Local

Doctorul Tudor Ciuhodaru: Sărăcia și lipsa de educație, principalele cazuri care duc la obezitate și la probleme cardiace

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Doctorul Tudor Ciuhodaru Sărăcia și lipsa de educație principalele cazuri care duc la obezitate și la probleme cardiace
Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că sărăcia duce la obezitate

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera sărăcia şi lipsa de educaţie printre cauzele unui comportament alimentar neadecvat cu risc major în apariţia bolilor metabolice şi cardiace. În condiţiile în care ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă, parlamentarul cere adoptarea proiectului legislativ privind introducerea educaţiei pentru sănătate ca disciplina obligatorie în instituţiile de învăţământ.

,, Ne clasam pe locul 3 în Europa cu cei peste patru milioane de adulţi obezi ce reprezintă un sfert din populaţie şi s-a ajuns ca jumătate din romani să fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depăşesc greutatea normală iar 40% din copii sunt obezi.

Un neavizat răuvoitor ar putea spune, văzând numărul de obezi, ca aceasta înseamnă exces, abuz şi bogăţie.

Puţini îşi pun problema că acest lucru se datorează adesea faptului că nu ne permitem costurile unei alimentaţii de calitate bazată pe sfaturile unui nutriţionist, precum şi timpului limitat alocat sportului şi relaxariii într-o existentă trepidantă sub ameninţarea facturilor şi a concedierilor. Nu în ultimul rând absenta noţiunilor despre un stil de viaţă sănătos şi un comportament alimentar adecvat a dus la creşterea alarmantă a numărului de supraponderali şi obezi.

Constatăm că pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale şi comportamentale sărăcia şi lipsa de educaţie contribuie în mod paradoxal la apariţia obezităţii cu toate complicaţiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale, modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare.

Meniul crizei – prost şi nesănătos

Teoretic comportamentul alimentar ar trebui să asigure pe lângă dispariţia senzaţiei de foame şi un echilibru nutriţional şi un număr adecvat de mese zilnic.

Practic problema constă în accesul limitat la alimentele de calitate (carne slabă de vită sau de pui, fructe proaspete) ce sunt înlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe”: pâine, orez, zahăr, paşte, faina şi cartofi sau supa din oase cu măduva sau veşnică gustare slănină – margarină .

Sunt şi modificări ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gamă largă de gesturi neadecvate: de la ,,ronţăit”- mâncatul frecvent ce oferă iluzia relaxării şi duce la adevărate dependente de mâncare până la acea masă unica nocturnă) sau de mod (alimentaţia în faţa calculatorului, televizorului). Adesea reacţia la stres poate asocia consumul de alcool.

Odată instalată obezitatea se închide cercul vicios al unui stil de viaţă nesănătos prin apariţia modificărilor de ordin psihologic şi de integrare socială mergând până la depresia severă.

Estimăm că prin predarea în şcoli a educaţiei pentru sănătate se va limita acest fenomen prin învăţarea modului de a asigura o alimentaţie adecvată şi a unui stil de viaţă sănătos.”

Comentarii
  • Asa-i..Asa-i..Cine poate oase roade,cine nu nici carne moale.Ehee,ce n-as da sa fiu in ,,depresie severa,,rotofel,neted si falcos ,dar,na,belitul al de cantar se incapatineaza sa ramana sub 70 de kg in ciuda domnilor doctori.Asta imi aduce aminte de vizita la medicul de familie..Biata doctorita era siderata de numai,numai..Domnule,nu se poate sa fiti asa sanatos.Sigur suferiti de vreo boala si nu stiti dumneavoastra.Mai trebuie facute niste analize,chestii,trestii..Ia luati de aici o trimitere la spital pentru analize de specialitate.Ntz..Ntz..Ei poftim,la creierasul ei doamna doctor nu putea concepe ca mai sunt si oameni sanatosi,biata de ea era fixata bine ca toti care ai calca pragul sunt din start bolnavi.Nu mai calc nevar pe acolo nici cu ordin de la primarie…

Adauga un comentariu