Eveniment-Social

Doi giganti se lupta pe spatele pacientilor unui spital din Iasi. O suma fabuloasa este la mijloc

Publicat: 15 sept. 2014
1

@ Pacientii diagnosticati cu cancer sunt prinsi la mijloc intre doua firme care liciteaza pentru o suma fabuloasa @ Aparatura medicala trebuie sa ajunga in cat mai scurt timp intr-un important spital din Iasi

Procedurile birocratice nu tin cont de suferinta celor care primesc un diagnostic abia cand boala se afla intr-un stadiu avansat. De mai bine de un an, un important spital din Iasi a incercat sa achizitioneze echipament de tip PET-CT. Nici pana in prezent situatia nu este foarte limpede, iar un alt proiect important risca sa ramana in aer daca in cel mai scurt timp echipamentul PET-CT nu ajunge in spital.

Aparatura are ca destinatie Institutul Regional de Oncologie Iasi, insa licitatia a fost organizata de catre Directia de Sanatate Publica Iasi (DSP). Initial s-a vorbit despre amplasarea echipamentului intr-un corp de cladire al Spitalului Sf. Spiridon Iasi. Aceasta idee a fost respinsa din cauza spatiului necorespunzator. La licitatie au participat doua firme, doi giganti pe piata aparaturii medicale, care au contracte cu zeci de spitale la nivel national. SC Siemens SRL si SC General Electric Medic Systems Romania SRL au fost firmele care s-au confruntat pentru a prinde un contract cu o valoare destul de mare. Licitatia demarata in vara anului trecut avea un contract cu o valoare estimata intre 6.500.000 si 13.000.000 lei, pentru minim un PET-CT si maxim doua echipamente. Prima licitatie a fost anulata si apoi reluata. Nici de aceasta data echipamentul nu a putut ajunge in spital pentru ca SC Siemens SRL a depus contestatie. Momentan, nemultumirile contestatarului stau pe masa Comisiei Nationale pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC).

Este asteptata decizia CNSC

Conducerea Institutului de Oncologie asteapta un raspuns, in caz contrar risca sa intampine probleme serioase in derularea unui proiect de 10 milioane de euro care implica producerea de izotopi. „Licitatia a fost pusa la punct de Directia de Sanatate Publica de anul trecut. Au fost mai multe probleme, iar acum a fost depusa o contestatie. S-au incadrat doua firme, iar oferta castigatoare a fost contestata. Asteptam rezultatele pentru ca de acest echipamet PET-CT tine si derularea unui proiect destul de important pentru care avem un termen limita. Valoarea ofertei castigatoare a fost de aproximativ 7.700.000 lei. Reprezentantii DSP Iasi sunt in masura sa furnizeze toate informatiile legate de aceasta licitatie„, a precizat Mirela Grosu, manager Institutul de Oncologie Iasi. Aceste amanari nu inseamna decat dezavantaje pentru pacient. Formatiunile maligne pot fi depistate mult mai repede si intr-un stadiu incipient prin scanarile realizate cu echipamentul PET-CT. Suma fabuloasa care este la mijloc tine in lupta cele doua firme, iar contestatia amana achizitia efectiva a aparaturii medicale.

Adauga un comentariu