News Flash:

Dobrescu, piedestalul si dreptul la denigrare

15 Februarie 2005
1129 Vizualizari | 0 Comentarii
Оn articolul "Dreptul la prostie" (cotidianul "Ziua de Iasi", anul VIII, nr. 2061/vineri, 11 februarie 2005), dl. Alexandru Dobrescu amendeaza cateva puncte de vedere despre Eminescu formulate de poetul Calin Vlasie si aparute оn nr. 2 al revistei Feed back. Оntrebarile adresate de noi poetului optzecist fac parte dintr-o ancheta literara despre actualitatea poetului national, care se va оntinde pe mai multe numere ale Feed back-ului si va angaja scriitori romani din toate generatiile. Ca si dl. Dobrescu, nu sunt nici оntr-un fel de acord cu afirmatiile lui Calin Vlasie, care vede оn Eminescu "un romantic оnghetat оn propria formula, care a оntarziat evolutia poeziei romane cu cel putin cincizeci de ani". Daca dl. Dobrescu ar fi citit atent editorialul "Batalia pentru locul doi" pe care-l semnez, si-ar fi dat lesne seama ca sunt оmpotriva demitizatorilor si detractorilor lui Eminescu, ca am publicat raspunsurile lui Vlasie dintr-un respect fata de regulile democratiei (оn cazul nostru ascultarea opiniei fara aplicarea cenzurii) si nu m-ar mai fi оnchipuit "оncremenind de admiratie dinaintea atator elucubratii". Repet: nu sunt de acord cu afirmatiile lui Calin Vlasie, asa cum nici cei de la postul de televiziune Antena 1, care difuzau acum cateva zile filmul Trianon, nu cred ca sunt de acord cu iredentistii maghiari. Dar dl. Dobrescu, critic ce n-a cutremurat pana la 58 de ani literatura romana cu cartuliile d-sale de foiletoane si cu o subtirica introducere оn opera lui Maiorescu, care n-a ostenit la scrierea vreunei istorii a literaturii ca George Calinescu sau Eugen Lovinescu, nu se opreste aici. Probabil dintr-o obisnuinta de a umple pagini pornind de la fleacuri, de a naste (prin cezariana) un elephantiasis epic, el оsi aroga dreptul de a jigni gesturi culturale si oameni atinsi de-atata vreme de blestemul poeziei cu usurinta epigonului descris candva de Eminescu. El vrea sa pedepseasca mai cu seama, cum atat de pompos se exprima, "inaderenta funciara la istovitoarele exigente ale rationamentului logic". Domnului Al. Dobrescu nu-i convine nici titlul revistei (оn care a mai descoperit un detractor), pe motiv ca nu e "neaos". Daca as fi ales un titlu neaos (asemanator, sa spunem, celui format din patru litere, cu care Geo Bogza titula cunoscuta-i revista interbelica), daca i-as fi spus "Miorita romaneasca", "Trambita moldava" sau "Оnsemnari iesene", tot ar fi gasit un repros. Deh, de cartitori literari de teapa domnului Dobrescu, carora totul le miroase si nimic nu e bine оnafara de ce fac ei, nu ducem lipsa!
Urcat pe piedestalul sau оnalt si оndelung lustruit, cartitorul iesean vede Iasii, unde, dupa cum scrie negru pe alb, "repetentii dau lectii de limba romaneasca, desenatorii de suruburi sunt specialisti оn Eminescu, iar veleitarii оsi ameninta concetatenii cu iminenta recunoastere printr-un meritat Premiu Nobel". Si ce mai vede Dobrescu? Tam-nesam, special parca sa-i perturbeze digestia, revista Feed back, care colectioneaza, dupa parerea sa, "ciudatenii poreclite literatura", datatorul cu parerea uitand a-si contempla lungul nasului si uitand a se uita оn gradina sa, adica la "Оnsemnari iesene" (seria noua) revista pe care cu onoare o conduce оn calitate de redactor sef. De pe aceasta pozitie de teapan demiurg оsi aroga dreptul la denigrarea subsemnatului, care a оndraznit "sa zamisleasca o publicatie periodica" si despre care afirma ca e un poet "cu mai multe premii comunale decat poezii". N-as crede ca dl. Dobrescu a citit cartile mele de poeme (nici n-am de gand sa-i ofer bibliografia, erijat оn critic literar pentru ca personajul jigneste poetii decat оi citeste), dar, оl previn ca pentru acest atac la persoana оl voi actiona оn instanta. Precizez nu numai ca n-am luat vreun premiu comunal, despre care Dobrescu se trezeste vorbind public, dar sunt оmpotriva premiilor oferite poetilor (tinichele atarnate de poala poeziei), cel mai mare premiu fiind de la Dumnezeu, atunci cand le-a oferit harul.
De-o vreme, aflandu-se оn treaba si, desigur "lustruindu-se pre el", dl. Dobrescu practica un fel de jandarmerie literara, de depistare si de-mascare a detractorilor lui Eminescu, morti, muribunzi sau vii. Datorita revistei Feed back, peste care si-a varsat otrava "cu asupra de masura", оsi va оmbogati opera literaro-politieneasca cu оnca un detractor. Care-i problema? Sa-i spunem оn final domnului Dobrescu ca Eminescu este atat de urias оncat lasa оn urma o dara groasa de admiratori ca el si de detractori precum C. Vlasie, sortiti, aproape toti, anonimatului. Eminescu e atat de urias, ca se apara singur, fara ajutorul dlui Dobrescu. Care-i problema?
Daniel CORBU

N.R. Acest articol reprezinta un raspuns semnat de Daniel Corbu, directorul revistei Feed back, la articolul "Dreptul la prostie", semnat de Alexandru Dobrescu оn nr. 2061/11.febr.2005 al cotidianului ZIUA de Iasi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1408 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013602 (s)