Secretele istoriei

Document de SENZATIE, descoperit in arhivele Vaticanului, aduce la lumina un fapt exceptional

Publicat: 28 oct. 2013
3
Un document de senzatie descoperit in arhivele Vaticanului scoate la lumina un fapt exceptional.
Datorita acestui document va fi poate necesara rescrierea intregii istorii a acestui Ordin legendar, dar si istoria pontificatului lui Clement al V-lea, in timpul caruia a fost dizolvat Ordinul, in ciuda faptului ca Papa insusi a fost cel care i-a absolvit de orice vina pe cavalerii-calugari.
Agentiile de presa din Italia au transmis stirea referitoare la descoperirea in arhivele secrete ale Vaticanului a acestui document pe care omenirea il cauta de cateva secole si care redeschide procesul Templierilor,absolvindu-i de orice vina si ridicand acuzatiile formulate si condamnarea tribunalului din anul 1308.
Copia procesului a fost descoperita de cercetaroarea Barbara Frale, urmand a fi publicata in zilele urmatoare de periodicul „Hera”.
Barbara Frale a descoperit acest pergament care poarta inscrisul papei si care precizeaza ca, incepand din vara anului 1308, Papa Clement al V-lea, in ciuda a ceea ce s-a crezut pana in zielele noastre, ridica toate acuzatiile de erezie formulate impotriva Marelui Maestru al Ordinului, Jacques de Molay, si a celorlalti mari demnitari.
Pana in prezent, cercetatorii considerau ca documentul s-a pierdut pentru posteritate, impreuna cu celelelalte pergamente care fac trimitere la Templieri, atunci cand Napoleon a preluat arhivele de la Vatican si le-a adus la Paris, potrivit cersipamantromanesc.wordpress.com.
Dupa caderea Regatului Ierusalimului, Templierii au revenit in Franta.
In anul 1312, regele francez Filip cel Frumos, dusmanul declarat al Ordinului, impune dizolvarea acestuia.
Regele forteaza mana Papei sa desfiinteze Ordinul, facand referire la procesul in cursul caruia Templierii ar fi fost condamnati.
In opinia istoricilor, decizia curajoasa a Papei Clement al V-lea care, dupa cum bine stim, nu a facut nimic sa impiedice caderea Ordinului, ofera dovada ca acest Papa, prizonier in palatul pontifical din Avignon, nu era total dependent de Coroana franceza.
El a avut initiativa de a salva Ordinul tinand cont de pocainta cavalerilor si de cererea lor de a reveni in sanul Bisericii. Regele francez nu a tinut insa cont de pozitia Papei si a lichidat Ordinul.
Documentele descoperite la VATICAN aduc la lumina un fapt exceptional –masacrul din perioada medievala a Cavalerilor Templieri, acuzati de „erezie, idolatrie si sodomie” – episod care continua sa ramana invaluit in mister – s-a produs efectiv si in ciuda faptului ca insusi Papa ii exonerase in cadrul unui proces secret.
Aceasta dezvaluire il va obliga pe actualul Papa, care a cerut iertare intregii lumi musulmane pentru cruciade, sa ceara scuze in public si pentru persecutia la care a fost supus unul din cele mai importante ordine ale cruciatilor.
Cavalerii Templieri, ale caror putere si bogatii legendare continua sa ne fascineze, au fost desfiintati ca ordin de Papa Clement al V-lea la Conciliul de la Vienne (Franta) din anul 1312.
Conform punctului de vedere publicat in cotidianul catolic „L’Avvenire”, toate dosarele intocmite la ancheta pontificala s-au pierdut in timpul jefuirii Vaticanului de catre armatele lui Napoleon care au invadat Italia in secolul al XVIII-lea, si ca recuperarea acestora este un eveniment remarcabil.
Marele Maestru al Templierilor, Jacques de Molay, a fost ars pe rug din ordinul regelui francez Filip al IV-lea (cunoscut si sub numele de Filip cel Frumos) care, dorind sa isi insuseasca domeniile si tezaurul templier, a pornit o campanie-fulger de arestari in zorii zilei de vineri, 13 octombrie 1307, a trecut la torturarea Templierilor si, dupa ce le-a obtinut marturisirile prin tortura, i-a ucis.
 Barbara Frale, cercetator la Scoala de Studii Paleontologice de pe langa Vatican, sustine ca istoricii impartasesc in unanimitate opinia conform careia Papa Clement al V-lea, el insusi de origine franceza si fost arhiepiscop la Bordeaux, a fost slab si s-a lacast manevrat, acceptand planul lui Filip cel Frumos de a desfiinta Ordinul Templier si de a pune mana pe bogatiile lui.
Numai ca documentele descoperite in arhivele Vaticanului, printre care se numara si un facsimil despre care se credea ca a disparut pentru totdeauna, constituie dovada ferma ca Papa a avut abilitatea sa manevreze lucrurile „cu dibacie si hotarare”, astfel incat trimisii pontificali au fost cei care i-au anchetat, in 1308, pe de Molay si pe alti mari demnitari templieri in temnitele castelului Chinon de pe Loara, in cadrul a ceea ce a ajuns sa capete dimensiunile unei anchete pontificale.  
Signora Frale, care scrie in prezent o carte pornind de la documentul Chinon, a marturisit jurnalistilor de la revista italiana lunara Hera, revista specializata in enigme ale istoriei, ca rezultatul anchetei a fost exonerarea totala a Cavalerilor.
Papa acceptase explicatia Cavalerilor conform careia acuzatiile de sodomie si de blasfemie se datorau neintelegerii corecte a ritualurilor stravechi si secrete, care isi aveau originea in perioada de lupte crancene a cruciatilor impotriva musulmanilor, mai precis, a sarazinilor.
Printre aceste ritualuri se numarau „lepadarea de Iisus Hristos si batjocorirea crucii, de trei ori”, ca si „pupatul fundului altor barbati”.
Adriano Forgione, editor al revistei Hera, sustine ca aceste practici erau destinate sa simuleze umilintele si torturile la care ar fi fost supus un cruciat luat prizonier de sarazini.
Ei mai erau invatati cum sa se lepede de credinta „numai cu mintea, dar nu si cu sufletul”.
 Ordinul Cavalerilor Templieri — sau mai corect, Ordinul Cavalerilor Sarmani ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon — a fost infiintat in perioadfa primelor cruciade din secolul al XII-lea, cu scopul de a-i proteja pe crestinii care plecau in pelerinaj spre Tara Sfanta, impreuna cu un alt ordin crestin, Cavalerii Ospitalieri (sau Ioaniti).
Denumirea Ordinului Templier se datoreaza faptului ca i s-a acordat o parte din fostul Templu al lui Solomon de la Ierusalim pentru a-si ridica acolo tabara.
 Consemnand faptul ca de Molay si Cavalerii au cerut iertare, Papa nota urmatoarele:
“Prin prezentul act decretam ca Biserica ii absolva de orice vina si ca pot participa din nou la sfintele slujbe si primi sfintele sacramente”.
Signor Forgione sustine ca Papa a ratat absolvirea publica a Ordinului Templier, fiindca scandalul produs in jurul Templierilor a starnit patimi atat de mari, incat se temea de o schisma a Bisericii.
Regele Filip al IV-lea a ordonat executarea lui de Molay si a altor mari demnitari Templieri inainte ca Papa sa faca public verdictul anchetei pontificale, dupa care acest document a disparut.
Adauga un comentariu