National

Doi pe o craca: Elena si Traian

Publicat: 17 oct. 2016
1

Daca este adevarat ce spune, atunci Elena Udrea ii da o lovitura naprasnica partenerului ei, Traian Basescu. Candidand separat. Si fracturand, in acest fel, nucleul dur al fostului tandem. Dar chiar asa va fi?

Daca Traian Basescu nu candideaza, Partidul Miscarea Populara nu are absolut nicio sansa de a obtine cel putin 5%, scor necesar pentru intrarea in Parlament. In jurul sau nu mai exista nici o singura persoana de prim rang. Cine l-ar putea inlocui in calitate de locomotiva a partidului? Si daca, acum, PMP nu trece de aceasta stacheta, nu o va mai face nicicand. Partidul poate fi ingropat odata cu toate eforturile si cheltuielile facute pentru crearea lui, cele mai multe din bani publici.

Tocmai din acest motiv, Traian Basescu si-a asumat, sau lasa impresia ca si-a asumat, riscul de a candida. Spunand ca un presedinte de partid are datoria sa intre in lupta electorala, el si-a anuntat astfel, in avans, intentia. A facut-o insa inainte de un anunt si mai important. Cel al Elenei Udrea. La randul ei, Elena Udrea socheaza opinia publica. Ea ne informeaza ca strange de zor semnaturi pentru a candida, in Bucuresti, ca independent. Este un gest de mare curaj. Si am trei argumente in acest sens. Primul este ca Elena Udrea este, in prezent, o persoana hartuita. Numarul dosarelor penale deschise impotriva ei este atat de mare, incat eu unul le-am pierdut socoteala. La fel si numarul avizelor pentru arestare solicitate Parlamentului. Sa te lupti in aceste conditii, cand nu stii deloc cate zile de libertate mai ai, pentru un loc in Parlamentul Romaniei, solicitandu-le, in acest sens, cetatenilor sa iti acorde toata increderea, este un gest de mare curaj. Vecin cu inconstienta. In al doilea rand, sa candidezi in Bucuresti, unde va exista o uriasa aglomeratie de candidati puternici si unde exista si cei mai multi contestatari ai ei, este aproape o nebunie. In al treilea rand, Elena Udrea se desparte, dupa cum spune si daca ceea ce spune ramane asa, de Traian Basescu. In timp ce Basescu va candida pe listele partidului sau, Elena Udrea va candida ca independenta, desi a condus o vreme respectivul partid.

Dar ce electorat au unul si altul? Ma tem sa spun ca este chiar un electorat identic. Dar nu ma tem sa sustin afirmatia ca, in linii mari, electoratul celor doi se suprapune. Si exista foarte putin electorat diferit. Ceea ce inseamna ca exista riscul ca bazinul PMP, asa subtiat cum este, sa se vulnerabilizeze si mai mult. Pentru ca este inevitabil ca unii simpatizanti ai partidului, fiind si simpatizantii lui Udrea, sa o voteze pe aceasta si sa nu il mai voteze pe Traian Basescu. Si invers.

Daca Elena Udrea nu se razgandeste si daca nu decide, in urmatoarele zile, sa mearga in tandem cu Traian Basescu, fiecare se va scufunda separat si deodata cu barcuta lui. Iar craca pe care stau cei doi de ani si ani de zile se va rupe. Va fi un slat spectaculos in gol.

Adauga un comentariu