Evenimente

Doi ani de la moartea părintelui Mihai Mocanu

Publicat: 09 nov. 2011
Astăzi s-au împlinit doi ani de când preotul Mihai Mocanu a trecut la cele veşnice. Duminică, 8 noimebrie 2009, de prăznuirea Sfinţilor Arhangheli „Mihail şi Gavril”, preotul Mihai Mocani s-a mutat la Domnul. Sute de oameni l-au condus atunci pe părinte pe ultimul drum, iar un sobor format din 40 de preoţi a oficiat slujba de înmormântare. Mihai Mocanu a fost înmormântat în curtea Bisericii Sfinţii Voievozi „Mihail şi Gavril”, acolo unde a slujit ani la rând, iar acum îşi doarme somnul de veci în cavoul familiei. Fiica sa, alături de oameni apropiaţi ai familiei, a făcut astăzi parastasul de doi ani al părintelui, pentru a cinsti memoria tatălui său.

„Pe mine personal mă leagă foarte multe lucruri frumoase de părintele Mihai Mocanu. Colaborator vechi al Casei de Cultură, părintele era un om de litere. Îl chema Mihai ca pe un sfânt voievod. Aici la această biserică unde a slujit este locul său de veci. Ne rugăm pentru sufletul lui, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, ne-a declarat Mărioara Preotu, director Casa de Cultură.

Părintele Mihai Mocanu s-a născut la 6 august 1938 în satul Cogeasca, judeţul Iaşi. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar în anul 1964 a fost licenţiat al Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Pentru o perioadă scurtă de timp a fost profesor de istorie în comuna Dobrovăţ din judeţul Iaşi şi ghid la Mănăstirea Humor din judeţul Suceava. În anul 1967, după căsătorie, a fost hirotonit pe seama parohiei Humoreni din judeţul Suceava, iar în anul 1975 este transferat la parohia Hărmăneştii Vechi, Protopopiatul Paşcani, devenind şi preot misionar la protopopiat. În anul 1976 este numit protopop al Protopopiatul Paşcani, funcţie pe care o ocupă până în anul 1990. Din 1980 este transferat la parohia „Sf. Voievozi” din Paşcani, de unde se pensionează în anul 2004. Părintele Mihai Mocanu a fost cel mai dârz apărător al mitropolitului Visarion Puiu. El a fost promotorul campaniei de reabilitare a mitropolitului păşcănean, într-o neobosită activitate de documentare şi publicistică. Scrierile sale au constituit temelia numeroaselor lucrări de specialitate despre viaţa şi activitatea mitropolitului Visarion Puiu, scrise de istorici şi documentarişti.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit