Titlurile zilei

Doi tineri din Iași au adunat ban cu ban ca să-și construiască casa visurilor, dar în 3 ore au pierdut totul! Imaginile care îți taie răsuflarea, înainte și după incendiu! E devastator!

Publicat: 07 oct. 2020
Casa familiei Ioniță, înainte și după incendiu
Casa familiei Ioniță, înainte și după incendiu

Doi tineri din Iași au muncit 10 ani de zile în străinătate pentru a-și construi casa pe care au visat-o! În numai 3 ore, visul lor s-a transformat în scrum. În toiul nopții, casa le-a luat foc împreună cu toate bunurile, dar și ultimii bani păstrați cu chibzuință pentru zile negre. Cei doi soți au rămas pe drumuri împreună cu cei trei copii minori

Irina și Răzvan Ioniță au muncit din greu 10 ani în Spania pentru a-și putea construi casa visurilor lor. Nu și-au permis concedii de lux și nici haine scumpe, au muncit zi și noapte pentru a le putea oferi celor 3 copii ceea ce ei nu au avut în copilărie. Au adunat ban cu ban și în fiecare lună primeau fotografii de la părinți cu casa, fotografii care le aminteau că au pentru ce munci și că merită truda. După 10 ani de zile, au revenit în România, ca să se așeze în sfârșit la casa lor. Duminică dimineața, în jurul orei 3, din cauza unui fir de electricitate, casa lor a fost mistuită de flăcări. Până la 6 dimineața și-au privit munca transformându-se în scrum. Au rămas pe drumuri împreună cu cei 3 copii și privesc sfâșiați de durere căminul lor, transformat în cenușă.

Răzvan: „Duminică am pierdut totul! Nici nu mai am lacrimi să pot plânge, totul e distrus”

Povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan începe când ea avea 16 ani, iar el 18. S-au cunoscut la o petrecere, iar de atunci și-au jurat iubire eternă. Împreună au 3 copii frumoși și sănătoși, pe Alex, Mikel și Asir. La câțiva ani după ce s-au cunoscut, cei doi iubiți au decis să plece în străinătate pentru a-și construi un trai mai bun. Au ales Spania, loc în care Irina a lucrat ca ospătar, iar Răzvan a fost curier. Au visat să-și construiască o căsuță pe pământul primit de la părinți, așa că, în fiecare lună, timp de 10 ani, cei doi soți au trimis toată agoniseala în țară pentru construcția căsuței lor. Au avut o bucată de pământ în sat Scopoșeni, comuna Horlești din Județul Iași. În urmă cu două luni, din cauza pandemiei de COVID-19, soții Ioniță și-au pierdut locul de muncă.

„Am rămas fără loc de muncă și ne-am gândit că e momentul să ne retragem acasă. De bine de rău, aici avem locul nostru. Aveam casa terminată, mobilată și nu ne mai lipsea nimic. Duminică am pierdut totul! Nici nu mai am lacrimi să pot plânge, totul e distrus”, spune Răzvan Ioniță.

Un vecin, care s-a trezit din întâmplare la ora 3 dimineața, a salvat viața lui Răzvan, a Irinei și a copiilor: „Așa a fost făcut să se întâmple”

Duminică dimineața, în jurul orei 3, un vecin care locuiește în fața casei familiei Ioniță a observat că acoperișul casei tinerilor a luat foc. Nu a stat pe gânduri și a alergat să-i scoată din casă. A bătut de mai multe ori la ușă și, într-un final, Răzvan a ieșit afară, amețit de fumul care îi inundase casa. Dacă vecinul lor nu ar fi observat incendiul, astăzi, Răzvan, Irina și cei 3 copii probabil că nu ar mai fi fost în viață.

„Așa a fost făcut să se întâmple. Sâmbătă eu am fost la un concurs de pescuit și am ajuns acasă în jurul orei 19:00. Pentru că eram obosit, m-am pus la somn. Pe la ora 3 dimineața, m-am trezit pentru că organismul meu își primise energia de care avea nevoie. Stăteam pe terasa din curtea mea și deodată am auzit niște pocnituri care veneau din zona casei lor. Când m-am îndreptat să văd ce se întâmplă, am văzut că o bucată de acoperiș era în flăcări. Am mers, i-am scos din casă, Irina a sunat la 112. În câteva minute am scos furtunul de apă din curtea mea și am încercat să sting flăcările, dar, din păcate, se extindeau mult prea repede ca să putem face față”, spune Ciprian Galic, vecinul care a salvat viața familiei Ioniță.

Irina, înecată în lacrimi: „Am pierdut totul, totul! Niciodată nu vom mai avea ceea ce am avut!”

Așa cum povestește Irina, pompierii au ajuns la 45 de minute după ce a sunat la 112. Era deja prea târziu și asta pentru că flăcările îi mistuiseră toată casa. Își țineau copiii în brațe și priveau disperați cum, de la minut la minut, toată speranța lor, toată truda lor de ani de zile se transforma în scrum.

„Am reușit să scot din casă doar copiii și actele, de restul s-a ales praful. Nu mai avem nimic. Toate electrocasnicele, toate hainele copiilor, rechizitele pentru școală, pozele noastre de la nuntă, amintirile noastre au fost arse! Abia mă pot ține pe picioare, iar copiii sunt în stare de șoc. Am rămas doar cu hainele de pe noi. Mai aveam 1.000 de euro puși deoparte pentru zilele negre și au ars și ultimii bănuți. Acum stăm la un vecin și venim zilnic la căsuța noastră să strângem ce a mai rămas pe aici. Am pierdut totul, totul! Niciodată nu vom mai avea ceea ce am avut!”, spune, plângând ca un copil neajutorat, Irina.

Toate amintirile familiei Ioniță au fost arse în casa pentru care au muncit 10 ani în străinătate

Irina are 30 de ani, iar Răzvan 32. În sfârșit, visul lor de a se așeza cu copiii la casa lor devenise, după extrem de mulți ani, realitate. Din toate speranțele lor nu s-a ales nimic. Erau la vârsta și în situația în care, în sfârșit, aveau tot ceea ce le trebuie, fără a primi ajutor din partea familiei, dar iată că, în câteva ore, totul s-a năruit.

„Am făcut totul prin propria noastră muncă. Nu ne-a ajutat nimeni, pentru că și părinții noștri sunt necăjiți. Se bucurau pentru noi, că ne-au văzut fericiți, dar, din păcate, nu pentru mult timp. Aveam 1.500 de poze în albume, poze scoase de la nunta noastră și poze cu copilașii noștri când erau micuți. Focul acesta nemilos ne-a luat și ultimele amintiri. Nu cred că vreodată vom putea trece peste acest necaz care ne-a lovit familia. Este prea mult pentru noi toți!”, spune Răzvan.

Vecinii, înduioșați de povestea tinerilor, le-au sărit în ajutor! Ieri, au aruncat toată cenușa din casă rămasă în urma incendiului

Vecinii au sărit să-i ajute pe tinerii rămași într-o singură noapte fără casă. Ieri, redactorii BZI au mers să discute cu Răzvan și Irina. La casa lor lucrau de zor câțiva vecini dornici să le mai aline durerea. Unii cățărați pe ceea ce a mai rămas din casă, alții dând cu dalta în pereții mistuiți de flăcări, bolboroseau la unison:

„Ferească Dumnezeu de așa necaz!”.

„Am venit să-i ajutăm, nu-i putem lăsa singuri într-o asemenea situație. I-am ajutat să care toată cenușa care a rămas din obiecte și să scoată toată fierăraia care a rămas de la casă în urma incendiului. Sperăm să putem să facem curat și să-i ajutăm cu ceea ce au nevoie. Poate dă Dumnezeu și ține și vremea cu noi. Eu le-am spus bine că au scăpat ei teferi, că prin muncă or reuși ei să facă totul cum a fost. Facem un apel la toți oamenii care văd acest articol să-i ajute pe cei 2 tineri să-și reclădească casa! Au rămas doar cu chiloții pe ei și cu papucii. Haideți să le întindem o mână de ajutor. Au muncit săracii în străinătate atâția ani și uite ce s-a ales de munca lor”, încheie Ciprian Galic, vecinul care a salvat viața familiei Ioniță.

Visul familiei Ioniță nu va putea fi reparat fără ajutorul vostru! Împreună le putem reda speranța că visele pot deveni realitate

Familia Ioniță are nevoie disperată de ajutorul vostru. Pentru a-și reface casa, au nevoie de materiale de construcție. Totodată, în incediu le-au ars toate bunurile, dar și toți banii. Copiii nu pot merge la școală pentru că au rămas fără haine, fără cărți și rechizite. Cei care doresc să-i ajute pot merge la ei acasă, pot lua legătura cu ei telefonic sau pot transfera bani în contul bancar al familiei. Familia Ioniță locuiește în sat Scopoșeni, comuna Horlești din Județul Iași, pe strada Crângul Meilor nr. 14. Numărul de telefon al lui Răzvan Ioniță este: 0763.841.991, iar contul bancar este RO21BRDE240SV50712112400, cu numele Răvan Iulian Ioniță. Haideți să dăm împreună o nouă speranță unei tinere familii din Iași, traumatizată de incendiul care le-a mistuit casa!

Numar de telefon: 0763.841.991, contul bancar: RO21BRDE240SV50712112400, cu numele Răvan Iulian Ioniță.

Comentarii
 • Mda. Sper să citească comentariul ăsta, ca să înțeleagă ce să facă în viitor. Un foc din senin nu există, acolo a fost o cauză ascunsă, în instalația electrică. Fie ceva lăsat în funcțiune pe o linie de conductori subdimensionată, fie un scurtcircuit între doi conductori, undeva în pereți sau în zona unde erau materiale inflamabile. Repet, foc din senin nu există. Cine le-a făcut instalația electrică nu era electrotehnist, ci cioban la oi, cu două fire și un bec. Le-a lipsit un dispozitiv numit detectorul de arc electric, montat la tabloul electric al locuinței. Ăla detecta producerea arcului electric și decupla automat instalația. Văzând că nu mai funcționează, ar fi chemat un electrician, care găsea scurtul și îl înlătura. Incendiu fără arcul electric, în instalații, nu există. Dacă aveți dubii privind instalațiile voastre electrice, montați-vă detectorul de arc electric la tablou. În cel mai rău caz rămâneți pe întuneric, până la remedierea defectului, însă înlăturați posibilitatea de a lua foc.

 • Sa va ajute Dumnezeu sa va refaceți casa măcar jumate din cea ce a-ți făcut. Nu disperați, ca încetul cu încetul se vor așeza lucrurile!!!! Fiți tari!!!! Dumnezeu cu voi!!!!

 • Ei erau plecati cand s-a construit casa. Au facut totul de la distanta. Primeau doar poze si video de la constructori. Actele nu erau terminate,, deci, nici asigurare nu aveau.

 • Ba si eu am strans bani sa-mi iau masina, si apoi pana sa o asigur am facut accident.
  Va las aici contul sau cum..?

  PS: glumesc, sunt OK cu cazurile umanitare si donez in cadru legal prin multe mijloace (revolut de la donatii, mesaje text, etc) aici pare ceva ciudat (nici asigurare mentionata, nici campanie de donatii calumea just saying).

 • Vb in necunoscuta de cauza in legătură cu instalația electrica nu ati fost acolo si.. Va dați cu părerea… Dar doar atât… Dacă nu ajutați cu cv.. Măcar nu mai acuzați fără sa știți adevărul..

 • Ceia ce nu știu mulți e ca in curtea aia sa mai legat cineva in doza exterioara… Așa ca hai mai ușor cu acuzațiile pe cel ce a făcut instalația electrica…

 • Tu, cel care stii ce este in curtea lor,… Poate stii si de ce electricianul nu si-a facut treaba de mantuiala. Daca facea cum trebuie, nu se intampla asa tragedue.

 • Tu, cel care stii ce este in curtea lor,… Poate stii si de ce electricianul si-a facut treaba de mantuiala. Daca facea cum trebuie, nu se intampla asa tragedie.

Adauga un comentariu