Local

Doi ani de la moartea prof. dr. Marin Burlea. Vorbele ” îngerului copiilor”, rezonante în plină pandemie de COVID-19: Medicul trebuie să transmită principii sănătoase de viaţă, familie, îngrijire şi alimentaţie

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi ani de la moartea prof. dr. Marin Burlea. Vorbele  îngerului copiilor rezonante în plină pandemie de COVID-19 Medicul trebuie să transmită principii sănătoase de viaţă familie îngrijire şi alimentaţie
Doi ani de la moartea prof. univ. dr. Marin Burlea

Pe data de 26 octombrie 2018 avea să se stingă din viaţă cel care a fost supranumit ” Îngerul copiilor”. Au trecut doi ani de la mortea prof. dr. Marin Burlea, iar lumea medicală româneasca este mai pustie fără mâna angelica a reputatului doctor.

Marin Burlea s-a stins din viaţa la Institutul Regional de Oncologie Iaşi. A fost o personalitate remarcanta a lumii medicale romaneşti. Acesta şi-a dedicat toată viaţa în ajutorarea copiilor care au nevoie. Decizia de a face naveta, pro-bono între Iaşi – Tulcea pentru a îngriji copiii bolnavi a făcut înconjurul României.

Şi-a iubit meseria iar acest lucru se putea observa prin sacrificiile pe care le făcea

Prof. dr. Marin Burlea iubea enorm copiii. Îi atrăgea ca un magnet şi de unii s-a ataşat foarte mult. Şi-a iubit profesia de medic mai mult decât familia. Nu l-ai fi auzit vreodată să spună că i-a ajuns şi ar vrea să se retragă. Orice problemă ar fi avut, atunci când intră în spital şi întâlnea privirea micilor pacienţi, totul dispărea şi se transformă într-un om de o mare blândeţe.

De altfel, aşa a fost toată viaţa, un om vesel, blând, bun, iubitor, generos care nu acceptă să vadă un copil în suferinţa. Îi plăcea să ajute, mai ales copiii proveniţi din familiile numeroase, fiind un susţinător al promovării natalităţii. În ultimii ani era îngrijorat de scăderea numărului de naşteri, iar ani de zile a militat pentru naşterea naturală şi alăptarea la san a sugarului.

Deficitul de medici ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi

Cu ani înaintea pandemiei de COVID-19, medicul Burlea spunea faptul că deficitul de medici ar trebui să atragă atenţia autorităţilor. Există, în viziunea reputatului medic, o hemoragie severă de medici specialişti iar dotarea cu aparatura medicală ar fi trebuit să fie o prioritate zero pentru politicieni.

„Cred că tinerii pe care îi pregătim noi ne vor lua locul cu succes, pediatria are resurse să evolueze. Trebuie însa să asigurăm pe viitor, pe lângă pregătirea temeinică, şi cointeresarea tinerei generaţii pentru a rămâne în ţară. Este necesară motivarea salarială şi asigurarea de condiţii mai bune de lucru. Medicii pediatri români sunt foarte bine pregătiţi, bine cotaţi peste tot în lume, din acest motiv şi activitatea de racolare a medicilor români de către spitalele din Europa şi nu numai. Deficitul de medici trebuie să atragă atenţia autorităţilor pentru a găsi metodele cele mai eficiente care să oprească hemoragia de specialişti. Sigur că dotarea cu aparatura, medicamente şi terapii de ultima generaţie vor contribui la creşterea calităţii actului medical, va creşte şi prestigiul Pediatriei române. Nu este însa pe ultimul loc cointeresarea materială a tuturor medicilor, dar şi a tuturor persoanelor implicate în asistenta medicală”, spunea într-un interviu prof. univ. dr. Marin Burlea.

Marin Burlea spunea că zeci de mii de medici români au plecat în străinătate

Într-o altă declaraţie făcută de ”Îngerul copiilor” făcea referire la exodul puternic al medicilor din România. Cu ani în urmă, reputatul medic explica că sunt zeci de medici romani care au luat drumul străinătăţii. Putem transpune declaraţiile medicului de la acea vreme şi în contextul actual. Aşadar, în plină pandemie de COVID-19, România are un sistem de sănătate deficitar, un sistem de sănătate obosit, un sistem de sănătate care începe să nu mai facă faţă oboselii. Probabil, zecile de mii de medici care au plecat deja în fără ar fi adus un plus de vitalitate dacă autorităţile şi-ar fi arătat interesul.

Din nefericire, medicii nu sunt motivaţi să rămână în România. Aproape 25 000 de medici sunt plecaţi peste graniţe. Poate nu ne dăm seama, dar e un fapt îngrijorător!”. declară la acel moment prof. univ. dr. Marin Burlea.

Adauga un comentariu