Actualitate

DOLIU in cultura romaneasca! A murit

Publicat: 05 oct. 2016
17

Basul Pompeiu Harasteanu, artist de talie internationala, aplaudat pe marile scene din tara si strainatate, a incetat din viata miercuri, la varsta de 81 de ani.

Informatia a fost confirmata de criticul muzical Costin Popa.

Pompeiu Harasteanu s-a nascut la 14 septembrie 1935, in orasul Gheorgheni, judetul Harghita, dar copilaria si-a petrecut-o la Ludus (judetul Mures), unde a urmat si scoala primara.

Harasteanu a absolvit Conservatorul ‘Ciprian Porumbescu’ din Bucuresti in 1958, formandu-se sub indrumarea unor nume legendare ale teatrului liric romanesc, precum Petre Stefanescu Goanga, Elena Sachin, George Ionescu si Constantin Stroescu.

Inca din timpul studentiei a castigat mai multe concursuri internationale de canto si s-a facut remarcat cantand pe scena Conservatorului sau pe cea a Ateneului Roman.

Debutul la Opera Nationala Bucuresti a avut loc in 1966 cu rolul Ferrando din ‘Il Trovatore’ (‘Trubadurul’) de Giuseppe Verdi.

Palmaresul artistului cuprinde aproape 3.000 de spectacole de opera si 2.000 de concerte si recitaluri. In repertoriul sau se regasesc toate lucrarile genului liric si ale celui vocal-simfonic.

Din 1982, timp de opt ani, a fost profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, din 1990 a fost profesor la Universitatea de Muzica din Bucuresti, iar din anul 1997 – profesor la Universitatea ‘Ovidiu’ din Constanta.

Opera Nationala din Bucuresti l-a avut director general intre anii 1994 – 1997.

Adauga un comentariu