Economic Local

„Doctor Doom” face previziuni sumbre

Publicat: 28 mai 2012
1

Marc Faber, unul dintre cei mai renumiti analisti de investitii la nivel international, supranumit „Doctor Doom” pentru prognozele controversate privind evolutia economiei mondiale, este de parere ca in prezent pietele de capital par sa se afle intr-un punct de inflexiune critic.

Intr-un interviu acordat CNBC, Faber a avertizat ca economiile din intreaga lume s-ar putea afla in pragul unei serioase incetiniri. In timp ce investitorii raman concentrati asupra Greciei si a Europei, la nivel global se prefigureaza alte amenintari mult mai mari.

„Oricand cineva se concentreaza asupra unui singur lucru, precum Grecia sau Europa, poate rata aspecte care sunt mult mai importante, cum ar fi incetinirea semnificativa a cresterii economice in India si in China„, a declarat Marc Faber.

Cele mai recente date din Beijing vin in sustinerea afirmatiilor lui Faber. Indicele privind achizitiile companiilor a scazut la 48,7 in luna mai, de la 49,3 in aprilie, marcand a saptea luna consecutiva in care indicele a fost sub 50, nivel care indica faptul ca activitatea economica este de scadere.

Faber atrage atentia cu privire la semnalele pe care evolutia negativa a tot mai multor actiuni le da economiei mondiale.

„Cred ca vom avea o recesiune globala fie in trimestrul patru, fie la inceputul anului 2013″, a spus Faber, care a adaugat ca sansele ca acest lucru sa devina realitate sunt de 100%.

Cu toate acestea, pe termen scurt Faber este de parere ca exista posibilitatea de crestere a economiilor, iar ceea ce ar putea impulsiona o asemenea evolutie ar fi iesirea Greciei din euro.

„Cred ca pietele ar rasufla usurate daca in cele din urma Grecia ar iesi din euro, spune Faber, care adauga ca din aceasta cauza primele care ar avea de suferit ar fi institutiile bancare, insa pietele per ansablu ar cunoaste o revenire.

De mentionat insa ca Faber nu crede ca Grecia va iesi din euro in viitorul apropiat.

„Ceea ce cred ca se va intampla este ca Germania va arata mai multa flexibilitate si vor fi emise mai multe obligatiuni in euro„, a aratat analistul de investitii.

Faber a mai subliniat ca scaderea recenta a monedei euro este o dovada ca pietele valutare impartasesc punctul sau de vedere.

Pentru investitori, Faber spune ca aceasta ar putea fi o „furtuna economica puternica„, iar cel mai bun lucru pe care l-ar putea face investitorii ar fi sa isi mentina portofoliul in dolari SUA si aur.

Marc Faber, 66 de ani, este autorul popularului newsletter de investitii „The Gloom, Boom & Doom Report”. El a fost supranumitDoctor Doom” (Doctorul Dezastrului) pentru predictiile sale controversate si adeseori apocaliptice. Faber a devenit celebru dupa ce a pariat pe caderea burselor americane inainte de prabusirea din „lunea neagra” (19 octombrie 1987) si a prevestit criza asiatica din 1997.

Supranumele Doctor Doom a fost preluat in ultimii ani de economistul american Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza subprime din 2007 si criza zonei euro.

Sursa: gandul.info

Adauga un comentariu