Eveniment-Social

Doi ieseni au murit si alti trei se zbat intre viata si moarte. Medicii sunt neputinciosi in fata unor astfel de situatii

Publicat: 23 iun. 2016

@ Iesenii sunt sfatuiti sa fie foarte atenti in aceste zile si sa respecte cu strictete sfaturile medicilor @ Un barbat si o femeie au murit in propria locuinta @ Doi tineri au fost transportati in stare critica la spital, prognosticul medicilor fiind foarte rezervat

Stare de alerta la Iasi. Medicii trag un semnal de alarma si sfatuiesc populatia sa respecte indicatiile specialistilor. Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile sunt din ce in ce mai greu de suportat. Majoritatea iesenilor care sufera de boli cronice nu mai pot sta in propriile locuinte, aerul fiind irespirabil. Zilnic, peste 30 de ieseni cu afectiuni cardio-vasculare se prezinta la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon cu dureri in piept, senzatie de sufocare, fluctuatii ale valorilor tensiunii arteriale. Doi ieseni au murit in propria locuinta, fara ca medicii sa mai poata interveni. Miercuri, 22 iunie 2016, o femeie in varsta de 60 ani, din comuna ieseana Rediu, s-a prabusit in propria curte si nu si-a mai revenit. Aceasta a fost transportata la unitatea medicala ieseana.

„Pacienta era cunoscuta cu afectiuni cadiace. Pacienta a fost adusa la spital in stop cardio-respirator, a fost resuscitata zeci de minute, dar nu a raspuns acestor manevre. S-a declarat decesul. Un alt pacient de 66 ani, din Iasi, a murit miercuri seara. Pacientul a facut infarct miocardic. La spital a venit fiica si nu ii venea sa creada ca tatal a decedat. Ne-a spus ca nu avea nicio suferinta, nu era diagnosticat cu o boala cardiaca. Aceste doua decese pot fi puse pe seama disconfortului termic foarte ridicat. Este foare cald afara, foarte cald in majoritatea locuintelor”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD.

Au facut hemoragie cerebrala dupa ce au stat in soare cu orele

Trei tineri din Iasi se zbat intre viata si moarte la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi, dupa ce muncit la camp, pe o caldura infioratoare. Pacientii aveau o temperatura a corpului de 41 – 43 grade Celsius, fata de 37 grade Celsius cat este cea normala. Pacientul in varsta de 39 ani, din comuna ieseana Mosna a fost adus in coma, cu hemoragie intracraniana. Un alt pacient, in varsta de 41 ani, din localitatea Bivolari, din judetul Iasi, a fost diagnosticat cu hemoragie intracerebrala, coma profunda. Un altul, de 38 de ani, de la Tg. Frumos, a fost gasit cazut pe camp, cu o temperatura de 43 de grade Celsius, in stare critica. Prognosticul medicilor privind evolutia starii de sanatate este foarte rezervat.

„Pacientii sunt intr-o stare foarte grava. S-au instituit imediat masurile de scadere a temperaturii corpului prin impachetari reci, cu gheata. Pacientii au cazut pe camp unde efectuau lucrari agricole. Solicitarile au fost facute in jurul orei 13.00-14.00. Probabil munceau in soare de dimineata. Sunt in coma, cu hemoragie intracerebrala si hipertermie”, a spus prof. dr. Diana Cimpoesu.

Nerespectarea acestor indicatii duce la complicatii severe

Medicii atrag, din nou, atentia, asupra urmarilor foarte grave, dupa expunerea prelungita la soare sau nerespectarea indicatiilor pe timp de canicula.

„Chiar daca este vorba de tineri, de copii, bolnavi sau de batrani toti trebuie sa respecte sfaturile pentru perioadele caniculare. Nu aveti voie sa lucrati in timpul amiezii atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate. Nu ignorati sfaturile medicilor de specialitate. Persoanele cu afectiuni cardiace sau neurologice ar trebui sa tina permanent legatura cu medicul si sa semnaleze acestuia orice modificare a starii de sanatate”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoesu.

In aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate, populatia trebuie sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00-18.00, sa consume intre 1,5 si 2 litri de lichide fara a astepta senzatia de sete. Este indicat un pahar de apa sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, medicii sfatuiesc iesenii sa consume fructe si legume proaspete, in special cele care contin o cantitate mare de apa. Se recomanda sa se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor, sa se evite consumul alimentelor usor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului împotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina, cafea, ceai, cola sau de zahar, sucuri racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei sunt indicate dusurile caldute, iar daca aveti aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala. Evitati activitatile în exterior care necesita un consum mare de energie.loading...

Adauga un comentariu