Actualitate

Doliu in faimosul cvartet Voces: a murit Anton Diaconu

Publicat: 09 oct. 2012
1

Sirul pierderilor umane in randul marilor oameni din cultura ieseana continua. Cunoscutul Anton Diaconu, membru al faimosului cvartet Voces, a trecut in nefiinta. Astfel, acum doua zile, rapus de o boala crunta, acesta a plecat intr-o lume mai buna. Cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) si unul din maestrii viorii, acesta interpreta la vioara a II-a in cadrul Voces alaturi de Bujor Prelipcean, la vioara, Constantin Stanciu, viola si Dan Prelipcean, violoncel. De precizat ca faimosul cvartet din care facea parte a luat fiinta in 1973, avand urmatoarea componenta initiala: Bujor Prelipcean – vioara I, Adrian Anania, vioara II, Gheorghe Haag la viola, Dan Prelipcean la violoncel. In 1975 a fost cooptat la vioara II si Anton Diaconu, iar in 1983, la viola, Constantin Stanciu, formula care era si cea actuala. „Voces” a scos peste 50 de discuri, dintre care 28 sunt imprimari „live”. Din 1980 acesta a fost desemnat Cvartet de Stat al Romaniei. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Comentarii
 • Constantine, e trist ca asa se intampla dar intrebarea asta nu o mai pune ptr ca si bogatul si saracul si omul de cultura si ******** tot acolo merg, mai devreme sau mai tarziu.

 • În copilărie, în timpul teroare comunismului de război, Toni a locuit în Cluj. Studia vioara intensiv. Tatăl lui, fost colonel în războiul 1941-1944, dat afară din armată, câștiga un ban din transcrierea partiturilor muzicale. Mama lui a fost o evreică bogată pe vremuri, frumoasă, intrigantă. Am aflat, ulterior, că sora lui, Mihaela, bolnavă de diabet, a murit de tânără (în circumstanțe nefericite). Trăiau destul de retrași, cu aere de ușoară superioritate (deși, pe scara socială, reală, nu comunistă, aveau vecini situați mult mai sus). Mama, fiica și fiul, aveau obiceiul să umble cu basc pe cap. Băiatul cu basc verde, sora cu basc roșu. Frații erau de treabă.
  De la Iași, n-au ținut legătura cu niciunul din prieteni.
  Acum câțiva ani, am citit despre Cvartet, și i-am văzut în poza.
  Dumnezeu îl odihnește !
  Felicitări, Cvartetului !
  C-N, 27 martie 2019

Adauga un comentariu