Titlurile zilei

Doi ieșeni s-ar întoarce din Italia doar pentru o anumită sumă! Povestea soților Butnaru, care au câștigat o mică avere. „Mă simt foarte bine, o consum de 3 ani”

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi ieșeni s-ar întoarce din Italia doar pentru o anumită sumă Povestea soților Butnaru care au câștigat o mică avere. Mă simt foarte bine o consum de 3 ani
Familia Butnaru, din Iași, este una dintre cele câteva mii de familii de ieșeni plecate să muncească în străinătate, care s-ar întoarce definitiv în România dacă ar fi impulsionate să o facă prin strategii adoptate de autoritățile statului, dacă salariile ar fi mai mari și dacă ar putea fi accesate mai ușor fonduri europene

Povestea soților Butnaru, din comuna Țigănași, Iași, începe în urmă cu 14 ani, când au decis să plece să muncească într-o fabrică din Italia. După ani de muncă în străinătate, în anul 2016 au înființat o plantație cu cătină, în comuna natală, sperând că vor rămâne definitiv în țară. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza piedicilor apărute pe parcurs care i-au determinat cei doi soți să revină în Italia, în fabrica de dulciuri

Nicu și Viorica Butnaru lucrează împreună într-o fabrică de dulciuri, din Italia, din zona Udine. În urmă cu 14 ani au decis să lase România și să plece să muncească în străinătate pentru a strânge banii necesari unui trai mai bun. După ani grei de muncă în Italia, s-au gândit că este momentul să revină definitiv în comuna natală, Țigănași, plănuind să dezvolte o afacere de succes în domeniul agricol. Au investit 55.000 de euro într-o plantație cu cătină, în urmă cu 4 ani, sperând că acesta este un motiv suficient de bun să rămână în țară. Planurile însă le-au fost date peste cap când și-au dat seama că trebuie să mai muncească o perioadă, în Italia, pentru a economisi banii necesari.

„Eu sunt muncitor în fabrica de dulciuri din Italia. E o firmă din Franța care a deschis mai multe fabrici în Italia. Eu și soția ne-am reîntors să lucrăm după ce am făcut plantația de cătină. M-am apucat de plantație cu gândul de a mă întoarce în țară, definitiv. Aici, în Italia, aproape de noi, sunt niște fermieri care au 60 de hectare de teren cu cătină, care au făcut produse pe bază de cătină și au vândut tot ce au produs. Le-a mers bine afacerea și în continuare le merge bine. Noi am investit în plantația din comuna Țigănași banii câștigați în străinătate, vreo 55.000 de euro.

Plantația are o suprafață de 3,7 hectare, este deja al 3-lea an de producție, iar toată producția de până acum am consumat-o noi, familia, prietenii și rudele. Nu ne-am întors în anul când am înființat plantația pentru că mai aveam nevoie să cumpărăm niște frigidere, utilaje. Fetița noastră, care este studentă, trebuia ajutată, și am decis să ne întoarcem în Italia, să continuăm munca în fabrică, să mai strângem niște bani”, povestește Nicu Butnaru.

Soții Butnaru, din Iași, muncesc de 14 ani în fabrica din Italia, dar s-ar întoarce în țară dacă ar fi impulsionați să o facă

Ieșeanul povestește că a încercat să acceseze fonduri europene, dar nu a reușit pentru că proiectele au fost respinse de la finanțare. Avea nevoie de banii europeni pentru a achiziționa frigiderul necesar pentru depozitarea producției, dar și de alte echipamente pe care nu putea să le cumpere din fonduri proprii.

„Nu am renunțat la plantație și, momentan, nu renunț. Sper să găsesc o posibilitate să mă întorc definitiv în țară. Cel târziu anul viitor aș vrea să revin cu soția. Vreau să comercializez producția de cătină, dar mai trebuie făcute niște investiții și pentru asta e nevoie de bani. Cele 3,7 hectare cu cătină sunt îngrijite de niște paznici pe care i-am angajat. Am plătit persoanele care să se ocupe de plantație, să o curețe, să culeagă cătina. M-am interesat să iau fonduri europene, să iau un frigider și ce mai am nevoie, vreau să iau legătura cu asociația (n.r.- Asociația Cultivatorilor de Cătină), să pot vinde direct în Germania.

Ar fi și o variantă să economisesc niște bani să iau un frigider pentru că avem producție mare, de 30-40 de tone, de pe cele 3,7 hectare. Eu folosesc cătina pentru că e sănătate curată. Am și probleme cu inima, am grijă la alimentație. Cătina o fac cu miere de albine, o combin, fac sirop și o beau. Mă simt foarte bine, o consum de 3 ani”, mai povestește ieșeanul.

Nicu Butnaru: „E greu să lucrezi în străinătate, mai ales dacă ai copii. Suferința este prea mare de ambele părți”

Nicu Butnaru și soția se numără printre ieșenii plecați în străinătate, dar pentru care este și mai greu să lucreze în afară pentru că au o familie în țară, o fiică, pe care încearcă să o vadă cât mai des. Pentru că aceasta a fost crescută în Iași, iar acum este studentă, cei doi părinți vor să o ajute cât mai mult, dar și să petreacă cât mai mult timp cu ea, iar acest lucru ar fi posibil dacă s-ar stabili definitiv în țară. Din cauza pandemiei au fost nevoiți să vină mai rar acasă.

„Noi lucrăm în fabrica de dulciuri din 2004, dar ne gândim la întoarcerea acasă tot mai mult, mai ales că și fiica noastră este în țară, a crescut în Iași. Nu a vrut să rămână în Italia, nu vrea să audă de Italia. A stat 4 ani aici, dar a crescut în Iași. Are 21 de ani, e la medicină dentară și vrea să își deschidă cabinet după ce termină facultatea. În anul 2019 veneam în fiecare lună în Iași, să ne vedem mai des cu fiica noastră. În 2020 am fost de 4 ori în țară. Veneam din Veneția. S-a schimbat totul cu pandemia, venim mai rar. E greu să lucrezi în străinătate, mai ales dacă ai copii. Suferința este prea mare de ambele părți”, mai spune Nicu Butnaru.

Nicu Butnaru, ieșean care lucrează într-o fabrică din Italia: „Măcar 1.000 de euro dacă ar fi salariul în România, mulți s-ar întoarce”

Ieșeanul susține că s-ar întoarce și anul acesta dacă ar primi ajutor din partea statului pentru a demara afaceri de succes. Acest lucru s-ar întâmpla și cu miile de ieșeni plecați să muncească în străinătate care așteaptă un motiv suficient de bun să revină în țară definitiv.

„La noi și statul ar trebui să facă ceva să ne aducă în țară. Dacă ne-ar da guvernanții o oportunitate, să ne ajute puțin, și anul acesta aș veni în țară să continuăm ce am început cu cătina. Noi am făcut plantația pe motiv că ne întoarcem, dar am fost nevoiți să muncim încă câțiva ani la fabrică, să strângem bani pentru ce mai aveam nevoie, pentru plantație. M-am apucat de proiecte și nu am putut să iau nimic pentru că am văzut că nu suntem impulsionați, ajutați, nici măcar de autoritățile locale.

Eu nu spun că așa e peste tot, dar vorbesc de situația mea. Este greu să vin din afară, să nu știu multe lucruri pentru că am stat atâția ani acolo, dar nici să mă ajute cineva măcar cu primii pași pe care să-i parcurg, să pot accesa fonduri pe proiecte. Măcar 1.000 de euro dacă ar fi salariul în România, mulți s-ar întoarce. Eu m-am format aici, am învățat să fiu punctual, să fiu serios. Aici, în Italia, ești respectat la fel ca toți ceilalți, înveți să fii om de cuvânt pentru că așa au încredere în tine patronul, statul, cei cu care lucrezi. În România te mint în față”, mai spune Nicu Butnaru.

În ultimii ani a crescut numărul ieșenilor care înființează plantații cu fructe de pădure, cu banii economisiți după ce au muncit în străinătate. Este și cazul familiei Secară, care a înființat o afacere de succes cu zmeură, în comuna natală.

Profitul la un hectar de cătină poate ajunge la 5.000 de euro dacă producția este de minimum 4 tone

Boabele de cătină se pot vinde cu 7-10 lei kilogramul, iar cei mai mulți producători care au suprafețe însemnate cu aceste fructe le vând proaspete. Sunt însă și producători care reușesc să comercializeze cătina și sub formă de siropuri. Cătina este cunoscută pentru beneficiile sale, unul dintre acestea fiind cantitatea de 10 ori mai mare de vitamina C față de citrice. Cătina este originară din Asia Centrală și are proprietăți terapeutice. Fructele sunt utilizate în industria alimentară, farmacie și silvicultură. Cel mai valoros este uleiul obținut din fructele de cătină, căutat în industria alimentară, cosmetică, farma, care poate ajunge și la 250 de euro, jumătate de litru.

Toate aceste proprietăți au determinat producătorii să își încerce norocul în afaceri și să investească în astfel de plantații. Astfel, suprafața cultivată în Iași s-a dublat în ultimii 3 ani, fiind înregistrate aproximativ 60 de hectare cu cătină, o parte dintre acestea fiind culturi ecologice. Cele mai mari suprafețe cultivate cu cătină sunt în zona Lețcani, Pașcani, Cristești și Popricani, în unele comune fiind plantate și 15 hectare cu cătină. De asemenea, suprafața cu culturi ecologice a crescut în Iași în ultimii ani, inclusiv cu cătina ecologică. În prezent sunt înregistrate 220.000 de hectare cu plantații ecologice, la Direcția Agricolă Iași. Cei care vor să devină producători ecologici mai pot depune documentele și în acest an.

Adauga un comentariu