Din lumea filmului

Documentarul „Nadia Comaneci, gimnasta si dictatorul” a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film Sportiv de la Barcelona

Publicat: 22 mai 2017
3

Documentarul „Nadia Comaneci, gimnasta si dictatorul” a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film Sportiv de la Barcelona din aceasta luna, informeaza EFE si La Vanguardia.

Scurtmetrajul italian ”Penalty”, in regia lui Aldo Iuliano, a fost castigatorul celei de-a opta editii a festivalului international de filme de sport BCN Sports Film, in care documentarul despre Nadia Comaneci a fost recompensat cu premiul special al juriului.

Pelicula realizata in Marea Britanie ”We’re Superhumans” a primit mentiunea speciala a juriului, co-productia hispanomexicana ”Gigantes descalzos” a luat premiul pentru cea mai buna productie catalana, iar ”Chemins de glace” din Canada a fost onorata cu distinctia pentru cel mai bun film de sport extrem. Pelicula franco-poloneza ”Boniek and Platini” a primit premiul pentru cel mai bun film de lung metraj, iar documentarul anglo-american ”Steve McQueen: The man & Le Mans” si filmul de animatie francez ”Preston” au completat lista castigatorilor competitiei.

Vezi si Un documentar despre partidul neonazist grec Zori Aurii, disponibil de duminica pe internet in mai multe limbi

Editia a opta a festivalului a fost una speciala, in cadrul acesteia fiind aniversati douazeci si cinci de ani de la Jocurile Olimpice de vara din 1992.

La competitia de film au fost inscrise initial peste 400 de filme din 40 de tari. Dintre acestea 80 au intrat in concurs, o cifra care i-a facut pe organizatori sa se declare ”foarte mandri”. ”A fost o editie cu un program exceptional datorita calitatii filmelor din competitie. Suntem foarte mandri pentru ca nivelul a fost unul de mare rafinament”, a declarat pentru EFE directorul BCN Sport, Agusti Argelich.

Pe langa tema sportiva a peliculelor intrate in competitie, acest festival barcelonez mai prezinta o particularitate, aceea ca ia in considerare toate tipurile de filme, indiferent de durata lor sau de format — scurtmetraje, lungmetraje, documentare, fictiune ori animatie. Dovada o reprezinta insasi pelicula castigatoare, scurtmetrajul ”Penalti” care spune povestea unui grup de baieti care joaca fotbal in mijlocul pustietatii.

Directorul festivalului a semnalat de asemenea documentarul „Nadia Comaneci, gimnasta si dictatorul” al regizoarei germano-americane Pola Rapaport, despre contextul politic al carierei romancei, prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada. ”Este dezvaluita complexitatea relatiilor dintre regimul Ceausescu si Nadia Comaneci, o realitate foarte diferita pe cea care ar putea fi aflata din exterior”, a subliniat Argelich.

Circa 10.000 de persoane au vizionat filmele din cadrul editiei din acest an a BCN Sports Film, proiectiile fiind organizate in Muzeul Olimpic din Barcelona, sali de teatru si de cinematograf, centre culturale, biblioteci si penitenciare. Printre cei care au vizionat productiile incluse in competitie s-au numarat si 3.000 de copii de la scolile din Barcelona, precizeaza sursa citata.

Adauga un comentariu