Magazin

DOLIU in lumea filmului. A murit „cel mai cenzurat” regizor

Publicat: 05 ian. 2015
1

Regizorul Rene Vautier, personalitate marcanta a filmului francez, a murit duminica intr-un un spital din regiunea Bretagne, la varsta de 86 de ani.

Recunoscut pentru numeroasele filme in care a tratat tema colonialismului si razboiul din Algeria, Rene Vautier se considera la un moment dat cineastul ‘cel mai cenzurat’ din Franta, multe din filmele sale deranjand prin mesajul transmis, iar unele dintre acestea fiind chiar interzise.

Citeste si Lumea sportului a mai pierdut un campion

Nascut la 15 ianuarie 1928 la Camaret-sur-Mer, Rene Vautier s-a confruntat cu numeroase provocari de-a lungul vietii pentru sustinerea principiilor sale privind tema colonialismului. A fost inchis, a facut greva foamei, a fost amenintat si condamnat, insa a realizat zeci de filme si documentare despre razboiul din Algeria, printre cele mai cunoscute fiind ‘Une nation, l’Algerie’ (1954) sau ‘Algerie en flammes’ (1958).

A fost in atentia institutiilor statului francez, fiind acuzat ca a atentat la securitatea interna a statului, pentru declaratiile sale potrivit carora ‘Algeria va fi oricum independenta’.

Absolvent in 1946 al Institutului pentru inalte studii cinematografice, Rene Vautier a avut un rol important in formarea primei generatii de cineasti algerieni.

Citeste si Doliu in lumea fotbalului. Ar fi implinit 21 de ani pe 17 ianuarie

Pentru filmul ‘Avoir 20 ans dans les Aures’ (1972) a fost recompensat la Festivalul de la Cannes, in 1972, cu Premiul international al criticii.

Filmul a fost vazut peste tot in lume, dar mi-era rusine ca nu pot raspunde oamenilor care ma intrebau cum de cineastii francezi nu au facut un film despre razboiul din Algeria, declara Vautier intr-un interviu pentru L’Humanite, in ianuarie 2001.

‘Afrique 50′, un scurtmetraj de 17 minute, realizat pe parcursul a 20 de ani, si totodata primul film francez anticolonialist, a fost cenzurat timp de patruzeci de ani si i-a adus regizorului o condamnare la un an de inchisoare. In 1997 ministerul francez al afacerilor externe i-a returnat lui Rene Vautier copia confiscata a filmului Afrique 50. Pana in 2008, nicio televiziune franceza nu a difuzat documentarul.

Citeste si TRAGEDIE in lumea fotbalului: Un fotbalist a fost gasit MORT de Anul Nou

Pentru participarea sa la actiunile Rezistentei Franceze, la varsta de 15 ani, a fost decorat de Charles de Gaulle cu distinctia ‘l’Ordre de la Nation’.

In 2000 a fost decorat de Institutul Cultural din Bretania cu distinctia ‘l’Ordre de l’Hermine’.

In 2014 a realizat impreuna cu fiica sa, Moira Chappedelaine-Vautier, filmul documentar ‘Histoires d’images, Images d’Histoire’.

Adauga un comentariu