Secretele istoriei

Doliu in Romania! Micaela Ghitescu, una dintre primele victime ale lui Visinescu, a murit

Publicat: 15 mai 2019
3

Traducatoarea si fosta detinuta politica Micaela Ghitescu a murit in noaptea de duminica spre luni, potrivit unui anunt facut de conducerea „revistei Memoria – revista gandirii arestate“. Micaela Ghitescu a fost directoarea revistei timp de 16 ani.

"Conducerea revistei 'Memoria – revista gandirii arestate' impreuna cu Consiliul Consultativ al revistei anunta cu profunda durere trecerea la Domnul in noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghitescu, directorul revistei in ultimii 16 ani. (…) Disparitia Micaelei Ghitescu dintre noi lasa un gol greu de inlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei si directorului fondator al revistei – Banu Radulescu – este ca nu vom lasa revista sa moara, ca prin ea vor continua amandoi sa traiasca in inimile noastre si ale multor romani. Dumnezeu sa o odihneasca in pace si liniste", se mentioneaza intr-o postare de pe site-ul Fundatiei Culturale Memoria.

Nascuta in 18 iulie 1931, Micaela Ghitescu a fost o distinsa traducatoare din limbile portugheza, spaniola, franceza, germana si engleza, pentru care a fost rasplatita cu numeroase premii si distinctii – titlul de Mare Ofiter al Ordinului Infante Don Henrique fiindu-i acordat chiar la Bucuresti de presedintele Portugaliei in 2015. "Fiinta delicata, dar darza si curajoasa, Micaela Ghitescu a suportat vicisitudinile vietii cu demnitate si fara ranchiuna. In studentie a fost arestata in cadrul celebrului 'lot francez', format din foste eleve si profesoare de la Liceul Francez, si a suferit o condamnare politica de 3 ani. Beneficiind de amnistia din 1955, cu greu si-a reluat studiile universitare, devenind licentiata in Filologie a Universitatii din Bucuresti", precizeaza sursa citata. Este autoare a 80 de lucrari de specialitate, care i-au adus o meritata recunoastere interna si internationala. A colaborat la revista ''Memoria'' de la inceputul aparitiei ei, devenind directorul revistei in 2003.

Arestata in 1952, Micaela Ghitescu a fost una dintre primele victime ale tortionarului Alexandru Visinescu in perioada cand era inchisa la Mislea, fiind pedepsita timp de o luna pentru ca a indraznit sa ceara sapun. Este autoare a 80 de lucrari de specialitate. In 2013, si-a publicat memoriile, „Intre uitare si memorie“, la editura Humanitas.
 
Adauga un comentariu