Magazin

Doliu in lumea muzicala

Publicat: 13 iul. 2014
1

Celebrul dirijor Lorin Maazel s-a stins din viata duminica in Virginia (estul Statelor Unite), la varsta de 84 de ani, in urma unei pneumonii, a anuntat Castleton Festival, al carui fondator a fost, potrivit AFP.

Lorin Maazel, nascut in Franta intr-o familie de muzicieni americani de origine evreiasca, el a condus, printre altele Orchestra Filarmonica din New York (2002-2009) si Opera de Stat din Viena (1982-1984).

Citeste si DOLIU IN SPORT. Un mare SPORTIV, UCIS DE O BACTERIE luata din spital

‘Dirijor de renume international’, ‘Maestro Maazel‘ si-a consacrat muzicii peste 75 de ani din viata, au mentionat organizatorii Festivalului Castleton din Virginia, in apropiere de Washington.

El a decedat duminica in locuinta sa din Castleton Farms, unde efectua repetitii pentru viitorul festival anual, au adaugat acestia in comunicat.

Lorin Maazel s-a nascut pe 6 martie 1930 la Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului, si a inceput cursurile de vioara la varsta de cinci ani. Doi ani mai tarziu, a inceput sa predea el insusi cursuri, la varsta de opt ani a debutat in fata publicului, iar intre noua si 15 ani s-a aflat la pupitrul celor mai mari orchestre ale lumii.

Citeste si DOLIU in lumea filmului. A murit o actrita celebra – FOTO

De doua ori recompensat cu Legiunea de Onoare in rang de comandor, Lorin Maazel a condus peste 150 de orchestre in aproape 5.000 de spectacole de opera sau compozitii diferite si a participat la mai mult de 300 de inregistrari cu piese purtand semnatura lui Beethoven, Ceaikovski, Debussy, Rachmaninoff si Strauss.

El a avut responsabilitati diverse la conducerea Operei din Berlin si a celei din Viena, a Filarmonicii din München si din New York, printre altele. Cu aceasta ultima orchestra el a dat un concert fara precedent in 2008 in Coreea de Nord, retransmis de televiziunea nationala de la Phenian.

Casatorit si tata a patru copii, Lorin Maazel a fost, de asemenea, compozitor, prima sa opera, 1984, inspirata de romanul lui George Orwell, avand premiera la Royal Opera House din Covent Garden si jucand-se cu casa inchisa la Scala din Milano.

Citeste si DOLIU. Un actor de la noi a murit la numai 25 de ani – FOTO

Adauga un comentariu