News Flash:

Doctoranzii de la Universitatea Tehnica risca sa nu primeasca bursele

4 Martie 2009
8626 Vizualizari | 24 Comentarii
Carmen Teodosiu si Gabriel Alexandru
• Lansat in toamna anului 2008 ca un proiect unic si care, pentru prima data, oferea burse consistente pentru doctoranzi, proiectul Burse Doctorale - O investitie in inteligenta (BRAIN), finantat din Fonduri Structurale ale Uniunii Europene, este in impas financiar • Sunt cazuri de doctoranzi casatoriti, cu copii, care au renuntat la slujbe, conform prevederilor contractuale, si acum pot ramane fara finantare chiar daca si-au indeplinit toate obligatiile stiintifice si de cercetare din contractul doctoral • Carmen Teodosiu, prorector si managerul proiectului Burse Doctorale la UTI, afirma ca s-au facut toate eforturile si tot ce a depins de institutie pentru a nu fi probleme in acordarea burselor

Lansat in toamna anului 2008 ca un proiect unic si care, pentru prima data, oferea burse consistente pentru doctoranzi, proiectul Burse Doctorale - O investitie in inteligenta (BRAIN), finantat din Fonduri Structurale ale Uniunii Europene, este in impas financiar. In aceste conditii, cei 154 de doctoranzi de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi (UTI) din Iasi risca sa primeasca bursa cu o intarziere ce poate depasi si doua luni. Situatia este la fel in toate universitatile de stat din tara care deruleaza acest proiect. Sunt cazuri de doctoranzi casatoriti, cu copii, care au renuntat la slujbe, conform prevederilor contractuale, si acum pot ramane fara finantare chiar daca si-au indeplinit toate obligatiile stiintifice si de cercetare din contractul doctoral.

Situatia are drept cauza disfunctionalitatile de gestionare a proiectului din partea Autoritatii de Management al Proiectelor Operationale Dezvoltare Resurse Umane (OI POS DRU) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, respectiv Organismul Intermediar al Proiectelor Operationale Dezvoltare Resurse Umane (AM POS DRU) de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). In aceste conditii, cei 154 de doctoranzi de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi risca sa nu-si primeasca la timp banii. O clauza din contractul doctoranzilor prevedea obligatia studentilor de a nu fi angajati pe timpul derularii contractului. "Sa speram ca nu se va intampla acest lucru. Noi ne-am respectat partea din contract si speram ca si finantatorul sa faca acelasi lucru. Eu cred ca aceasta situatie ar putea fi un motiv pentru rezilierea contractului de catre doctoranzi. Universitatea Tehnica a facut tot ce a putut si depins de ea in aceasta problema. Vom ajunge si la Ministerul Educatiei, daca este cazul", a declarat Gabriel Alexandru, doctorand la UTI.Birocratie guvernamentala

Carmen Teodosiu, prorector si managerul proiectului Burse Doctorale la UTI, afirma ca s-au facut toate eforturile si tot ce a depins de institutie pentru a nu fi probleme in acordarea burselor la timp doctoranzilor. "Blocajul financiar pleaca de la intarzierea deciziilor legate de derularea acestui program din partea AM POS DRU de la Ministerul Muncii, de care suntem gestionati. Din punctul nostru de vedere, institutional, am facut tot ce a depins. Nu am cheltuit nici un ban cu cei care au manageriat proiectul si nici macar pentru o coala de hartie pentru ca doctoranzii sa-si primeasca bursele la timp", a precizat prorectorul Carmen Teodosiu.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

birocratie guvernamentala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (24)

M***** UTI  | #60248
Sa NU LA MAI DEA NIMIK. CE "DOCTORANTI"? STIM NOI CUM SE FAC DOCTORANTII ASTIA LA UTI! PILE RELATII SI ALTE CHIESTII!
NU LE DA-TI NIMIK AFARA CU EI! ASTIA VOR FI PROFESORI??? VAI DE CAPUL NOSTRU!!! SUNT NUMAI CU PILE! RUSINE UTI CA AI ASTFEL DE DOCTORANTI! VERIFICATI SI VEDETI CATI SUNT CU PILE ACOLO! AFARA CU NEPOTISMUL!!!!! RUSINE
florin  | #60249
a terminat alexandru de furat la cazari si se plage ca nu ii mai da bursa
Mai are importanta?!  | #60250
E simplu...Sa fie dati in judecata dna Teodosiu si compartimentul juridic din UTI care au intocmit si prezentat la semnare contractul ala stupid de studii si sa-si asume responsabilitatea functiei pt care sunt platiti...Desi li s-a atras atentia de neconstitutionalitatea unor prevederi contractuale, acestia nu au luat nicio masura de imbunatatire a continutului acestora. Acum nota de plata logic ar trebui sa le revina...
io man  | #60251
Nu sunt pe pile si alte chestii si mai bine te-ai interesa sa vezi chiar cum sta treaba.
RUSINE tie pentru modul in care scrii si mare pacat daca ai terminat ceva studii, ca nu se cunoaste.La modul care scrii e destul sa fii si cioban.
Gigi  | #60252
Sa respecte UTI contractul incheiat, cand au conceput contractul doar in favoarea Universitatii si nu a doctorandului care are mai mult obligatii decat drepturi.
Sa respecte paragraful din contract " 5.1 sa achite sumele aferente burselor lunare si a mobilitatilor externe ale doctoranzilor, cu conditia respectarii de catre acestia a programului de studii doctorale in conditiile contractului cu AM POSDRU la indicii de performantanecesari".
Gigi  | #60253
Ca rectificare paragraful 5.1 se refera la I.O.S.U.D. - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi are, in principal, urmatoarele obligatii:" 5.1 sa achite sumele aferente burselor lunare si a mobilitatilor externe ale doctoranzilor, cu conditia respectarii de catre acestia a programului de studii doctorale in conditiile contractului cu AM POSDRU la indicii de performantanecesari".
Lili  | #60254
Schimbati purtatorul de cuvant al doctoranzilor Gabriel Alexandru, ca noi ceilalti 153 nu stim cine la desemnat ca reprezentantul nostru. Parerea mea era ca trebuia sa fim si noi intrabati, asa e cel putin democratic. Trebuie cel putin schimbat proiectul e neconstitutional, juritic vorbind e facut jumate de contract pe legislatie europeana cealalta jumatate pe legislatia romanesca, totusi nu ar trebui sa fim unitari in ceea ce facem? Se cam incalca dreptul de a munci inafara IOSUD, dupa cele 8 ore obligatorii in cadrul UTI conform contractului de doctorat, e penibil sa fortezi doctorandul sa poata lucra doar 4ore/zi doar in cadrul UTI (vezi paragraful 1.8 "dreptul de a desfasura, suplimentar, numai in cadrul IOSUD, activitati didactice si de cercetare in conditiile stabilite de catre Scolile Doctorale / conducatorii de doctorat (in limita a 4 ore /zi lucratoare). In aceste conditii, doctorandul va semna o declaratie pe propria raspundere (ANEXA 3) ca nu detine si nici nu va incheia contract de munca cu alte institutii decat IOSUD"), ca intrebare sa interesat cineva daca sunt disponibile ore in regim plata cu ora pentru doctoranzi?
Special 1  | #60255
Cel mai grav este insa ca doctoranzii au aflat din presa despre aceasta situatie penibila. Cel mai normal era sa se faca un comunicat oficial la nivelul universitatii si debia apoi sa se afle prin mass media. Rusine celor doi diletanti. Demisia de onoare ar fi cea mai buna solutie pentru astfel de incompetenti.
Anonim  | #60256
Chiar daca la UTI sunt ingineri, ma ingrozeste modul cum scriu studentii doctoranzi pe acest forum. Cate greseli de exprimare si de ortografie, iar cratima e o adevarata chestiune care se face doar la facultatea de Litere la doctorat(asa ca trebuie sa-i scuzam). Viitorii doctori in stiintele tehnice....vai de capul vostru, ca persona care lucrezi in cercetare trebuie sa ai respect de sine si o minima diplomatie in adresare care aici a lasat mult de dorit. Observ ca tot acesti doctoranzi tipa la reprezentatul lor si la conducerea Universitatii. Din articol se intelege clar ca e vina celor de la Minesturul Muncii si de la Educatie. Contractele cu acele clauze sunt pentru studentii din toata tara. Scandalul si presiunea media trebuia facut inainte de semnarea contractului. In concluzie eu va doresc sa va primit bursele la timp, dar nu ar strica sa faceti sa va cilivizati putin chiar daca sunteti revolati.
Unu`  | #60257
Oare de ce se omite sa se mentioneze valoarea bursei doctorale? Adica 1850 lei lunar. Si faptul ca doctoratul trebuie terminat in....6 ani. Si faptul ca multi doctoranzi, cu o bursa neta cat salariul net al unui conferentiar (aaaaa? nu stiati?....) nici nu stiu sa completeze denumirea facultatii de care apartin pe rapoartele lunare de activitate. Si ca stau mai mult prin mall. Da, e si vina noastra, a conducatorilor de doctorat. Darr, macar, noi, conform oricarei legi din tara asta, NU primim nici un drept pentru ca avem calitatea de conducatori de doctorat.
PS. Cati dintre cititori au salariul net de 1850 lei peluna? dar pe 3 luni?....
Altu  | #60258
Mai pune un pic la salarul de conferentiar, nu cred ca ai deja conducere de doctorat daca esti conferentiar
Altul  | #60259
Raspuns pentru Unu`: Daca lucrezi in UTI sa stii ca esti prost informat:
1. Da bursa este de 1850Ron dar este egala cu salarul unui sef lucrari nu cu a unui conferentiar;
2. Doctoratul in forma actuala pe acest proiect trebuie terminat in 3 ani nu in 6, daca esti conducator de doctorat ori nu ai doctoranzi ori nu ai citit contractul de doctorat;
3. Dupa mesajul tau, observ ca alta ocupatie inafara de a urmari doctoranzii pe unde isi petrec timpul nu ai. Observ ca ai memorie vizuala buna ca sa retii chipurile a 154 de doctoranzi.
4. Te cam deranjeaza bursa doctoranzilor, parerea mea ori esti preparator ori asistent, de conducere doctorat nu mai vorbesc ca nu ai sigur, afirm acest lucru ca daca erai profesor nu cred ca temai deranja cuantumul bursei.

P.S.: data viitoare cand mai adaugi un comentariu, macar documenteazate mai intai si dupa aceea poti face afirmatii pertinente.
Altul  | #60260
Scuze pentru greseala:
2. Doctoratul in forma actuala pe acest proiect trebuie terminat in 3 ani nu in 6, daca esti conducator de doctorat ori nu ai doctoranzi sigur nu ai citit contractul de doctorat;
Altul  | #60261
"Din articol se intelege clar ca e vina celor de la Minesturul Muncii si de la Educatie. Contractele cu acele clauze sunt pentru studentii din toata tara."

Scuze contractele cu acele clauze sunt diferite, acest contract a fost elaborat doar in cadrul UTI.
Mai documentezate, difera contractele de la o Universitate la alta, chiar daca fac parte din acelasi program de finantare.
De ex. Vezi pe web contractul dela Politechnica Bucuresti, A.I.Cuza Iasi, UP Timisoara, o sa vezi ca difera multa de contractul de la UTI.
GIGI KENT  | #60262
Si eu sunt doctorand in programul acesta cu bursa "gigant" mi-am lasat serviciul de 2500ron ca sa respect contractul ,dar ei....Trebuie sa ne intalnim toti doctoranzii si impreuna cu acesti "manageri" de proiect sa gasim solutia ideala pentru noi in primul rand care suntem direct implicati(suferinzi) si nu pentru ei care au lefuri extravagante.E usor sa arunci vina pe MEC.
CONCLUZIA:TREBUIE CA SA NE INTALINM CU TOTII SI SA REZOLVAM ACEASTA PROBLEMA CA SA NU MAI AJUNGEM IN SITUATIA SIMILA CU CEA DE LA CRACIUN SAU....POATE MAI RAU.SOLIDARITATE STIMATI COLEGI DE SUFERINTA.
fabrizio  | #60263
sa plateasca cei care sunt vinovati de la UTI si nu noi cei 153 de doctoranzi, ca pe acest reprezentant NEALES de noi ci de d-na p...alexandru il excludem ca si-a tras destui bani pe spatele nostru.are dreptate GIGI KENT trebuie ca sa ne intalnim cat mai repede posibil.
oana  | #60264
analfabetul cu ``nu le mai da-ti nimik``, ar trebui sa mai studieze si limba noastra cea strabuna, in loc sa-l intereseze soarta doctoranzilor de la uti...nepotism? poate nu intelege un lucru....la uti nu exista pile, relatii, nepotism...oricine poate face un doctorat, cu putina vointa....toti care au aplicat pt. aceasta forma de invatamant au si reusit.....care nu au aplicat, clar ca nu pot mai mult de atat si fug de munca....si stau si pazesc spatele altora......la munca si inca ceva.....daca reusesti sa termini o facultate la uti , iti garantez eu ca intri si la doctorat.....fara nepotism, dar intai fii in stare sa treci de cei 4 ani....te pup......si invata-te sa vorbesti si sa scrii corect romaneste, foloseste niste cratime atunci cand e cazul, nu cand crezi tu ca ar merge...............
inca unul de pe margine  | #60265
Spun unii doctoranzii aveau salarii atat de mari - 2500 lei - inainte de a fi de acord cu contractul de studii. Atunci de ce nu si-au pastrat slujbele si sa faca doctoratul fara bursa, cu taxa. Nu cred ca le-a fost impus sa semneye contractul AU SEMNAT UN CONTRACT CA ORICARE ALTUL, nu le-a impus nimeni sa intre in program si .... mai las-o moale cu ...... neconstitutionalitatea contractului, mai citeste ca scoti numai perle.. daca esti doctorand cu 1850 lei da inapoi jumatate din acesti bani ca nu ii meriti. In plus dovediti ca sunteti capabili sa scrieti un astfel de proiect si apoi mai vorbiti de demisii, dat in judecata, nemultumiri ce mai ... latratei fara ecou
razvan  | #60266
Se pare ca aceasta persoana M***** UTI nu prea a luat examenele si sufera dar sa-l lasam sa latre , oare ce cauta la facultate daca crede ca se merge pe nepotisme sau e asa de cult incat nici nu prea stie sa vorbeasca asta e sistemul in tara trezeste uitete de la parlament in jos si aceiasi afacere M***** UTI .Sa-ti ajute Dumnezeu ca minte a..... doar i sa te stergi cu ea undeva ........Si sa nu mai vorbeasca cei ca nici macar nu au habar despre ce prevede acel contract
ALINA  | #60267
Stie cineva cine este acest Gabriel Alexandru si cine l-a desemnat purtatorul nostru de cuvant ????Se intampla multe lucruri de care noi nici nu avem habar ....PRPUN SA NE INTALNIM!!!!!!SI SA DISCUTAM CU TOTII INAINTE DE A FACE CEVA NESASBUIT."Eu cred ca aceasta situatie ar putea fi un motiv pentru rezilierea contractului de catre doctoranzi." SPUNE ACEST PRESUPUS PURTATOR DE CUVANT....
alex  | #60268
oricum cert este ca noi de fapt nu stim realitatea
daca au fost girati banii catre uti sau nu?
Orice persoana implicata in implementarea si monitorizarea unui proiect finantat din POS DRU, sau care detine informatii privind desfasurarea proiectelor finantate in cadrul POS DRU - Domeniile Majore de Interventie 1.1-1.6. si 2.2., poate trimite alerte privind neregulile la adresa de e-mail: neregulifse@oiposdru.edu.ro

Orice persoana implicata in implementarea si monitorizarea unui proiect finantat din POS DRU, sau care detine informatii privind desfasurarea proiectelor finantate in cadrul POS DRU, poate trimite alerte privind neregulile la adresa de e-mail: sesizari.proiecte.fse@fseromania.ro sau nereguli@fseromania.ro

Alertele privind neregulile pot fi transmise anonim sau sub semnatura, caz in care va fi pastrata confidentialitatea in ceea ce priveste identitatea expeditorului, iar acesta nu va avea nici o implicare in procesul de investigare a neregulii.

Cazurile de nereguli vor fi analizate si investigate de catre unitatile de specialitate ale Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU), iar decizia va fi transmisa in concordanta cu procedurile interne ale AM POS DRU si cu legislatia nationala si europeana in vigoare.
ue cred ca ar trebui mai intai sa le scriem celor responsabil de alocarea acestor bani....
cine stie poate avem o mare surpriza...........................
sa descoperim de ex ca banii au fost alocati ....
oricum dna Teo... ar trebui sa se puna pe treaba ca este platita cel mai bine de pe spatele nostru
si are salariul cel mai mare.....
oare cat?
Mihaela  | #60269
Daca consoleaza pe cineva, la Craiova nu s-au platit bursele de trei luni, din iulie .
dana  | #60270
de burse postdoc stie cineva ceva?... se mai aloca fonduri?
eu  | #60271
burse postdoc: verifica site-ul cncsis. au reluat finantarea
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4164 (s) | 24 queries | Mysql time :0.264250 (s)