Eveniment-Social

Doi procurori s-au inscris in cursa pentru sefia institutiei care a favorizat infractorii

Publicat: 23 oct. 2011

Majoritatea procurorilor fug ca dracul de tamaie atunci cand vine vorba de asumarea unei responsabilitati atat de mari, si anume ocuparea functiei de conducere la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani. Scandalurile de coruptie si musamalizarile din unele dosare ce favorizau infractorii i-au facut pe procurori sa nu se inscrie la concurs. Ca urmare, doar doi procurori pascaneni s-au inscris in competitia pentru ocuparea celor doua functii vacante la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani, cea de prim-procuror si prim-procuror adjunct. Este vorba despre actualul prim-procuror interimar al Parchetului, Liviu Beceru, cel care a fost tarat intr-un recent scandal mediatic. In cursa s-a mai inscris si un procuror iesean, insa la scurt timp si-a retras dosarul. Candidatii au indeplinit conditiile legale de participare la examenul pentru numirea in functii de conducere la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani de pe 23 septembrie si urmeaza ca pana pe 14 decembrie sa se afiseze rezultatele probelor.

Initial, actualul prim-procuror interimar nici nu a dorit sa auda de candidatura la inalta functie, precizand ca are mai multe motive personale, in special pentru ca e destul de greu sa speli pata institutiei care pana nu demult a favorizat infractorii. „M-am razgandit si am ales sa ma inscriu pentru functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani. Prin candidatura mea, si daca reusesc sa obtin postul, se deblocheaza niste posturi de procurori pe functie. M-au ambitionat si declaratiile publice facute de prefect si comentariile pe marginea unor subiecte precum ca nu as candida la aceasta functie de frica sau altele. Iata ca acum le-am raspuns tuturor. Nu am de ce sa-mi fie frica. Nu am vrut sa candidez pentru ca aceasta functie nu-ti aduce nici un beneficiu. Din contra, ai mai multe responsabilitati si mai mult de munca. Daca mai punem in discutie si ultimele scandaluri, atunci chiar ca nu ai avea de ce sa candidezi. Dar m-au ambitionat, dupa cum am mai spus, niste lucruri, niste declaratii si comentarii nepotrivite”, a declarat prim-procurorul interimar, Liviu Beceru.

In urma cu cateva saptamani, prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, a precizat ca la Pascani exista un sistem mafiot format din actualul deputat Neculai Ratoi, secretarul primariei, Mircea Zuzan, dar si prim-procurorul Liviu Beceru si procurorul Alin Spanache. Declaratii publice au fost facute dupa ce nepotul secretarului Mircea Zuzan, Marius Danut Punei, l-a atacat cu o sabie pe jandarmul Mihai Zaharia, zvonindu-se faptul ca s-ar fi incercat prin diferite interventii sa nu fie tras la raspundere agresorul.

Un nou purtator de cuvant

Datorita faptului ca s-a inscris la concurs, prim-procurorul Liviu Beceru a renuntat la functia de purtator de cuvant si a numit alt procuror. Noul purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani este Ichim Codrin Sarcu. „Nu mai puteam face fata si activitatii de conducere si celei de purtator de cuvant. Sunt multe atributii pe care le am si, mai mult, ma pregatesc si pentru concurs. De astazi inainte domnul procuror Codrin se va ocupa de relatiile cu presa”, a precizat Liviu Beceru. 

Procurorii se muta in casa noua

Spre sfarsitul lunii noiembrie urmeaza sa se inaugureze noua cladire a magistratilor pascaneni. Lucrarile la sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani sunt finalizate. „Noi vom incepe sa ne mutam in noua cladire incepand cu luna noiembrie pentru ca sunt multe lucruri de carat. Dar spre finalul lunii vom inaugura noul sediu. Aici sunt asteptati sa ia parte magistrati importanti de la rangurile superioare, atat la nivel de judet, cat si general”, a declarat prim-procurorul Parchetului, Liviu Beceru.

Noua cladire este situata in zona Deal, pe strada Stefan cel Mare, vizavi de catedrala. Costurile ei, a carei suprafata utila depaseste 600 mp, se apropie de 20 miliarde lei vechi. Are prevazute demisol, unde vor fi camera de arest, garajele si arhiva, parter si un etaj, acesta din urma cu birouri si sali de sedinte si de audieri. Urmeaza sa se constate daca procurorii merita un astfel de sediu in viitorul apropiat, avand in vedere ca majoritatea pascanenilor si-au pierdut increderea in aceasta institutie din cauza ultimelor scandaluri.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu