News Flash:

Dobanzile la credite, calculate numai ca indice de referinta plus marja

25 Decembrie 2010
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6478 RON (-0.0072)
USD: 4.0820 RON (-0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
• Alte formule de calcul sunt excluse

Bancile vor calcula ratele variabile la credite exclusiv ca suma între indicele de referinta (ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau referinta BNR) si o marja fixa si nu vor putea insera în contracte altfel de formule matematice pentru determinarea dobânzii, potrivit legii pentru adoptarea Ordonantei 50/2010. Articolul 37, litera a) din OUG 50/2010 a fost modificat printr-un amendament întrucât textul initial permitea interpretari diverse si are urmatorul cuprins: "dobânda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR / ROBOR / LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobânzii de referinta a BNR, în functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului". Mai mult, deputatul PNL Daniel Chitoiu a solicitat ca la litera d) a articolului 37 sa se înlocuiasca sintagma "formula" cu "modul de calcul al" pentru a nu se crea confuzie, în sensul de inserare în contract a unei formule matematice, iar acest amendament a fost aprobat de plenul Camerei Deputatilor. "Modul de calcul al dobânzii trebuie indicat în mod expres în contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor în care survine modificarea ratei dobânzii variabile, atât în sensul majorarii, cât si în cel al reducerii acesteia", potrivit literei d) a articolului 37.

Un alt amendament important a fost adoptat tot la litera c) a articolului 37 si prevede ca bancile vor putea sa reduca voluntar marja la credite sau sa aplice un nivel mai redus al indicelui de referinta pe parcursul derularii contractului, dar, ulterior, sa si revina la conditiile initiale convenite. "În acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, creditorul poate reduce marja si / sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, acesta având dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate în contract la data încheierii acestuia si/sau la nivelul real al indicelui de referinta", potrivit literei c) a articolului 37.
Deputatii au mai decis ca persoanele fizice au dreptul sa aleaga modalitatea de rambursare a creditului, respectiv prin rate egale sau prin rate descrescatoare.
În prezent, în primele luni de rambursare, rata dobânzii reprezinta 90% din rata lunara si s-a ajuns ca, la un credit de 50.000 euro, cu o rata lunara de 550 euro / luna, dupa 5 ani în care consumatorul a platit 33.000 euro, sa constate ca soldul creditului sau a scazut doar cu 3.000 euro si ca mai are de rambursat 47.000 euro, se arata în motivarea amendamentului.

Rambursarea anticipata

Totodata, deputatii au modificat articolul 66 pentru ca populatia sa poata achita oricând anticipat o parte sau tot creditul.
"(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, sa se libereze în tot sau în parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, aceasta reducere constând în dobânda si costurile aferente perioadei dintre data rambursarii anticipate si data prevazuta pentru încetarea contractului de credit. (2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate", potrivit articolului 66. Deputatii au motivat modificarea articolului 66 întrucât se elimina posibilitatea interpretarii discretionare de catre creditor, prin impunerea arbitrara a unor limite de exercitare a dreptului de rambursare anticipata al debitorului, în conditiile în care în practica s-a constatat ca bancile impun rambursarea anticipata a unei anumite sume de bani sau a unui numar minim de rate.

Dobanda penalizatoare redusa

Pe de alta parte, deputatii au mai modificat si alineatul 3) al articolului 38 din OUG 50/2010 pentru a elimina concediul de boala prelungit si divortul din situatiile în care bancile sunt obligate ca rata dobânzii aplicabila la creditele restante sa nu depaseasca cu mai mult de doua puncte procentuale rata aplicata atunci când împrumutul nu înregistreaza restanta. Astfel, bancile vor percepe o dobânda penalizatoare redusa doar în cazul în care consumatorul sau sotul / sotia acestuia se afla în una dintre urmatoarele situatii: somaj, sufera o reducere drastica a salariului, adica de cel putin 15% din valoarea acestuia, sau deces. Bancile sunt obligate sa perceapa dobânda penalizatoare redusa pâna la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni, iar în caz de deces perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.
Joi, plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind OUG 50/2010 cu toate modificarile cuprinse în raportul suplimentar elaborat de Comisia de Buget, Finante si Banci.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rambursarea anticipata
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4944 (s) | 21 queries | Mysql time :0.358791 (s)