Din lumea filmului

Documentarul „Biserici de lemn din Romania” va avea premiera la Cinema Muzeul Taranului pe 9 martie

Publicat: 02 mart. 2016

Documentarul „Biserici de lemn din Romania”, cel mai recent proiect al Casei de ProductieEast Movies”, va avea premiera pe 9 martie, ora 18.15,  la Cinema Muzeul Taranului din  BucurestiDocumentarul se va putea ulterior achizitiona in format DVD, impreuna cu revista Historia si cu albumul „Lacasuri din lemn. Biserici de sat din Salaj”,  din colectia Igloo Patrimoniu.

Documentarul „Biserici de lemn din Romania” a fost filmat in Oltenia, Banat si Transilvania si este o incursiune intr-un teritoriu al tarii noastre cu monumente tipice Romaniei, dar prea putin mediatizate, daca nu chiar uitate, in comparatie cu cele din Maramures: bisericile de lemn construite in secolul XIX.

„Zona Maramures a fost mai mediatizata pentru bisericile de lemn, posibil prin particularitatea proportiilor acestora. Celelalte regiuni ale Romaniei au un patrimoniu construit la fel de interesant si plin de inedit”, explica Redactorul-sef al publicatiei Igloo, arhitecta Francoise Pamfil.

Vezi si Mircea Diaconu, prezent la Iasi la Serilor Filmului Romanesc

„In Romania exista peste 1440 de biserici de lemn, majoritatea ridicate pana in anul 1800. Opt biserici de lemn fac parte din patrimoniul Unesco. Aceste lacase reprezinta o latura inedita a culturii traditionale din Romania, care – desi s-a mentinut de-a lungul timpului – e practic  invizibila  pentru publicul larg”, semnaleaza producatoarea documentarului, Cristina Iordache, al carei obiectiv este  sa mediatizeze cu acest documentar manifestari cultural estetice traditionale,  autentice, necunoscute publicului larg, in contextul unui vid mediatic pe aceasta tema.

Vezi si Filmari aeriene cu drone si coloana sonora speciala in primul trailer al documentarului

„Diferenta considerabila de popularitate ce separa bisericile de lemn de marile ansambluri eclesiastice zidite la Putna, la Suceava, la Curtea de Arges, la Hurezi, la Biertan sau la Alba Iulia se datoreaza nu doar servitutilor impuse de materialul de constructie, ci si deosebirilor de destinatie, de rang si de resurse ale comunitatilor sociale pe care le reprezinta. Cele din prima categorie sunt – fara exceptie – biserici de sat. Celelalte sunt ctitorii domnesti, sedii episcopale sau  lacasuri reprezentative pentru capitalele medievale. Dar atat unele cat si celelalte sunt echivalente sub aspectul autenticitatii si al semnificatiei istorice”, explica Cristian Bracacescu – architect.

Redactorul-sef al publicatiei Igloo  atrage atentia si asupra declinului spiritual pe care lasarea in uitare a acestor monumente il presupune: „Iesirea din uz este principalul responsabil al trecerii in plan secund sau chiar in umbra, lucru care genereaza un fapt trist: anume acela al parasirii. Comunitatea a parasit obiceiuri, case, biserici si – in cele din urma – si pe batranii familiei. O anumita legatura comunitara, care era in misiunea bisericii, a disparut. De aceea, degradarea partimoniului arhitectural nu este doar un declin fizic, ci este si unul spiritual”, puncteaza arhitecta.

„Exista un interes larg al publicului educat din Romania de a cunoaste mai bine valorile autentice ale tarii noastre, valori care exista la ora actuala , dar sunt prea putin mediatizate. In prezent,  tara noastra e destul de dezvoltata ca sa nu mai importe totul din Occident, incepe sa se nasca o mandrie si o serie de valori romanesti cu care ne laudam. Bisericile din lemn sunt valori dpdv istoric, arhitectural, etnografic, estetic, si obiective turistice pitoresti.”, isi motiveaza regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.loading...

Adauga un comentariu