Local

Doliu în lumea teatrului ieşean! A murit marele actor Petru Ciubotaru

Publicat: 14 nov. 2019

Veşti triste pentru iubitorii de teatru din Iaşi şi din România! Marele actor roman Petru Ciubotaru a trecut la cele veşnice. La vârsta onoranta de 80 de ani, Petru Ciubotaru a încântat generaţii întregi de oameni. Anunţul a fost făcut de actorul Calin Chirilă. S-a internat acum două zile în spital. Avea probleme de sănătate. A murit în această dimineaţă în jurul orei 4.00. Trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrului Naţional Iaşi. Acesta va fi înmormântat duminică în cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Maestre!

„Dom Petrică” al Teatrului, al Iașului, al Moldovei, a urcat la ceruri.. Adio! Îți mulțumesc, Petru Ciubotaru! Dumnezeu să te odihnească!”, a scris Călin Chirilă pe Facebook.

Ultimul mare interviu dat de regretatul actor Petru Ciubotaru a fost dat in exclusivitate pentru BZI.RO.
Va invitam sa urmariti un interviu memorabil, un interviu frumos realizat de reporterii Cotidianului BZI.RO alaturi de cel care a fost un etalon al teatrului iesean

 

Despre Petru Ciubotaru, societar al Naţionalului ieşean, regretatul Ştefan Oprea scria: „Este primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiritei după dispariţia lui Miluţa Gheorghiu; el se înscrie astfel în linia tradiţională a travestiului Chiritei deschisă de Matei Millo şi continuată de Mihai Arceleanu, Vasile Boldescu, Miluţa Gheorghiu … A fost o cutezanţă, dar şi o realizare artistică pe măsură, care îi asigura actorului un loc particular în istoria scenei ieşene şi, evident, în istoria travestiului acestui personaj. Tot o cutezanţă a fost abordarea rolului lui Ştefan cel Mare din «Apus de soare» de Delavrancea, pe care, după izbânda exemplară a lui George Calboreanu, puţini actori au îndrăznit să-l interpreteze.”

Data şi locul naşterii: 11 iunie 1939, Ciurea, judeţul Iaşi

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Alexandru Finţi – George Rafael.

Între 1963 şi 1964 este actor al Teatrului Tineretului – Piatra Neamţ. Din 1964 până în prezent este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Între 1993 şi 1997 este director adjunct al Teatrului Naţional Iaşi.

Între 1991 şi 1997 este profesor universitar la secţia Teatru a Universităţii “Mihail Kogălniceanu” Iaşi.

Din 1999 până în a fost regizor şi actor al Companiei particulare de teatru BON-TON.

A avut numeroase turnee atât cu Teatrul Naţional Iaşi, cât şi cu trupa BON-TON, în Rusia, Polonia, Germania, Franţa.loading...

Adauga un comentariu