Actualitate

Doctorul Valeriu Gheorghiță, despre măsurile de prevenire: ”Purtați mască și atunci când vorbiți cu alte persoane!“

Publicat: 26 oct. 2020
medicul Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Doctorul Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar din București, vorbește despre măsurile de prevenire ce trebuie aplicate în ceastă pandemie de coronavirus. Medicul infecționist susține că este extrem de important să purtăm mereu o mască de protecție.

Valeriu Gheorghiță consideră că masca de protecție purtată chiar și atunci când vorbim cu cineva ne ajută să rămânem sănătoși.

„Mesajul nostru rămâne acela de a extinde cât se poate de mult purtarea măştii, indiferent că suntem în spaţii închise sau nu, ori de câte ori ieşim din casă trebuie să folosim masca de protecţie corect, care să acopere şi nasul şi gura. Este important să reţinem aspectul legat de faptul că aceste măşti sunt de unică folosinţă, iar o mască mototolită, o mască pe care o punem în geantă, în buzunar şi o refolosim nu mai este o mască care să ne ofere un nivel de protecţie corespunzător.

Lăsând la o parte rolul măştii de protecţie, care este indiscutabil, este important să fim atenţi şi cu celelalte măsuri de prevenţie, cum ar fi menţinerea unei distanţe fizice de cel puţin un metru faţă de persoanele din jurul nostru, să evităm să stăm foarte mult timp în spaţii închise şi aglomerate, unde sunt alte persoane“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Este foarte important să ne spălăm pe mâini“

Medicul infecționist la Spitalul Militar din București vorbește și despre celelalte măsuri de prevenire care sunt extreme de importante în prevenirea infectării cu Covid-19.

„Este foarte important să ne spălăm dacă avem acces la apă şi săpun sau la soluţii dezinfectante mai ales după ce ieşim dintr-un mijloc de transport în comun, cum este de pildă metroul, care este foarte aglomerat şi unde punem mâna pe toate acele bare de sprijin. Este important să evităm zonele supraaglomerate, să ne decalăm programul de la serviciu dacă putem şi cei care sunt cunoscuţi cu boli cronice sau persoanele vârstnice să stea acasă, să muncească de acasă şi să stea cât mai mult timp în casă”, a precizat valeriu Gheorghiță.

„Avem o transmitere accelerată“

Medicul infecționist a adăugat că purtarea măștii de protecție este important deoarece avem o transmitere accelerată a infecţiei în comunitate şi că involuntar persoanele pot să fie purtătoare ale acestui virus şi să transmită la contacţii lor.

„Nu trebuie să reprezinte un factor de distanţare socială gestul de a-ţi pune o mască atunci când relaţionezi cu altă persoană, când stai de vorbă. Trebuie să înţelegem că în momentul de faţă vorbim despre o pandemie, vorbim despre o transmitere accelerată a acestei infecţii în comunitate şi că involuntar persoanele pot să fie purtătoare ale acestui virus şi să transmită la contacţii lor. Cred că este o măsură care trebuie luată şi extinsă din prudenţă, care să nu trădeze şi să nu creeze animozităţi între persoane sau care să creeze o serie de bariere de comunicare.

Trebuie să încercăm să fim înaintea epidemiei cu toate aceste măsuri şi să nu mai fim cu un pas în urmă, aşa cum suntem în momentul de faţă. Pentru că, din păcate, noi reacţionăm practic la o situaţie dată şi nu avem o conduită preventivă cum ar trebuie de fapt să avem, tocmai pentru a nu ajunge în situaţia în care suntem la acest moment”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu