Actualitate

DOCUMENTE EXPLOZIVE! Procurorii au luat in vizor nume celebre din mediul de afaceri – FOTO, VIDEO

Publicat: 23 oct. 2014

@ Judetul Iasi se afla in fata unei amenintari uriase @ Principala sursa de apa potabila a orasului risca sa fie contaminata, iar oamenii sunt in pericol sa se imbolnaveasca subit fara sa stie @ Desi situatia nu e una noua, nicio autoritate nu a luat masuri rapide @ O serie de prospectiuni pentru descoperirea gazelor de sist pot conduce la contaminarea sursei de apa potabila a Iasului @ De asemenea, nici sefii judetului Neamt nu au luat in calcul aceasta ipoteza, iar sute de mii de persoane sunt la un pas de boli grave @ Ciudat este ca firma care a lucrat in zona nu poate fi trasa la raspundere in cazul unei catastrofe fara precedent

O situatie care nu a mai fost intalnita pana acum se poate abate asupra intregii populatii a judetului Iasi. Practic, principala sursa de alimentare cu apa potabila este amenintata, de cateva luni, cu contaminarea! Nimeni nu pare dispus sa ia vreo masura pentru remedierea starii teribile de fapt. Ba mai mult, autoritatile locale si-au dat girul ca aceasta „poveste apocaliptica” sa se transforme intr-un adevarat cosmar pentru cei care folosesc zilnic apa. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? De cateva luni de zile, autoritatile din judetul Neamt au oferit un contract de prospectiuni pentru gaze unei firme apropiate de compania Chevron, cea implicata in scandalul de la Pungesti, Vaslui.

Societatea Prospectiuni SA a primit aviz favorabil pentru a efectua o serie de lucrari in 15 comune din judetul Neamt, printre care Bargaoani, Botesti, Dragomiresti, Dulcesti, Gheraesti, Faurei, Girov, Margineni, Pastraveni, Petricani, Razboieni, Stefan cel Mare, Tibucani, Tupilati si Urecheni. Principala sursa de apa potabila a Iasului, cea de la Timisesti, se afla foarte aproape de localitatea Pastraveni, unde Prospectiuni SA a efectuat o serie de lucrari.

Citeste si: Nimeni nu vrea sa stiti asta! Planurile secrete prin care Chevron va distruge sate intregi din Iasi – VIDEO SOCANT

Este clar ca pentru astfel de prospectiuni ar fi nevoie de o cantitate foarte mare de apa, iar acumularea de la Timisesti este numai buna pentru cei care foreaza. Conform contractului avizat inclusiv de Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, firma a avut de lucru in judetul vecin pana la sfarsitul verii. De atunci si pana in prezent nu a fost comunicat niciun rezultat, nu s-a luat nicio masura si nimeni nu stie ce s-a intamplat.

Conform contractului ajuns la Primaria Pastraveni, Prospectiuni SA a efectuat lucrari in zona in primavara, insa rezultatele nu au fost facute publice nici pana la aceasta ora. Chiar daca pe acte scrie clar sfarsitul lunii august, in aceasta perioada compania s-a mutat in zona localitatii Margineni, spre judetul Bacau, unde continua sa faca lucrari fara nicio retinere. Documentele arata ca Prospectiuni SA ar fi trebuit sa lucreze pe o suprafata de 580 kilometri in Neamt, unde ar fi trebuit executate 33 de profile de acest gen. Panza freatica poate fi usor contaminata de astfel de prospectiuni. De multe ori, în timpul operatiunilor de exploatare, se produc cantitati enorme de ape reziduale încarcate cu substante cancerigene si material radioactiv si care sunt dificil de depozitat. Si nu numai apa de la Timisesti este amenintata cu timpul. In cazul altor localitati din judetul Iasi, aflate aproape de judetul Vaslui, situatia este la fel de neclara. Doar ca acolo Prospectiuni SA si Chevron inca nu au ajuns.

Cum s-a lucrat

Documentele celor de la Prospectiuni SA sunt de-a dreptul socante. Zecile de pagini arata clar planul acestei societati de a intra brusc pe terenurile localnicilor in cautare de gaze. Avand insa semnatura celor de la Consiliul Judetean Neamt, de la Directia Silvica, Agentia pentru Protectia Mediului si alte astfel de institutii, reprezentantii societatii nu au avut de ce sa se teama. Ba chiar au emis, cu ajutorul Directiei Agricole, o situatie prin care miile de localnici pot fi despagubiti pentru culturile agricole afectate. Niciun cuvant insa despre panza freatica.

„Industria petrolului si a gazelor naturale nu se poate dezvolta fara suportul sectorului de cercetare, respectiv prospectiunea geofizica. Aceasta este o activitate foarte complexa, care are scopul de a cerceta subsolul printr-o metoda de cercetare indirecta si neinvaziva. Executarea lucrarii in sine va reduce somajul in zona, prin crearea de locuri de munca unde vor fi angajati muncitori sezonieri de pe plan local (…) Explozia unei cantitati mici de dinamita, in gauri astupate cu pamant, produce un zgomot comparabil ca efect asupra urechii omului cu cel produs de o arma cu amortizor de sunet”, se arata in documentele celor de la Prospectiuni SA. Contractul incheiat de Romgaz cu Prospectiuni SA, derulat inca din noiembrie anul trecut, arata clar intentia acestora de a cauta zacaminte de gaze naturale pe teritoriul judetului Neamt.

Citeste si: Panica! Un pericol urias se apropie de apa pe care o beau iesenii – FOTO

„Obiectivul lucrarilor este reprezentat de localizarea in cadrul perimetrului investigat a zonelor de la suprafata solului corespunzatoare unor noi posibile acumulari de hidrocarburi conventionale exploatabile. Prestatorul se obliga sa presteze servicii de achizitie si procesare seismica. Pe baza lucrarilor de achizitie date geofizice 2D se identifica zonele cu cele mai mari sanse pentru descoperirea zacamintelor de petrol si gaze”, se mai arata in documentele respective. Societatea a avut la baza o hartie de prin 1999 emisa de Institutul de Fizica a Pamantului prin care i se permite sa faca o serie de cutremure controlate pentru a putea fora in cautarea gazelor.

Comunele Iasului, amenintate de exploatarea gazelor

Prospectiuni SA a lucrat indeaproape cu Chevron, compania americana care a starnit un val de critici in ultimele luni dupa ce a inceput exploatarea in comuna vasluiana Pungesti. Valul de proteste nu a avut darul sa-i opreasca pe reprezentantii companiei. Sprijiniti de administratia locala, oamenii companiei au avansat incet, dar sigur. Si se pare ca vin spre Iasi. De luni de zile se vorbeste de o invazie a sondelor Chevron in comunele Mironeasa si Ipatele. Pana acum, compania s-a limitat sa lucreze in Vaslui, insa actiunile celor de la Prospectiuni SA arata contrariul. Pungesti, locul in care Chevron s-a apucat sa execute primele forari din aceasta zona, se afla foarte aproape de barajul de la Garceni, iar panza freatica din aceasta localitate are un debit mare, cam cat al unui rau. Aceasta panza freatica trece si pe sub judetul Iasi si comunica cu toate sursele subterane de apa din judet. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a relatat in nenumarate randuri aceste nereguli si a atras atentia asupra a ceea ce urmeaza sa se intample. Ramane de vazut daca si autoritatile din judetul Iasi vor vinde pe nimic bogatiile subterane celor dornici de exploatarea gazelor de sist, doar pentru a-si umple conturile si buzunarele. Vom reveni!

Comentarii
 • va anunt ca mi-am schimbat nr. de telefon,sunt SIMONA CATALINA AILOAIE,sexy su rea,lasati-mi mesaj la nr.0757548438
  0771669890
  nu veti regreta,noaptea ofer meditatii,va astept

  • si ce daca ti-ai schimbat numarul ??mai bine ai invata sa scrii…ocupi un loc degeaba pe acest pamant,esti stearsa si ruginita 0743893257

 • Titlul articolului si continutul acestuia au aceeasi legtura ca si autorul cu staulul boilor.
  Titlul adaposteste tampenii, staulul adaposteste si hraneste tampitii!

 • Buna ziua,

  Din cate știu eu, prospecțiunile de tip seismic nu produc contaminarea apei freatice (cu ce anume ar putea s-o produca?), pericolul acesta exista din momentul în care se începe forarea, pentru explorare și apoi exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică de mare volum.

  Toate cele bune!

Adauga un comentariu