International

DOLIU in lumea muzicii. A murit pionierul muzicii punk new-yorkeze – FOTO

Publicat: 18 iul. 2016
1
Alan Vega, fost component al duetului electronic Suicides, unul dintre cele mai influente din istoria muzicii rock, a murit linistit in somn la 78 de ani, potrivit unui comunicat remis ieri de familia acestuia. Alan Vega a fost influentat de muzica lui Elvis Presley si de stilul „rockabilly„, insa folosirea instrumentelor electronice, precum sintetizatoarele, a dat un caracter obscur si personal muzicii sale.
Nascut in 1938, pe numele sau real Alan Bermowitz, in Brooklyn (New York), Vega a debutat initial ca artist plastic si sculptor. Orasul New York a fost scena proiectului sau „Project of Living Artists”, un spatiu in care Vega si-a dezvoltat latura artistica experimentand cu muzica electronica. Prin acest loc au trecut multe trupe pioniere ale muzicii punk new-yorkeze precum New York Dolls, Television sau Blondie. Alaturi de instrumentalistul Martin Rev, Vega a format trupa Suicides, de mare influenta in anii 70, alaturi de alte trupe pioniere ale punk-ului precum Ramones, Patti Smith sau Talking Heads.
Primul album al trupei cu acelasi nume, „Suicides”, a fost lansat in 1977 si a inclus piesa „Ghost Riders”, una dintre cele mai cunoscute din cariera lor. In 1980 a aparut „Suicide: Alan Vega and Martin Rev”, urmat de alte trei albume. Ultimul lor album, „American Supreme”, a fost lansat in 2002. In paralel, Alan Vega a continuat o cariera solo, care a inceput in 1980 cu un album care ii poarta numele si care s-a extins pe parcursul a doua decenii prin colaborari cu muzicieni precum Ric Ocasek, de la trupa The Cars, Liz Lamere, Pan Sonic, sau Marc Hurtado, cu care a semnat ultimul sau album din 2010, intitulat „Sniper”.
Adauga un comentariu