International

DOLIU in lumea filmului. Un MARE artist s-a stins din viata

Publicat: 03 iul. 2016
1
Michael Cimino, regizor si producator american premiat cu Oscar pentru filmul „Vanatorul de cerbi”, a murit ieri, la varsta de 77 de ani.  Potrivit surselor un mesaj a fost publicat de directorul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, prin care anunta ca cineastul a murit in pace, inconjurat de apropiati si de cele doua femei pe care le-a iubit. „Il iubim si noi”.
Data de 3 februarie 1939 apare, de regula, ca zi de nastere a cineastului american, insa cele mai multe date personale ale lui Cimino au fost invaluite in mister. Michael Cimino a regizat opt lungmetraje in cariera sa inceputa in 1974. Debutul a venit grastie lui Clint Eastwood, care i-a propus sa regizeze filmul „Pe urmele banilor/ Thunderbolt and Lightfoot”, pentru care Jeff Bridges a primit o nominalizare la Oscar.
Pentru cel de-al doilea film al sau, pe care l-a produs si regizat, „Vanatorul de cerbi/ The Deer Hunter” (1978), cu Meryl Streep si Robert De Niro in rolurile principale, Michael Cimino a fost recompensat cu doua premii Oscar, la categoriile „cel mai bun regizor” si „cel mai bun film”.
Al treilea lungmetraj al sau, „Taramul fagaduintei/ Heaven s Gate” (1980), cu John Hurt, Christopher Walken si Kris Kristofferson, a fost un dezastru privind critica si incasarile. I-au urmat alte cinci lungmetraje, intre care s-a remarcat „Ore de disperare/ Desperate Hours” (1990), cu Mickey Rourke si Anthony Hopkins in rolurile principale. In 2001, a scris romanul „Big Jane”, iar doi ani mai tarziu a colaborat cu Francesca Pollock pentru volumul „Conversations en miroir”.
Adauga un comentariu