Arte vizuale

Doliu in lumea artistica! Un mare fotograf a incetat din viata

Publicat: 01 sept. 2016

Fotograful francez Marc Riboud, celebru pentru reportajele sale realizate in lumea intreaga si fost director al agentiei Magnum, a murit, marti, la varsta de 93 de ani, dupa o indelungata suferinta, au anuntat membrii familiei sale, citati de Le Monde.

Veritabil maestru al fotografiei alb-negru, reporter talentat al unei realitati pe care a tratat-o intotdeauna cu sensibilitate, Marc Riboud obisnuia sa spuna ca fotografiaza ”asa cum un fredoneaza un muzician”.

”Marc Riboud era fotograful care a facut cele mai multe fotografii istorice din viata unui om”, a spus Jean-François Leroy, directorul festivalului de fotojurnalism  Visa pour l’image. ”Multi fotografi s-au inspirat din opera lui, dar fara sa il egaleze niciodata”, a adaugat el.

”Marc Riboud era un fotograf-plimbaret. Stia sa surprinda scene insolite, cu personaje mari din lume, dar si scene din viata strazii”, a declarat Alain Genestar, directorul revistei de fotojurnalism Polka.

Nascut in 1923 la Saint-Genis-Laval, in apropiere de Lyon, Marc Riboud a primit in dar primul lui aparat de fotografiat de la tatal lui, la varsta de 14 ani. Cariera lui a debutat in urma cu peste 60 de ani. In 1953, a obtinut prima publicare intr-o revista, in prestigioasa Life, cu imaginea unui muncitor in echilibru, pe structura din otel a Turnului Eiffel din Paris, intitulata ”Le Peintre de la Tour Eiffel”. A ramas unul dintre cele mai cunoscute clisee fotografice ale sale, alaturi de ”La Fille à la fleur”, care prezinta o militanta impotriva razboiului din Vietnam, fotografiata in fata soldatilor inarmati din fata Pentagonului, in 1967.

Angajat la prestigioasa agentie Magnum la invitatia lui Henri Cartier-Bresson si Robert Capa, Marc Riboud, de formatie inginer, a devenit apoi fotograf de calatorie. A petrecut lungi perioade in India, China, Japonia; a acoperit din punct de vedere fotojurnalistic razboaiele de independenta din Algeria si Africa Subsahariana in anii 1960, potrivit biografiei sale online. Este, de asemenea, unul dintre putinii fotografi din lume care au realizat reportaje in sudul si in nordul Vietnamului, intre 1968 si 1969.

Presedinte al agentiei Magnum din 1974 pana in 1976, a parasit agentia in 1979, spunand ca nu ii place ”concurenta pentru glorie” care aparuse in companie.

Autor al unui numar de 15 carti, Marc Riboud a fost recompensat cu numeroase premii, inclusiv premiul Nadar in 2012 pentru cartea ” Vers l’Orient”. Fotografiile sale au fost publicate in marile reviste ale lumii, precum Life, Paris Match, Stern, Natural Geographic si Le Nouvel Observateur, dar si in numeroase galerii si muzee, in Franta, Marea Britanie si Statele Unite. Fotografiile pe care le-a facut in 1963 in Cuba, unde s-a intalnit cu Fidel Castro, sunt expuse in prezent la Festivalul Visa pour l’image din Perpignan.

Al cincilea dintre cei sapte copii ai parintilor lui, Marc Riboud a fost fratele industriasului Jean Riboud, decedat in 1985 si fost presedinte al liderului mondial din domeniul serviciilor petroliere Schlumberger, si al lui Antoine Riboud, fondatorul si fostul CEO al grupului Danone, decedat in 2002.loading...

Adauga un comentariu