancare variaza intre 1,1 si opt la suta, dobanda la credite poate ajunge si peste 16 la suta, la care se mai adauga o serie de alte taxe si comisioane. Reprezentantii sistemului bancar sustin insa ca odata cu majorarea dobanzii de referinta vor creste si dobanzile la depozite. „Noile majorari anuntate de Banca Nationala a Romaniei vor determina cresterea dobanzilor atat la credite, cat si la depozite. Este firesc sa avem majorari si la dobanzi si la credite. Apetitul pentru credite va exista permanent, indiferent de majorarile aduse. Oamenii se vor indrepta si catre depozitele bancare, avand in vedere ca si aici se anunta cresteri ale dobanzilor”, a declarat Svetlana Cristea, director al sucursalei iesene a BancPost.

Adauga un comentariu