National

Doliu în politica din România. A murit Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doliu în politica din România. A murit Ioan Avram cel mai longeviv ministru în perioada comunistă
Doliu în politica din România. A murit Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă

Vestea care zguduie opinia publică din ţară. Este doliu în politica din România. A murit Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă. Avram a fost aproape două decenii ministru al construcţiilor de maşini şi a deţinut pentru o perioadă şi funcţia de vicepremier.

Doliu în politica din România. A murit Ioan Avram, fostul ministru din perioada comunistă

Ioan Avram, fost ministru al Construcţiilor timp de 20 de ani şi ministrul energiei alţi 2 ani în perioada comunistă a murit.

Fostul senator Marius Marinescu a rvorbit, pentru DC News, despre fostul politician.

„A murit creierul economiei româneşti din comunism, cel mai longeviv ministru. A fost vicepremier în ’89, în Guvernul lui Dascalescu. A murit aseară. Va fi depus la biserica cimitirului Bellu azi, iar sâmbătă la ora 11:00 va fi slujba de înmormântare.

S-a născut în 1931, lângă Zalău. A fost director la Reşita, la Vulcan, şi aproape 20 de ani a fost ministrul Construcţiilor de Maşini şi vicepremier, şi răspundea de industrie. Am fost foarte buni prieteni! A fost un om extraordinar, foarte bine documentat. Îmi povestea cu multă plăcere că a fost în vizită cu Nicolae Ceauşescu în 1978, în Marea Britanie, la întâlnirea cu regina Elisabeta a II-a. A fost şi el în una din cele şapte caleşti care au mers de la Gară Victoria la Palatul Buckingham. Vizitele oficiale, atunci, aveau componente politice, dar şi economice. S-a semnat atunci şi cumpărarea motoarelor Rolls-Royce, folosite în industrie.

Tot el a participat şi la realizarea tunelului prezidenţial care s-a construit în paralel cu metroul Bucureşti. Sunt circa 20 de kilometri de tunel, el a coordonat utilajele care au săpat tunelul care face legătura între cartierul Primăverii, vila lui Iohannis, Ceauşescu şi nu numai, şi Palatul Cotroceni, buncărul lui Hilter de sub Ministerul Apărării Naţionale şi buncărul anti-atomic de sub Casă Poporului. Am foarte multe amintiri cu dumnealui”, a povestit Marinescu.

Vestea tristă a fost dată Călin Radu Vilt, Senior Consultant la CNR-CME.

„În aceasta seara am primit o veste trista. S-a stins din viata Ion Avram un reputat inginer, director la Vulcan, Resita si cel mai longeviv ministru in vremea lui Ceasca, 21 de ani la MICM, cateva luni la MEE si VPM. Acum 2 ani a participat la Politehnica la momentul festiv cu 100 de ani de industrie in Romania si a vorbit extraordinar 45 de minute fiind aplaudat la scena deschisa pentru discursul sau excelent. Multi l-au acuzat ca a fost un ministru al regimului dar cu certitudine a fost un constructor al economiei moderne. A avut vocatia de a construi si a fost un excelent inginer. Un adevarat barbat de STAT!
Dumnezeu sa il odihneasca in liniste pace si lumina”, a scris pe social media Călin Radu Vilt, Senior Consultant la CNR-CME.

Cine a fost inginerul Ioan Avram

Inginerul Ioan Avram s-a născut la 28 iunie 1931, în satul Popeni, comună Mirşid (judeţul Sălaj). Absolvent al Liceului „Matei Basarab” din Bucureşti şi al Institutului Politehnic din Kiev, a fost director al uzinelor „Vulcan” Bucureşti şi U.C.M. Reşita. În perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministrul Construcţiilor de Maşini, iar din 1985 a fost, timp de un an, vice-prim-ministru în Guvernul României. Între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice. În ultimii ani de comunism, a fost director al şantierului naval Olteniţa şi director al Uzinei Faur din Bucureşti.

În perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministrul Construcţiilor de Maşini, iar din 1985 a fost, timp de un an, vice-prim-ministru în Guvernul României. Între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice.

Adauga un comentariu