National

Doliu in lumea cinematografica

Publicat: 31 ian. 2014

Regizorul maghiar cu origini romanesti Miklós Jancsó, care a studiat la Cluj-Napoca, premiat apoi la Festivalul de Film de la Cannes si la Mostra de la Venetia, a murit vineri, la varsta de 92 de ani, informeaza AFP.

Miklós Jancsó s-a nascut pe 27 septembrie 1921, in orasul Vác din Ungaria. Parintii lui au fost maghiarul Sandor Jancsó si romanca Angela Poparad. A studiat dreptul la Universitatea din Pecs si a obtinut diploma in drept la Universitatea din Cluj-Napoca in anul 1944.

Citeste si DOLIU. A murit unul dintre cei mai valorosi profesori universitari din Iasi

S-a inscris la cursuri de istoria artei si de etnografie, doua domenii pe care a continuat sa le studieze si in timpul sederii sale in Transilvania.

Citeste si A murit o LEGENDA a muzicii americane

Dupa absolvirea cursurilor universitare, Miklós Jancsó a luptat in Al Doilea Razboi Mondial si a fost pentru o scurta perioada prizonier de razboi. Dupa razboi, s-a inscris in Barou, dar a evitat sa urmeze o cariera in justitie.

A preferat sa se inscrie la Academia de teatru si film din Budapesta, unde a obtinut o diploma in regie de film in anul 1950.

Citeste si Doliu in mediul cultural iesean. A murit un important scriitor – UPDATE

Miklós Jancsó a primit premiul pentru regie le Cannes in 1972, cu filmul „Még kér a nép”, si a fost selectat de cinci ori in competitia pentru trofeul Palme d’Or. A fost nominalizat si la Ursul de Aur de la Berlin, in 1986, cu filmul „L’Aube”, si a fost recompensat cu Leul de Aur pentru intreaga cariera la Venetia, in 1990.
Cineastul maghiar a fost recompensat si de doua ori cu premiul Kossuth, cea mai prestigioasa distinctie artistica din Ungaria.loading...

Adauga un comentariu