Actualitate

Documentele secrete din Wuhan dezvăluie faptul că autorităţile din China au greşit masiv în gestionarea COVID-19

Publicat: 01 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Documentele secrete din Wuhan dezvăluie faptul că autorităţile din China au greşit masiv în gestionarea COVID-19
Xi Jinping președintele comunist al Chinei a ascuns câteva date esențiale

O serie de documente din Wuhan intrate în posesia jurnaliştilor CNN dezvăluie faptul că autorităţile din China au greşit masiv în gestionarea COVID-19.

Oficialii chinezi au oferit lumii date mai optimiste decât au avut acces intern. Sistemul Chinei a durat în medie 23 de zile pentru a diagnostica pacienții confirmați, iar eșecurile testării au însemnat că majoritatea au primit rezultate negative până pe 10 ianuarie. Un istoric de subfinanțare, insuficiență de personal, moral slab și modele birocratice de guvernanță a împiedicat sistemul de avertizare timpurie a Chinei, au fost găsite audituri interne. La începutul lunii decembrie, în provincia Hubei, s-a produs un focar de gripă mare și nedivulgat anterior.

Președintele comunist Xi Jinping cerea o mai mare comunicare publică

La începutul pandemiei de COVID-19, dintr-un birou aflat la mii de kilometri distanţă de epicentrul din Wuhan, președintele comunist Xi Jinping cerea o mai mare comunicare publica. Acesta saluta eforturile depuse de medicii chinezi din Wuhan în gestionarea crizei din regiune. În aceeași zi, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri confirmate – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri care au avut loc în afara Chinei continentale. Jurnaliştii CNN au intrat în posesia unorr documente oficiale strict secrete care arată modul deficitar în care autorităţile chineze au gestionat răspândirea virusului care, între timp, a devenit pandemic.

Într-un raport marcat „document secret, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile locale de sănătate din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public oficial confirmat cazuri, împărțind totalul într-o varietate de subcategorii. Această cifră mai mare nu a fost niciodată dezvăluită pe deplin în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii din China de la începutul pandemiei COVID-19

Cifra nedezvăluită anterior se numără printre un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente divulgate de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima fereastră clară asupra a ceea ce autoritățile locale știau intern și când.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul focarului. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ofensa rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie anul acesta, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrația de sus în jos și de procedurile rigide care nu erau echipate pentru a face față crizei emergente. În câteva momente critice din faza incipientă a pandemiei, documentele arată dovezi ale unor pași greși clari și indică un model de eșecuri instituționale.

Unul dintre cele mai izbitoare date se referă la lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport din documente de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus că CNN ar fi îngreunat semnificativ pașii atât pentru monitorizarea, cât și pentru combaterea bolii.
China și-a apărat cu fermitate modul de gestionare a focarului. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un „mod oportun, deschis și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi totale pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritatea și comunitatea internațională. A furnizat informații despre Covid-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil în mod regulat, astfel răspunzând în mod eficient la preocuparea publicului și construind consensul public „, spune Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează CDC provincial, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns.

Lumea a obținut date mai optimiste decât realitatea

Documentele arată o gamă largă de date în două zile specifice, 10 februarie și 7 martie, care este adesea în contradicție cu ceea ce oficialii au spus public la acea vreme. Această discrepanță s-a datorat probabil unei combinații între un sistem de raportare extrem de disfuncțional și un instinct recurent de a suprima veștile proaste, au spus analiștii. Aceste documente arată întreaga măsură a ceea ce știau oficialii, dar au ales să nu se exprime publicului.

Pe 10 februarie, când China a raportat 2.478 de noi cazuri confirmate la nivel național, documentele arată că Hubei a circulat de fapt un total diferit de 5.918 cazuri raportate recent. Numărul intern este împărțit în subcategorii, oferind o perspectivă asupra domeniului complet al metodologiei de diagnostic a Hubei la momentul respectiv.
„Cazuri confirmate” numără 2.345, „cazuri diagnosticate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796.

Criteriile stricte și limitative au condus în cele din urmă la cifre înșelătoare, au spus analiștii. „Multe dintre cazurile suspectate acolo ar fi trebuit să fie incluse în cazurile confirmate”, a spus Huang, de la Consiliul pentru Relații Externe, care a examinat documentele și le-a găsit autentice.
„Numerele pe care le acordau erau conservatoare, iar acest lucru reflectă cât de confuză, complexă și haotică era situația”, a adăugat el.

Între timp, autorităţile din China au îmbunătăţit modul de comunicare

Oficialii chinezi au îmbunătățit în curând sistemul de raportare, plasând cazurile „diagnosticate clinic” în categoria „confirmate” până la jumătatea lunii februarie. În acel moment au fost, de asemenea, eliminați din funcțiile lor oficiali de rang înalt din domeniul sănătății și provinciali din Hubei, care ar fi fost în cele din urmă responsabili pentru raportare. În plus, testarea mai largă și îmbunătățită a însemnat că cazurile „suspecte” ar putea fi clarificate mai repede și ar putea fi prezentate mai puțin în raportare. Separat, criteriile de diagnostic ale Chinei au fost criticate de experții în sănătate pentru decizia lor continuă, publică, de a nu număra cazurile asimptomatice.
Bilanțul morților enumerate în documente relevă cele mai puternice discrepanțe. Pe 7 martie, numărul total al deceselor în Hubei de la începutul focarului a fost de 2.986, dar în raportul intern este listat la 3.456, inclusiv 2.675 decese confirmate, 647 decese „diagnosticate clinic” și 126 decese „suspectate” de caz .

Dali Yang, care a studiat pe larg originile focarului, a spus că în februarie cifrele „contau încă din cauza percepțiilor globale”.

„Încă sperau că va fi ca 2003 și că Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) va fi în cele din urmă cuprins și totul poate reveni la normal”, a adăugat Yang, care este profesor de științe politice la Universitatea din Chicago. El a arătat apelul din 7 februarie între președinții Trump și Xi. „Cred că aceasta este și impresia (doritoare) pe care a avut-o Trump – că aceasta va dispărea”.

Timp lung de așteptare pentru teste

Testarea a fost inexactă de la început, se spune în documente, și a condus la un sistem de raportare cu întârzieri lungi în diagnosticarea cazurilor noi. Experții au spus că acest lucru înseamnă că majoritatea cifrelor zilnice care informează răspunsul guvernului riscă să fie inexacte sau datate.

Pe 10 ianuarie, unul dintre documente relevă modul în care, în timpul unui audit al instalațiilor de testare, oficialii au raportat că seturile de testare SARS care erau utilizate pentru diagnosticarea noului virus erau ineficiente, dând în mod regulat negative negative. De asemenea, a indicat faptul că nivelurile scăzute de echipament de protecție personală au însemnat că probele de virus trebuiau făcute inactive înainte de testare.

Rata ridicată de fals negativ a expus o serie de probleme pe care China le-ar lua săptămâni pentru a le remedia. Potrivit rapoartelor din presa chineză de stat la începutul lunii februarie, experții în sănătate din Hubei și-au exprimat frustrarea cu privire la acuratețea testelor cu acid nucleic. Testele cu acid nucleic funcționează prin detectarea codului genetic al virusului și s-au considerat că sunt mai eficiente în detectarea infecției, în special în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, testele efectuate la acel moment au dus la o rată pozitivă de doar 30% până la 50%, printre cazurile deja confirmate, potrivit oficialilor citați în mass-media de stat. Pentru a evita rezultatele „fals negative”, oficialii din domeniul sănătății au început să testeze cazurile suspecte în mod repetat.

Până la începutul lunii februarie, laboratoarele din Hubei aveau capacitatea de a testa mai mult de 10.000 de persoane pe zi, potrivit rapoartelor mass-media de stat. Pentru a face față volumului mare, oficialii au decis să înceapă încorporarea altor metode de diagnostic clinic, cum ar fi CT. Acest lucru a dus la crearea unei categorii denumite intern ca „cazuri diagnosticate clinic”. Abia la jumătatea lunii februarie, cazurile diagnosticate clinic au fost adăugate la numerele de cazuri confirmate.

Sistemul de avertizare timpurie a fost împiedicat

O lipsă de pregătire este reflectată în toate documentele, secțiunile cărora sunt extrem de critice în evaluarea internă a sprijinului guvernului pentru operațiunile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Hubei.
Raportul caracterizează CDC Hubei ca fiind subfinanțat, lipsit de echipamentul de testare adecvat și cu personal nemotivat, care a fost adesea simțit ignorat în vasta birocrație a Chinei. Documentele includ un audit intern, care arată că analiza criminalistică a fost scrisă în octombrie 2019, înainte de începerea pandemiei.

Cu mai mult de o lună înainte ca primele cazuri să creadă că au apărut, revizuirea continuă să îndemne autoritățile sanitare să „găsească riguros veriga slabă în activitatea de control al bolii, să analizeze în mod activ și să suplinească deficiențele”.

Raportul intern al CDC se plânge de absența finanțării operaționale din partea guvernului provincial Hubei și observă că bugetul de personal este cu 29% mai mic decât obiectivul său anual.

Adauga un comentariu