Mozaic muzical

Doliu in muzica populara! A murit Niculae Petre Emil – Dide

Publicat: 20 feb. 2019
3

E doliu in muzica populara, dupa ce a murit Niculae Petre Emil – Dide (1939-2019), un celebru artist profesionist al muzicii populare romanesti.

"Astazi, 18 februarie 2019, a incetat din viata  Niculae Petre Emil  – Dide (1939-2019), un celebru artist profesionist al muzicii populare romanesti, violonist de prestigiu din ,,garda veche” a Tarafului Gorjului – injghebat de vestitul dirijor, violonist si compozitor Gelu Barabancea – devenit, in anul 1968, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” din Targu-Jiu.

Prim-dirijorul orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” de astazi, maestrul Aurel Blondea, pe care maestrul Dide l-a format si l-a crescut artistic, ne-a marturisit, cu ochii in lacrimi, vizibil indurerat: „Maestrul Nicolae Petre Emil zis Dide era nascut in Concesti-Frumoasa din comuna teleormaneana Bragadiru fiind un talent innascut, lasat de Dumnezeu pe pamant cu o emisie de ton uluitoare.

A fost pe rand, violonist, concert – maestru, dirijor al Ansamblului Doina Gorjului, viata sa fiind legata de activitatea desfasurata pe scenele tarii si ale lumii, in slujba folclorului gorjenesc si romanesc, vreme de aproape 60 de ani din viata. Ani de munca neobosita pe care i-a dedicat Gorjului.

A cantat cu marile privighetori ale Romaniei: Maria Tanase, Maria Lataretu, Maria Ciobanu, Filofteia Lacatusu, Maria Apostol …..  Niculae Petre Emil (Dide al nostru) ai fost si ramai o legenda. Acum cand scriu, plang ca un copil pentru ca ….. pentru ca ….. ai fost foarte , foarte mare. Te iubesc nespus …. !!! ”.

Si nepoata maestrului, cunoscuta solista Anca Roberta Toncea, a postat pe pagina proprie, mesajul sfasietor al decesului scumpului ei, bunic, mesaj insotit de doua fotografii care-l infatiseaza pe Nicolae Petre Emil Dide in tinerete si alaturi de ea, in aceste zile.

La inmormantare vor fi prezenti copiii si nora, care locuiesc in New York. Trupul neinsufletit se gaseste la capela EDEN. DUMNEZEU SA-L IERTE!

Chiar daca vestea ne-a luat pe neasteptate, desi maestrul Dide – cum il cunosteam toti ziaristii mai vechi profesional – era bolnav , suferind  de o boala renala severa, disparitia sa din lumea artistica a muzicii populare  romanesti pe care a servit-o cu devotament aproape sase decenii  ne ingaduie sa ne exprimam – in numele redactiilor Ziarelor UNIVERSUL si UNIVERSUL OLTENIEI.RO – sincere condoleante familiei indoliate ! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace !!!", a scris ziaruluniversul.ro.

Adauga un comentariu