Titlurile zilei

Documentele care nu au fost făcute publice de la începutul pandemiei de COVID-19! Până acum, aproape 200 de copii au fost infectați cu coronavirus la Iași! Medicii spun că cei mici se vindecă extrem de repede

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Documentele care nu au fost făcute publice de la începutul pandemiei de COVID-19 Până acum aproape 200 de copii au fost infectați cu coronavirus la Iași Medicii spun că cei mici se vindecă extrem de repede
Copii cu măștile pe față pentru a se proteja de coronavirus

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au înregistrat circa 200 de copii infectați cu coronavirus. Cifra nu a fost făcută publică, până acum. Medicii explică faptul că micuții se recuperează extrem de repede după infecția cu coronavirus. Cel mai tânăr pacient cu COVID-19, din Iași, are trei luni și a fost externat după șapte zile

Din luna martie și până în prezent, la Iași s-au depistat pozitiv la infecția cu COVID-19 circa 200 de copii. Medicii infecționiști, care s-au ocupat de cazurile minorilor, explică faptul că aceștia scapă de coronavirus mult mai repede decât adulții. Totodată, micuții nu au reprezentat sechele ale infecției cu coronavirus. La copii, medicii adaptează tratamentul, în funcție de vârstă, și, de regulă, minorii sunt internați în spital împreună cu părinții. Cadrele medicale spun că formele de COVID-19, întâlnite la copii, au fost ușoare și medii și că nu s-a înregistrat niciun caz, în rândul minorilor, cu complicații ale bolii. Totodată, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, niciun copil nu a intrat în secția de Terapie Intensivă, după ce a fost depistat cu COVID-19.

Medicii spun că cei mici se vindecă mai repede de COVID-19 pentru că au sistemul imunitar crescut

Concluzia medicilor, după aproape șase luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, este faptul că minorii se vindecă extrem de repede de infecția cu coronavirus. La copiii cu vârstele cuprinse între 0 și 18 ani, în general, virusul se negativează după șapte zile. Totodată, în rândul minorilor vindecați de coronavirus nu s-au înregistrat sechele pe termen lung, la fel ca în rândul adulților.

„De la începutul pandemiei de COVID-19, am îngrijit în medie 100 de pacienți copii diagnosticați cu coronavirus. Din ceea ce am observat, copiii se vindecă mult mai repede de infecția cu noul tip de virus decât adulții și asta pentru că organismul lor, mult mai tânăr, are sistemul imunitar mai crescut. De regulă, copiii care au fost internați în Spitalul „Căi Ferate” din Iași, au fost însoțiți, pe perioada spitalizării, de către unul dintre părinți. Am avut situații în care toată familia, părinții, copiii și bunicii au fost internați după ce s-au infectat cu coronavirus”, spune dr. Mihai Glod, manager la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, unitate medicală suport COVID-19.

Dr. Mihai Glod: „Cel mai tânăr pacient cu COVID-19 din spital a fost o fetiță de patru luni, iar, în cazul ei, a fost necesară doar o vitaminizare”

La copiii infectați cu coronavirus, medicii adaptează tratamentul în funcție de vârstă. Pentru mulți dintre aceștia nici nu este necesară toată gama de medicamente utilizată în cazul pacienților adulți infectați cu coronavirus. De exemplu, pentru a se vindeca de COVID-19, unei fetițe de patru luni, internată cu mama sa la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, medicii i-au administrat numai vitamine. La câteva zile distanță, testul PCR era negativ.

„Cel mai tânăr pacient cu COVID-19 din spital a fost o fetiță de patru luni. În cazul ei, a fost necesară doar o vitaminizare, iar la câteva zile, testul PCR s-a negativat. Unele medicamente, utilizate în tratarea pacienților adulți cu COVID-19, sunt mult prea puternice pentru a putea fi administrate copiilor, motiv pentru care ne-am gândit la anumite soluții, în funcție de vârsta copiilor”, mai spune dr. Mihai Glod.

La Spitalul „Căi Ferate” din Iași, copiii cu COVID-19 au primit, de la medici, dulciuri și jocuri Lego

Copiii care au fost internați în spital cu COVID-19 s-au simțit ca acasă și asta pentru că medicii le-au creat toate condițiile necesare pentru joacă. Managerul Spitalului „Căi Ferate” din Iași povestește ghidușiile celor mici și, mai ales, care este implicarea cadrelor medicale în susținerea morală a copiilor.

„Personalul medical este foarte aplecat mai ales spre copii. Aici, micuții pacienți au primit jocuri Lego, alte jocuri și dulciuri de la cadrele medicale. Am avut un copil care fusese internat în spital cu ambii părinți și, pentru că tatăl se negativase, el a rămas în spital doar cu mama. În fiecare zi plângea că-și vrea tatăl înapoi. Desigur că nu este ușor să explici copiilor care sunt condițiile de spitalizare și de ce se află internat în spital, dar încercăm, prin toate resursele, să le facem șederea mai plăcută”, adaugă dr. Mihai Glod.

Alți aproximativ 100 de copii au fost tratați la Spitalul de Boli Infecțioase

Aproximativ 100 de copii au fost internați și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași de la începutul pandemiei de COVID-19. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că cei mici au fost internați cu forme ușoare și că cea mai tânără pacientă a avut trei luni.

„Am avut pacienți copii, dar, din fericire, niciunul cu forme medii sau grave. Am avut copii pozitivi asimptomatici sau cu forme ușoare. Niciunui copil nu i s-a agravat starea de sănătate și nu a ajuns în secția de Terapie Intensivă. În general, tratamentul a fost adaptat în funcție de vârstă și am observat că testul PCR se negativează mult mai repede decât în cazul adulților. Până în prezent, la copii nu s-a depistat dacă există sau nu sechele după ce au fost declarați vindecați. Este nevoie, pentru a ne putea pronunța, de un studiu, dar momentan cazurile sunt prea puține pentru acesta”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu