News Flash:

Dobos pare a fi rupt complet de realitate

23 Mai 2006
1797 Vizualizari | 0 Comentarii
•Raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi a scos la iveala un adevarat haos la Directia de Finante, gestionat de directorul Anton Dobos •Reprezentantii institutiilor implicate in raportul in cauza sustin ca vina privind neregulile in incasarea contributiilor sociale apartine Finantelor iesene •Neregulile au aparut dupa ce la inceputul anului 2004 evidentele contribuabililor cotizanti la fondurile sociale au fost preluate de Finante

Iresponsabilitatea conducerii Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului - DGFPJ Iasi duce la pagubirea bugetului de stat. Sistemul de colectare a veniturilor este unul ineficient si pagubos. Raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi a scos la iveala un adevarat haos, gestionat de directorul Anton Dobos. Acesta este mai mult deranjat de aparitia in presa a datelor din raport decat de constatarile inspectorilor financiari de la Curtea de Conturi. "Ma surprinde ca a ajuns controlul in presa. Evit sa comentez acest act de control. Aceste neajunsuri sunt determinate de lipsa unei legislatii unitare. Casele depun sumele de bani pe CNP (Cod Numeric Personal - n.r.) si viciile se datoreaza faptului ca persoanele dau niste date la casa de asigurari sau la pensii si acestea nu mai ajung si la noi", a afirmat ieri, telefonic, Anton Dobos.
Reporterii cotidianul ZIUA de Iasi au aratat in numarul de ieri, in baza unui raport intocmit de Curtea de Conturi, ca sute de miliarde lei, reprezentand contributii sociale ale persoanelor fizice si juridice, au fost pierdute, din cauza faptului ca datele privind numarul contribuabililor si debitele inregistrate la Directia de Finante nu corespund cu cele din registrele AJOFM - Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala, CJAS - Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate si CJP - Casa Judeteana de Pensii. Desi starea de tensiune si modul deficitar de colectare a veniturilor la bugetul de stat poate fi pus si pe seama lipsei de personal, directorul Dobos sustine ca plecarile masive de personal, in special ale unor specialisti, nu sunt o cauza a sistemului deficitar. "Plecarile nu sunt foarte mari. Cei care au plecat sau pleaca au o optiune si in general deciziile au fost luate de comun acord. Am cereri foarte multe, dar nu am posturi disponibile la cate cereri de angajare sunt", a mai afirmat Dobos.
Una dintre unitatile verificate de inspectorii financiari de la Curtea de Conturi a fost Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Directorul CAS, dr. Iulian Serban, a declarat ca neregulile descoperite de inspectorii financiari nu constituie o ilegalitate. "Dupa finalizarea raportului de control am discutat si cu directorul Curtii de Conturi, care mi-a explicat ca acest control a fost efectuat pentru a pregati noile norme legislative. Observatiile facute in raport in privinta Casei de Sanatate nu sunt ilegalitati. Legea contabilitatii si Legea finantelor publice se bat cap in cap. Orice control financiar poate face interpretari. Un medic care a epuizat bugetul nu poate lasa bolnavul sa moara si trebuie sa primeasca bani pentru a acorda asistenta medicala. Ceea ce a constatat organul de control nu este o ilegalitate", a declarat directorul Iulian Serban.
Reprezentantii Casei Judetene de Pensii sustin ca discrepantele sunt datorate faptului ca Finantele au preluat datele din inventarierea facuta de institutia respectiva. Acestia spun ca problemele sunt tot la Directia de Finante. "Ei ne acuza degeaba de management defectuos. Problema care a aparut a tinut de interpretare si a fost rezolvata pe loc de Casa de Pensii. Din 2004 noi completam numai o anexa trimisa de cei de la Finante", a afirmat Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii.
Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi sustine ca nu are atributii in privinta controalelor cu privire la colectarea sumelor de bani la bugetul asigurarilor de somaj. Aceste atributii au fost predate catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv Directiile Judetene de Finante. "De la 1 ianuarie 2004 s-a creat ANAF, AJOFM nu are atributii sa urmareasca si sa incaseze debitele de la bugetul asigurarilor de somaj. Situatia veniturilor incasate care se inregistreaza in evidentele AJOFM se preia din situatiile transmise lunar de Directia Generala a Finantelor Publice Iasi", a declarat Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iasi.
Magda OLTEANU
Cerasela APOSTU
Cristian ALBU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014206 (s)