Titlurile zilei

Doi frați din Iași au deschis o pizzerie în centru, exact ca în Italia. Au făcut bani în străinătate, dar acum stau cu sufletul la gură să nu piardă tot

Publicat: 31 oct. 2020
Cei doi frați din Iași au deschis recent pizzeria și și-au propus să se axeze pe livrările la domiciliu, mai ales în contextul pandemiei
Codrin și Robert Ienceanu, doi frați din Iași care au investit banii câștigați în străinătate într-o pizzerie unde fac pizza cu ingrediente aduse din Italia

Doi frați din Iași au riscat în plină pandemie de COVID-19 și au deschis o pizzerie, situată pe str. Sf. Andrei, nr. 13, cu banii munciți cu greu în străinătate. Cei doi tineri antreprenori care sunt la început de drum au lucrat în Italia și Germania, în restaurante, și s-au reîntors în țară pentru a fi mai aproape de familie, cu gândul de a rămâne definitiv în România. Investiția inițială se ridică la 20.000 de euro, iar planurile celor doi antreprenori vizează livrările la domiciliu de pizza făcută cu ingrediente aduse din Italia și sendvișuri cu ingrediente de la producătorii locali

Codrin și Robert Ienceanu, doi frați din Iași, au o poveste de viață ca a multor conaționali care au muncit din greu în străinătate și au decis să revină în țară și să investească banii economisiți într-o afacere. Chiar dacă momentul ales pentru investiție este unul dificil din cauza pandemiei de COVID-19 și a situației financiare precare din domeniul HoReCa, cei doi tineri antreprenori și-au făcut curaj și au amenajat locația unde produc pizza și sendvișuri, au adus materie primă din Italia și de la producătorii locali și au preparat primele produse.

Investiția inițială în afacere se ridică la 20.000 de euro, în echipamente aduse din Italia, în amenajarea spațiului și chiria lunară

Cei doi antreprenori povestesc că au luat calea străinătății în urmă cu aproximativ 10 ani, când au fost „chemați” de alte rude sau prieteni care munceau deja în afara țării.

„Noi am procedat așa cum au făcut și alți tineri de vârsta noastră, după ce au terminat școala. Din vorbă în vorbă, cu încurajări de la rude, prieteni, «hai veniți și voi», am plecat să muncim în străinătate. Am plecat o perioadă, am revenit în țară, iar am plecat. Cred că avem vreo 10 ani munciți în afară. Acum nu recomand nimănui să plece, pentru că nu mai e aceeași situație ca în anii trecuți. E vorba despre pandemie, despre faptul că s-au închis multe afaceri. Și la italieni, și la germani e la fel de greu ca la noi”, povestește Robert Ienceanu.

Robert Ienceanu: „Făina caputo este o făină specială, făcută dintr-un tip de grâu dur, care crește doar în Italia sau în America”

Antreprenorul susține că pentru a prepara pizza e nevoie de ingrediente originale din Italia, pentru ca aceasta să fie mai gustoasă.

„Făina caputo este o făină specială, făcută dintr-un tip de grâu dur, care crește doar în Italia sau în America. Este folosită în special la prepararea aluatului pentru pizza. Făina se lasă la dospit 24 sau 48 de ore, cu apă și sare. Este adusă din Napoli, în saci roșii sau albaștri. Cea mai bună este făina din sacul albastru, pentru că se simte o diferență de duritate, are un gust diferit, este folosită pentru servitul pe loc, așa cum e la pizza”, explică Robert Ienceanu.

Codrin Ienceanu: „Banii nu pleacă în străinătate, rămân la noi în țară, dacă promovăm produsele locale”

Momentan, lucrează doar cu fratele său în mica pizzerie, iar planurile lor sunt să dezvolte o comunitate locală, așa cum au văzut în Italia.

„Pornim cu entuziasm la drum, chiar dacă e pandemie. Vrem să fim o comunitate unită care promovează producătorii locali. Noi luăm făina, sosul, din Italia, pentru pizza. Dar folosim carnea, brânza, materie primă locală pentru că nu are sens să le aducem din afara țării, și aici fiind produse de calitate. În plus, banii nu pleacă în străinătate, rămân la noi în țară. Să știți că așa procedează italienii, sunt uniți, promovează produsele locale. Asta încercăm și noi să facem, să creăm o comunitate. Nu suntem primii care încercăm asta, dar pornim cu entuziasm la drum”, spune Codrin Ienceanu.

Robert Ienceanu: „În restaurant muncești la fel de mult ca și pe șantier. Începi la 7 dimineața, pleci de la restaurant la 12-1 noaptea”

Fratele său, Robert Ienceanu, povestește că în străinătate e la fel de multă muncă și stres ca la orice alt loc de muncă.

„Eu nu m-am simțit discriminat în restaurantele unde am lucrat. Cred că dacă vrei să muncești și vede și patronul asta, te plătește pentru ceea ce faci. Erau situații când străinii erau plătiți mai bine ca italienii. Nu cred că e vorba de faptul că ești sclav, cum spun unele persoane, ci de faptul că unora care nu le place să muncească și o să se plângă oricum. Nu spun că nu sunt și situații grele, dar eu nu am simțit discriminări. Într-adevăr, în restaurant muncești la fel de mult ca și pe șantier, sau chiar mai mult. Începi la 7 dimineața, pleci de la restaurant la 12-1 noaptea”, spune Robert Ienceanu.

Cei doi frați din Iași care au deschis recent pizzeria susțin că în perioada următoare se vor axa pe livrările la domiciliu

Acesta își amintește că atunci când era plin sezon turistic în Italia, era un flux mare de clienți și trebuiau onorate toate comenzile.

„E mult stres, chiar dacă nu pare. În orice restaurant e așa. Am lucrat și în restaurant cu 2 stele Michelin, și fratele meu a muncit în Germania, într-un restaurant unde veneau numai persoane cunoscute, cum e Angela Merkel. În astfel de locuri pretențiile sunt mai mari și totul trebuie să fie perfect. Eu am început de jos, am făcut de toate, și așa am învățat să fac pizza, să fiu bucătar. Am lucrat într-un restaurant de lângă Lacul Cuomo, în Italia, unde veneau turiști americani, chinezi, japonezi, era mereu aglomerație, era mult de muncă. Acum noi vrem să ne axăm pe livrările la domiciliu și încercăm să ne facem o paletă de clienți”, mai spune ieșeanul.

Comentarii
 • mare curaj si multa apreciere cu timpul veti avea clienti, inceputul este greu, depinde de preferintele consumatorilor, am vazut undeva o pizzerie cu cativa clienti si apoi nu mai reuseau sa faca fata la comenzi, cu rabdare, curaj, depinde si unde este locatia si mai multe, vad si pizza cu rozmarin care e tare buna

 • Mergeti pe minus la inceput, sub
  ! Pretul sa fie sub concurenta, macar juma de an, astfel lumea va afla de voi!!!!
  Succes si puneti pliante in posta, dar diferite de ce au ceilalti! Lumea ii place NOUL!!!
  Rezistati! Si…. Hai lume sa ajutem tinerii, dati pe FB, share, dati pe radar oficial… Etc. Merita ajuati, calitatea o vedem cand gustam

 • Ce e ba cu heirupismele astea ?
  E economie de piata sau nu ?
  Oamenii au platit reclama sub forma unui articol, asta e clar.
  Or mai fi cotizand si in natura ca deh, daca merge pizza la rutiera, merge si la jurnal.
  In rest, apa pe Bahlui sa fie, ca pizza ii toata o apa si-un pamant,mare smecherie sa zici ca aduci faina de sub fusta Saftei, cad fraierii in fund de mirare.
  Te bizui la bucatarit italieneste ? Fa paste !
  Pizza e pentru corporatisti, fast food.

 • Am mai citit una…
  Cică toți pot să facă pizza…
  Eu nu pot și o comand, dar vreau sa fie o pizza gustoasa și corect făcută.
  Am servit(nu mâncat) și în Italia, tot felul de variante, dar la noi la Iași nu am găsit ceva asemănător decât la Alila de pe bul. N. Iorga.
  Ceva, ceva, mai fac și aia de La Castel, dar baza o fac mereu arsa, așa că am renunțat să mai comand de acolo.
  Spuneți și voi pe unde ați servit o pizza ca în Italia, ca sa știm și noi.
  Sau măcar o pizza asemănătoare. Hai, că nu-i reclamă, nu țineți numai pentru voi !!!
  Sa facem vânzare celor care fac pizza buna și nu numai pizza.
  Ar fi bun și un forum interactiv, dacă tot discutam despre mâncare.
  Cu mâncare bună nu ai cum sa dai faliment!

 • pizza este un aliment sanatos, te saturi si e consistent si sigur nu se compara cu produsele fast-food in ulei clocotit de multe ori. Si producatorii autohtoni isi vand marfa la pizzerii, no sa faceti pizza al tartufo care e scumpa in Italia sau pizza al pomodoro care nu cred ca ar fi agreata de romani dar ceea ce prefera romanii pizza buna si pret bun sigur veti face si veti avea clienti, mai procedati si cu o felie la degustare pentru cei care vor sa manance la masa asa clientul degusta si comanda la masa si paste bune ca ne plac sunt sanatoase carbonara sigur plac oricui mai ales iarna si producatorii autohtoni isi vand marfa, succes inceputul e greu

 • E grea viata si in alte tari multe afaceri au scazut dar nu ne comparam cu Italia sau Germania sau alte tari care dau ajutor social celor ramasi fara munca sau celor care nu vor sa munceasca si primesc ajutor social intre 500-700 euro pe luna, pentru ca asa e statul are grija de poporul sau, la noi ajutor social 150 lei luna daca ai ramas fara munca pana gasesti si daca mai gasesti cum traiesti cu 150 lei. Un italian care primeste 700 euro pe luna ajutor social tot spune ca e nemultumit

 • toti boschetii din italia vin si fac pizza
  aluat + topping = 1,5-2 lei si vor s-o vand cu 30-40 lei
  la sapa si harlet boschetilor, daca muncesti o vara ai de mancare tot anul

Adauga un comentariu