Secretele istoriei

Doctrina druzilor

Publicat: 07 ian. 2015
3

Druzii au adoptat, in linii mari, calea propovaduirii adoptata de ismailiti, in special de fatimizii ismailiti. Dogmatica druza se rezuma la „cunoasterea lui Dumnezeu, Domnul nostru, mawlana”, adica al-Hakim. Druzii considera ca sunt singurii care predica „unitatea divina” (tawhid), in toata rigoarea ei, de aici si-au luat numele de „unitarieni” muwahhidun „Mesagerii” druzi erau impartiti in trei categorii : da’i(cu pluralul du’at) – „misionari”; ma’zun – „autorizati”; si naqib – „priveghetori”. Acesti „mesageri” alcatuiau o clasa speciala fata de care se cerea o supunere deplina. Acest tip de organizare foarte bine structurat nu a functionat decat in vremea expansiunii religiei druzilor.

Vezi si Asasinii si hasisinii de la portile Orientului

In etica druza se intalneste din nou folosirea numarului sapte, preluat de la ismailiti, astfel, cei Cinci Stalpi ai Islamului au devenit sapte. Prin adaugarea razboiul sfant si a supunerii fata de autoritatea divinitatii lui al-Hakim. Cele sapte indatoriri pe care trebuie sa le indeplineasca un druz sunt: 1. „Cinstea” trebuie sa fie absoluta si nelimitata intre adeptii unitarismului druz. Una dintre cartile lor religioase ii scuteste de la indeplinirea aceste indatoriri fata de cei ce nu sunt druzi. In acest caz, cinstea se reduce la o simpla datorie de politete, dar nu atrage nici o obligatie morala fata de non-druzi. 2. „Ajutorul reciproc” pe care druzii trebuie sa si-l acorde in detrimentul si impotriva tuturor. 3, 4, 5. – „Recunoasterea religiei lui al-Hakim”, „sustinerea unitatii” si „renuntarea la orice alt cult”. Doctrina unitara druza trebuie sa fie imbratisata in interior, sa se adere la ea cu mintea si cu inima. 6, 7. – Obliga la „a fi multumit cu operele Domnului nostru” si „supus fata de voile Lui”.

Vezi si Scurt istoric al Mamelucilor

Invataturile actuale ale druzilor ii autorizeaza sa-si ascunda religia – asa cum recomanda teoria taqiyya. Azi, druzii sunt impartiti in doua mari categorii : „duhovnicestii” (ruhani) si „trupestii” (djismanīi). In prima categorie sunt cuprinsi cei initiati, care vegheaza asupra pastrarii secretului religios. In cea de-a doua categorie sunt cuprinsi marea majoritate a druzilor, neinitiatii: mai intai emirii, apoi djuhhal(sg. djahil) „ignorantii”.
Adauga un comentariu