International

Doliu in lumea literaturii! Un cunoscut scriitor s-a stins din viata. Romanele sale au fost comparate cu ale lui Mark Twain – FOTO

Publicat: 01 aug. 2016
1
Scriitorul rus Fazil Iskander, cunoscut pentru descrierile pline de umor ale vietii de zi cu zi in Caucazul sau natal si viziunea satirica asupra societatii sovietice, a murit ieri la varsta de 87 de ani, au anuntat agentiile de presa ruse. Desi nu a fost niciodata considerat un disident, Iskander a descris in lucrarile sale festinurile cu alcool ale lui Stalin sau absurditatile vietii sovietice, ceea ce a facut ca uneori sa fie cenzurat. Nascut in 1929 in portul Suhumi din Abhazia, astazi regiune separatista de Georgia sustinuta de Rusia, Iskander a fost crescut de mama dupa ce i-a fost expulzat tatal iranian, in tara sa in 1938. 
Dupa ce a studiat literatura la prestigiosul Institut Gorki din Moscova si un inceput de cariera ca jurnalist in provincie, el a trait o mare parte din viata sa in capitala.  El a avut un anumit succes la public cu umorul, compasiunea sa si descrierile Rusiei rurale, fara a-si ascunde dezgustul pentru birocratii sovietici si atrocitatile stalinismului.  Unul dintre principalele sale romane, „Sandro din Cegem”, descrie viata in satul abhaz Cegem unde personaje excentrice se confrunta cu cotidianul sovietic suprarealist. 
Romanul, cenzurat in perioada sovietica, a fost uneori comparat cu cartile lui Mark Twain sau William Faulkner.  Dupa ce s-a implicat pentru scurt timp in viata politica in momentul Perestroikai, el s-a exprimat rareori despre evenimentele curente si a incetat sa scrie in ultimii ani.  Potrivit unui comunicat publicat de Kremlin, Vladimir Putin a exprimat „condoleante profunde” familiei sale.
Adauga un comentariu